In sfera afectiunilor ORL cele mai intalnite patologii sunt reprezentate de catre: amigdalite, faringite, laringite, traheite, rinite, otite si sinuzite.
Tratamentul acestor boli in faza acuta nu este subiectul acestui articol, deoarece sunt boli de zi cu zi pentru care oamenii nu cauta solutii deosebite, ele trecand de la sine.
Chiar si tratamentul simptomatic pe care l-ar putea lua pacientul la recomandarea medicului sau farmacistului este menit de cele mai multe ori doar sa faca simptomele mai suportabile, nu sa vindece boala.
Exceptia cea mai frecventa aici este reprezentata de amigdalite, si unele sinuzite si otite care pot beneficia de antibiotice daca tabloul clinic este mai zgomotos.
Problema reala insa este cronicizarea acestor afectiuni si tendinta la a face o boala cu acutizari recurente. Acutizarile intr-adevar raspund la antibiotice si pot trece mai repede cu ele (desi nu in toate cazurile) dar antibioticele nu vizeaza aspectul recurent sau cronic al bolii.
Sfera acestor afectiuni este reprezentata de inflamatii ale organelor din sfera ORL. Acestea de cele mai multe ori sunt de natura infectioasa, aici intrand in discutie etiologia virala sau bacteriana a bolilor.
In cazurile mai grave de etiologie bacteriana se pot administra antibiotice cu intentie curativa, si acestea pot scurta durata bolii si ameliora rapid simptomele.
In cazul etiologiei virale antibioticele nu au efect. Cu toate astea in anumite cazuri speciale se pot recomanda antibiotice de catre medicul curant pentru a preveni o suprainfectie bacteriana peste cea virala prezenta.
In ceea ce priveste aspectul cronic al acestor afectiuni, medicina vestica nu prea are instrumente care sa rezolve problema eficient si definitiv. Exista pentru anumite cazuri aerosoli cu diferite substante (in special in afectiuni respiratorii) sau diferite proceduri chirurgicale (renumitele punctii pentru sinuzite, sau excizia unui exces de mucoasa de pe cornetele nazale in cazul rinitelor hipertrofice) care pot sau nu sa dea rezultate pe termen lung.
Pentru amigdalite se poate recurge la excizia chirurgicala a amigdalelor, procedura care rezolva „miraculos” amigdalitele recurente, dar pana si acestea sunt discutabile si nu exista unanimitate intre specialisti daca aceste proceduri sunt cu adevarat benefice sau nu, deoarece amigdalele si polipii sunt niste statii limfatice importante in imunitatea locala si eliminarea lor rezulta intr-o slabiciune a imunitatii locale.
Pacientul devine mai predispus la infectii si inflamatii ale sferei ORL in viitor, precum si la o avansare a acestor afectiuni catre plamani, rezultand mai des in afectiuni pulmonare.
Desi exista in acupunctura posibilitatea de a face un tratament in faza acuta a afectiunilor din sfera ORL, pacientii de obicei nu cauta ajutor din partea acupuncturii pentru problemele acute ci pentru fundalul cronic al acestora.
In acupunctura exista o teorie destul de dezvoltata in ceea ce priveste afectiunile infectioase si evolutia lor, precum si modalitatile de tratament benefice in functie de faza in care se afla. Primul tratat despre astfel de afectiuni a fost scris in jurul anului 200 AD de catre Zhang Zhong Jing si se numea „Tratatul Bolilor Reci” (Shang Han Lun).
Acesta impartea evolutia bolilor infectioase in sase etape corespunzatoare celor 6 diviziuni (sase cuplete a cate doua meridiane). Ulterior de-a lungul generatiilor, dar in special dupa anul 1600 AD s-a dezvoltat foarte mult aceasta teorie, dezvoltandu-se teoria „bolilor calde”. Exista deci o istorie bogata in acupunctura in legatura cu tratamentul bolilor infectioase la modul general, nu doar a celor din sfera ORL.
Conceptul de baza in legatura cu bolile infectioase cronicizate care se acutizeaza periodic se bazeaza pe ideea de „factor patogenic latent”. Adica faptul ca o boala poate sa se vindece incomplet si sa ramana de fapt un factor patogenic ingropat undeva in organism, deoarece imunitatea organismului nu a fost destul de puternica sa il elimine de tot.
Din pacate in aceste locuri antibioticele nu mai omoara acel factor patogenic si cand acesta prinde niste conditii propice, se multiplica din nou si provoaca o revenire a bolii initiale. Modalitatea prin care functioneaza acupunctura in aceste cazuri este de a identifica exact sediul factorului patogenic latent prin mijloace specifice de diagnostic, si prin a incuraja imunitatea atat locala cat si generala a organismului sa elimine factorul patogenic.
De asemenea un obiectiv terapeutic important este stabilirea cauzei care a dus la slabirea imunitatii care sa permita starea de latenta. Evolutia sub tratamentul cu acupunctura nu este la fel de rapida ca cea sub antibiotice, dar de cele mai multe ori este definitiva, iar pacientul se vindeca de afectiunea sa cronica.
Si toate acestea fara efecte secundare. De cele mai multe ori tratamentul identifica si rezolva si alte probleme care nu sunt (pentru un om fara cunostinte de medicina traditionala chineza) vizibil legate de aceste afectiuni, dar care pot fi chiar cauza lor.
Daca in faza acuta a unei probleme ORL nu exista necesitatea unui tratament, sau daca in aceasta faza medicina clasica ofera remedii atat simptomatice cat si etiologice, adevarata dificultate o reprezinta tratamentul bolilor cronice.
Aici acupunctura care se bazeaza pe un lung istoric de studiere si tratare a bolilor acestora are multe de oferit, cel mai luminos orizont aici fiind perspectiva vindecarii complete si fara efecte secundare a problemei cronicizate.
Dr. Octavian Sbarna
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.