Slabiciune musculara si instabilitatea articulatiilor

Actualizat: 13 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Cum se manifesta


De fiecare data cand mergem, sau efectuam diverse miscari ne folosim oasele, muschii si articulatiile. Oasele nu functioneaza singure - au nevoie de ajutor din partea muschilor si articulatiilor, iar primii tractioneaza de articulatii, permitand miscari. Corpul uman are mai mult de 600 de muschi care ajuta la foarte multe functii, inclusiv pomparea sangelui in corp.

Muschii ajuta oasele sa realizeze diverse miscari pentru a se indoi, indrepta. Muschiul extensor se relaxeaza si se intinde pe masura ce muschiul flexor se contracta pentru a ajuta la indoirea articulatiei. Muschii primesc semnalele sa se contracte si sa se relaxeze de la nivelul creierului.

Slabiciunea musculara

Slabiciunea musculara provoaca dificultati in efectuarea contractiilor musculare normale, rezultand scaderea fortei si capacitatea de a efectua miscari active. Slabiciunea musculara poate determina ca activitatile si miscarile de zi cu zi ale bratelor, picioarelor si corpului sa fie dificile.

Daca este severa, aceasta patologie poate interfera cu capacitatea de a va misca, de a sta in picioare, de a merge, de a va mentine echilibrul. Slabiciunea musculara poate fi cauzata de o boala specifica, dar poate rezulta si din alte cauze, cum ar fi imbatranirea, recuperarea dupa exercitii intense sau antrenament de forta, o conditie fizica precara, malnutritie sau administrarea anumitor medicamente.

Instabilitatea articulatiilor apare atunci cand tesuturile, precum muschii, ligamentele si oasele,sunt slabite din diverse cauze. Astfel, articulatiile nu vor mai putea sa isi efectueze rolul si vor deveni instabile.

Articulatiile sunt flexibile, permitand miscarea activa si pasiva a sistemului osos, dar cu toate acestea, ele trebuie sa fie stabile si puternice pentru a impiedica diverse miscari gresite.

Un ligament este un tesut conjunctiv fibros care leaga osul de os si, de obicei, serveste pentru a mentine structurile impreuna si a le mentine stabile. Un tendon este un cordon de tesut puternic, flexibil, asemanator unei franghii. Tendoanele va conecteaza muschii de oase si ne permit sa ne miscam membrele. De asemenea, ajuta la prevenirea ranilor musculare, absorbind o parte din impactul pe care il au muschii atunci cand se efctueaza diverse miscari.

Slabiciunea musculara este un simptom primar al unei varietati de boli ale muschilor scheletici, inclusiv distrofia musculara si miopatia inflamatorie. De asemenea, poate aparea in bolile de jonctiune neuromusculara, cum ar fi miastenia gravis. Slabiciunea musculara poate fi cauzata si de hipopotasemie sau de alte anomalii ale diversilor electroliti din sange.

Celulele musculare functioneaza prin detectarea unui flux de impulsuri electrice din creier care le semnaleaza sa se contracte. La acest proces calciul este un electrolit foarte important. Oboseala (capacitatea redusa de a genera forta) poate aparea din cauza nervului sau din cauza unei anomalii in interiorul celulelor musculare.

Adenozin trifosfat (ATP), glicogenul dar si altele sunt moleule ce ajuta la stimularea contractiilor musculare. Glicogenul este forma de stocare intramusculara a glucozei, folosita pentru a genera energie.

Cauze

Ca si cauze ale acestei patologii pot fi enumerate:
- tulburari neuromusculare - distrofii musculare, scleroza multipla (SM), scleroza laterala amiotrofica (ALS);
- boli autoimune, cum ar fi boala Graves, miastenia gravis si sindromul Guillain-Barr;
- afectiuni ale tiroidei, precum hipotiroidismul si hipertiroidismul;
- dezechilibre electrolitice, cum ar fi hipopotasemie (deficit de potasiu), hipomagnezemie (deficit de magneziu) si hipercalcemie (crestere a calciului in sange) etc;
- accident vascular cerebral;
- hernie de disc;
- sindromul de oboseala cronica;
- neuropatie periferica;
- nevralgii;
- polimiozita;
- imobilizare prelungita;
- alcoolism;
- febra reumatica;
- infectii virale;
- diverse mediamente precum statinele, amiodarona, procainamida, antiinflamatoarele steoridiene, colchicina etc.

