Contraceptie - diafragma si calota cervicala

Actualizat: 09 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista doua tipuri de contraceptive asemanatoare care pot fi utilizate de catre femei: diafragma si calota (cupola) cervicala. Diafragma este considerata superioara calotei cervicale.

Diafragma se va pozitiona in vagin, ianainte de actul sexual, astfel incat spermatozoizii vor fi tinuti la distanta de zona cervixului. Calota cervicala are dimensiune mai mica decat diafragma si trebuie amplasata direct pe colul uterin, intr-un mod asemanator cu diafragma.

Acestea din urma sunt mai rar utilizate, si sunt folosite, in mod special de catre femeile a caror forma a vaginului nu permite fixarea diafragmei.

Diafragma

- Ce este mai exact diafragma? Diafragma are forma unei cupe si este facuta dintr-un cauciuc subtire, maole sau din silicon.

Aceasta formeaza o excelenta bariera fizica (mai ales daca este utilizat si un spermicid), ce nu permite patrunderea spermatozoizilor. Utilizata in mod corespunzator diafragma este un mijloc eficient si sigur de contraceptie.

Sansele ca o femeie sa ramana insarcinata daca foloseste diafragma vaginala si are contact sexual sunt de 20% in cazul utilizarii tipice si de 9% in cazul unei utilizari perfecte.

In general, o femeie activa sexual ar trebui sa isi insereze inainte de fiecare contact sexual diafragma (si sa o mentina local o perioada de 12 ore).

Durata de viata a fiecarei diafragme va fi de mai multi ani, daca aceasta este pastrata cu atentie.

Astfel, diafragma ar putea deveni o metoda contraceptiva ieftina, exceptand gelul spermicid care trebuie intotdeauna aplicat pe aceasta inainte de a fi montata intravaginal.

- Cine poate utiliza diafragma? Aceasta poate fi utilizata de cele mai multe dintre femei fara nici un fel de inconvenient sau disconfort. Este o optiune buna pentru femeile care nu agreaza prezervativele sau care din diverse motive nu pot utiliza pilulele contraceptive ori steriletul.

De asemenea este destul de populara printre femeile mai in varsta a caror fertilitate este putin mai scazuta.

- Cum se utilizeaza? Inainte de introducere, pe diafragma se va aplica un gel spermicid. Apoi va fi plasata in vagin pentru a acoperi colul uterin. Diafragma actioneaza prin blocarea colului uterin si prevenirea patrunderii spermei in acesta.

Spermicidul actioneaza prin imobilizarea si distrugerea spermatozoizilor, in acest fel ovulul fiind imposibil de fertilizat.

Diafragma poate fi mentinuta chiar si 24 de ore, dar la fiecare doua ore se va adauga spermicid sau de fiecare data cand se repeta actul sexual. Nu se va scoate timp de cel putin sase ore dupa ce actul sexual s-a incheiat.

- Care sunt avantajele folosirii acestei metode? Unul dintre principalele avantaje este ca permite ca actul sexual sa fie spontan. O femeie poate insera din timp, cu usurinta diafragma ori de cate ori isi doreste sa aibe contact sexual in decursul unei zile.

Totusi cantitatea de spermicid trebuie reinnoita la fiecare doua ore inainte de intormisiunea penisului in vagin. Chiar daca actul sexual nu are loc, o femeie poate pastra local diafragma chiar si in timpul somnului.

Totusi nu este recomandat ca diafragma sa fie purtata mai mult de 30 de ore, intrucat acest lucru ar putea determina o infectie si/sau o scurgere vaginala.

Un alt avantaj al utilizarii diafragmei este ca aceasta poate fi folosita si in timpul menstruatiei fara ca scurgerile vaginale specifice sa incomodeze cuplul pe parcursul actului sexual.

- Care sunt dezavantajele utilizarii diafragmei? Unele femei intampina dificultati in a accepta ideea de a-si introduce un obiect de cauciuc in interiorul vaginului. Dar cu putina practica, chiar si acestea se bucura de beneficiile acestui mijloc contraceptiv.

De asemenea, daca o persoana doreste sa intretina un act sexual, inserarea in graba a diafragmei poate atenua spontaneitatea relatiei intime. In plus, exista riscul ca, din cauza grabei, diafragma sa nu fie introdusa in mod corect.

Unele femei uita sa utilizeze spermicid sau sa-l reaplice daca actul sexual se repeta.

- Diafragma este un mijloc eficient de contraceptie? Da, diafragma este intr-adevar o forma eficienta de contraceptie, mai ales daca spermicidul se aplica intotdeauna inainte de actul sexual si daca dispozitivul este lasat in vagin timp de 6-8 ore dupa ce actul sexual s-a incheiat.

Daca este utilizata in mod corect, diafragma are un efect contraceptiv de 92-96%. Sansele aparitiei unei sarcini nedorite sunt mai mari atunci cand diafragma nu este utilizata corect.

- Exista efecte secundare? Foarte putine dintre femei manifesta alergie la materialul din care este confectionata diafragma. Cistita este una dintre problemele semnalate de cele care utilizeaza acest dispozitiv (probabil din cauza presiunii realizate de diafragma asupra pasajului urinar).

Unele persoane pot fi sensibile la spermicide.

- Cat timp poate fi utilizata o diafragma contraceptiva? Raspunsul la aceasta intrebare este: multi ani.

Totusi, periodic, diafragma trebuie verificata pentru a se observa daca este sau nu deteriorata. In cazul in care este fisurata sau prezinta alte nereguli va fi inlocuita.

Se va consulta medicul pentru ca acesta sa faca masuratorile adecvate si a recomanda dimensiunea potrivita de diafragma.

In cazul in care din orice motiv o persoana nu poate insera diafragma, din cauza formei sale vaginale ca alternativa exista calota cervicala.

Calota cervicala

Nu foarte des utilizat, calota cervicala este o metoda contraceptiva buna. Obiectul folosit are dimensiuni mai mici decat diafragma si seamana cu un degetar de dimensiuni mai mari. Se poate fixa bine in colul uterin, cu ajutorul degetelor.

In majoritatea cazurilor, calota cervicala este recomandata de medicul specialist si este montata in clinicile de planificae familiala.

Medicul specialist poate ajuta la gasirea unei calote cervicale potrivite, in functie de forma vaginului si a colului uterin (medicul va recomanda dimensiunea potrivita).

- Cum poate fi introdusa calota cervicala? Medicul specialist va oferi indicatiile necesare, fiecarei paciente pentru ca aceasta sa stie cum sa monteze calota cervicala. Inainte e inserarea acesteia, o treime din dispozitiv va fi umplut cu spermicid.

Apoi, acesta va fi strans intre degetul mare si aratator si apoi introdus in vagin.

Obiectul va fi aplicat in zona de inceput a colului uterin. Se va adauga apoi, spermicid, suplimentar, in zona vaginala. Personalul medical va instrui pacienta cum sa-si scoata calota cervicala.

Ca si diafragma, calota cervicala trebuie sa ramana in aceeasi pozitie minim 6 ore dupa actul sexual.

Atentionare

Exista o infectie rar intalnita, numita sindromul de soc toxic, asociata cu utilizarea tampoanelor interne. Orice persoana care sufera de acest sindrom, nu va putea utiliza diafragma sau calota vaginala.


Citeste si despre:

Alegerea metodei contraceptive potrivite Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive Diafragma Anatomia inimii - camerele inimii si peretele cardiac Anatomia abdomenului Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Boli ale plamanilor si respiratorii Sughitul Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Ce este si cum tratam hernia diafragmatica congenitala Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
Cere sfatul medicului ×