Articulatiile si rolul lor indispensabil

Actualizat: 30 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anatomic si functional, omul nu poate functiona fara articulatii. Intuitiv, ni le imaginam ca pe un jeleu intre oasele noastre, dar ce sunt de fapt acestea? „Esentiale pentru integritatea anatomo-functionala a organismului uman, articulatiile se definesc ca fiind formatiuni anatomice sau zone de jonctiune formate din totalitatea elementelor care participa la unirea a doua sau mai multe oase adiacente. Astfel, rolul lor fundamental este in miscarea diferitelor segmente ale corpului, mai exact miscarea fara frecare a suprafetelor osoase, cu distributia fortelor si amortizarea presiunilor si fortele de tractiune aplicate la acest nivel.”, ne explica Prof. Dr. Rodica Traistaru, Medic Primar in specialitatea Medicina Fizica si Reabilitare.

Mai simplu, putem spune ca sistemul articular are rolul de a reduce fortele de frecare dintre oasele noastre. „Un al doilea rol, poate la fel de important este de a contribui la postura (tinuta) individului, in oricare moment al existentei, asigurand stabilitatea necesara. Ortostatismul / pozitia bipeda si diferitele posturi cotidiene nu ar fi posibile fara articulatii integre”, adauga Prof. Dr. Rodica Traistaru. Folosim articulatiile din aparatul locomotor in fiecare moment al vietii noastre, pentru a realiza diferite activitati, dar si pentru comunicarea verbala si nonverbala.

Inevitabil, una sau mai multe dintre cele peste 200 de articulatii ale corpului uman, vor suferi diferite perturbari structurale si functionale in timp, care implica un efect inflamator si aparitia durerii. Deci, cum procedam pentru a ne proteja articulatiile?

Importanta unui stil de viata sanatos

In primul rand, este esential sa ducem un stil de viata echilibrat, prin care sa ne mentinem la o greutate corporala optima. De asemenea, respectarea orarului de somn contribuie semnificativ la bunastarea sistemului articular, alaturi de un regim alimentar bogat in minerale si vitamine. Dincolo de aceste aspecte, trebuie sa nu neglijam pastrarea unei stari emotionale si mentale cat mai normale. Desi suntem in permanenta prinsi in tumultul zilnic, e esential sa acordam timp miscarii fizice si a sportului, practicat cu responsabilitate, in functie de varsta si abilitati.

Cum alegem un produs pentru sanatatea articulatiilor? Ce fel de ingrediente trebuie sa contina?

Studiile clinice au aratat ca anumite suplimente cu glucozamina, condroitina, MSM, colagen de tip II, curcumina si vitamina D3 pot sustine integritatea cartilajului articular, cu mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor.” precizeaza Prof. Dr. Rodica Traistaru.

In aceasta formula sinergica, combinatia de glucozamina, condroitina si acid hialuronic, completeaza actiunea colagenului de tip II (UC-II), similar celui regasit in mod natural in matricea cartilajelor articulare, sustinand confortul, mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor, in timp ce vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului.

Care este perioada minima de administrare a unui supliment pentru sustinerea sistemului osteoarticular?

Dupa cum este mentionat in literatura de specialitate, durata prescrierii acestor produse este de minim 6 – 8 saptamani. Efectul benefic dureaza 6-12 saptamani, dupa terminarea tratamentului. Ulterior se poate relua.” este de parere Prof. Dr. Rodica Traistaru.

Este important sa retinem ca adminstrarea corecta a produselor condroprotectoare se face in cure de 2 – 3 ori pe ani, cu durata de 2 – 3 luni. Nu este recomandata administrarea pe perioade lungi sau cure scurte, ineficiente.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica 10 pericole la care te expui daca nu bei suficienta apa Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Osteoartrita, afectiunea care 'face ravagii' in randul femeilor Ce este rezistenta la leptina si de ce ne impiedica sa slabim? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ficatul, pe intelesul tuturor. De ce este necesara mentinerea sanatatii hepatice? Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare Durerile articulare (artralgia) Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase
Cere sfatul medicului ×