Asa cum am precizat , legatura dintre muschi si articulatii este una evideta si atunci cand componenta musculara este afectata apare in mod secundar o instabilitate articulara. Aceasta din urma poate conduce la evenimente ingrijoratoare precum precipitari de la propria inaltime cu posibile fracturi, luxatii etc.

Diagnostic

Anamneza pacientului este foarte importanta , doctorul va intreba de cand pacientul a inceput sa resimta slabiciunea musculara, daca prezinta si alta simptomatologie asociata, ce medicamente utilizeaza, daca are alte afectiuni etc.

Examenul fizic consta in evaluarea fiecarui sistem in parte, musculo-scheletal, cardiac, pulmonar, digestiv etc si se va concentra la final pe cel musculoscheletal cu evaluarea mobilitatii articulatiilor, efectuarea de miscari active si pasive, evaluarea reflexelor osteotendinoase, a tonusului muscular si a functiei senzitive, motorii etc.

Daca doctorul va considera ca este necesar va recomanda pacientului sa efcetueze diverse teste precum analize de laborator, radiografie, electrocardiografie, electromiografie, CT, IRM etc.

Tratament

Odata ce fost determinata cauza slabiciunii musculare, medicul curant va recomanda un tratament adecvat. Planul de tratament va depinde de cauza subiacenta a slabiciunii musculare, precum si de severitatea simptomelor.

Optiunile de tratament pentru afectiunile care cauzeaza slabiciune musculara pot fi:
- Recuperare medicala specifica
- Medicii specializati in aceasta ramura a medicinii pot sugera exercitii pentru a imbunatati calitatea vietii in functie de afectiunea de care sufera pacientul. De exemplu, in cadrul sesiunilor va avea loc intarirea musculaturii, prin diverse exercitii de intindere , dar recuperarea medicala ajuta si la prevenirea rigiditatii musculare.

Tratament medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la gestionarea durerii cauzate de diverse afectiuni.
Tratamentul specific al afectiunii subiacente care a condus la slabciunea musculara precum inlocuirea hormonilor tiroidieni pentru a trata hipotiroidismul.

Dieta

Schimbarea dietei poate ajuta la remedierea dezechilibrelor electrolitice, dar si pentru preventia altor probleme. O dieta echilibrata poate sa creasca in mod considerabil calitatea vietii.

Interventia chirurgicala

Chirurgia poate fi folosita pentru a trata anumite afectiuni, cum ar fi hernia de disc.

Recunoasterea unei potentiale urgente

In unele cazuri, slabiciunea musculara poate fi un semn al ceva foarte grav, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, contactati imediat un doctor:
- instalarea brusca a slabiciunii musculare;
- amorteala brusca sau pierderea senzatiei de stimuli;
- dificultati de miscare a membrelor, de mers, de a sta in picioare dezvoltate brusc;
- dificultate brusca de a forma expresii faciale;
- confuzie, dificultati de vorbire
- pierderea constientei etc.

Preventie

Este important ca fiecare persoana sa prezinte un stil de viata sanatos si sa consulte un doctor in mod regulat pentru a se putea detecta din timp diverse afectiuni. Atunci cand o persoana sufera de slabiciune musculara, instabilitatea articulara poate aparea in mod secundar si atunci pacientul trebuie instruit asupra a ce trebuie sa faca pentru a preveni fracturi, luxatii etc.

Purtarea unui echipament optim de protectie la nivelul articulatiilor care sa atenueze socul in cazul unei preciptari de la propriul nivel poate salva o persoana varstnica de la o fractura si consecintele negative ale acesteia.

Concluzii

Instabilitatea articulara secundara slabiciunii musculare de diferite cauze poate sa determine foarte multe probleme de sanatate si este important ca fiecare pacient sa isi contorizeze diversele simptome si sa apeleze la doctor. O dieta echilibrata, lipsa sedentarismului si educatia cu privire la propria patologie sunt capitole foarte importante care pot contribui foarte mult la calitatea vietii pacientului si chiar preveni consecinte nefaste.

Bibliografie:
-Healthline. 2021.Recognizing and Treating Muscle Weakness. [online] Available at: https://www.healthline.com/health/muscle-weakness#causes
https://www.upmc.com/services/orthopaedics/conditions-treatments/tendon-tears-ruptures

https://www.verywellhealth.com/muscle-weakness-5199929


Citeste si despre:

Durerea de umar - cauze si solutii Ligamentele si tendoanele Alcoolul etilic Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Cum poate fi identificata o fractura? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Stenoza spinala cervicala Sindromul Guillain Barre Boala degenerativa a discului intervertebral Deficientele nutritionale Slabiciunea musculara