6 mituri despre contraceptie, demontate

Actualizat: 12 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista o serie de metode contraceptive care au un procent foarte ridicat de reusita. Exista, de asemenea, si metode de prevenire a unei sarcini nedorite care pur si simplu nu functioneaza.

Acestea din urma de bazeaza nu atat pe principii medicale, cat mai mult pornesc dintr-un folclor foarte raspandit.

Fiecare femeie activa sexual ar trebui sa stie cum sa se protejeze atat impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cat si impotriva unei sarcini nedorite. In Romania, potrivit datelor furnizate de medicii ginecologi, cea mai folosita metoda contraceptiva este cea a calendarului, care nu este nici pe departe una foarte sigura.

Pentru a nu cadea in capcana unor masuri de contraceptie lipsite de aplicabilitate, iti prezentam in continuare miturile cel mai des intalnite cand vine vorba de evitarea unei sarcini.

Mituri despre contraceptie

Alaptarea

Multe mame au aflat din batrani faptul ca alaptatul impiedica instalarea unei sarcini. Informatia contine doar o parte de adevar, intrucat, pe perioada in care femeia alapteaza, exista o predispozitie organica de inhibare a ovulatiei.

E important de stiut insa ca ovulatia poate aparea chiar si atunci cand femeia alapteaza, ceea ce inseamna ca aceasta metoda nu garanteaza contraceptia, iar sarcina poate aparea oricand, in contextul raporturilor sexuale neprotejate.

Lipsa orgasmului

Tot din folclor s-a intiparit ideea potrivit careia un contact sexual lipsit de orgasm nu poate avea ca rezultat o sarcina. Informatia este falsa. Orgasmul reprezinta punctul culminant al excitatiei, insa spermatozoizii, odata ajunsi in vagin, pot fecunda ovulul.

Organismul femeii aflata la varsta fertila elibereaza cate un ovul in fiecare luna ca parte a ciclului menstrual regulat. Acesta poate fi fecundat si in lipsa orgasmului din timpul contactului sexual.

Dusul vaginal

Un alt mit fara baza stiintifica este cel potrivit caruia o sarcina nu se poate instala daca, imediat dupa un act sexual, femeia isi face spalaturi vaginale. Nu doar ca spermatozoizii, odata ajunsi in cervix, nu pot fi inalturati, insa practica spalaturilor vaginale poate cauza si infectii grave.

Retragerea

Ejacularea in afara vaginului, dupa un contact sexual, nu reprezinta o metoda contraceptiva, in ciuda informatiilor care circula in randul cuplurilor de toate varstele. E drept ca sansele femeii de a ramane insarcinata sunt mai reduse in acest caz, insa nu lipsesc cu desavarsire.

In timpul actului sexual, mici cantitati de lichid seminal pot fi secretate, astfel incat spermatozoizii pot patrunde in vagin si inainte de ejacularea propriu-zisa.

Calendarul

Una dintre cele mai folosite metode contraceptive este cea a calendarului. Este si aceasta o metoda vulnerabila.

Exista mai multe tipuri de hormoni implicati intr-un ciclu menstrual si e suficient sa se petreaca un dezechilibru cat de mic, cauzat de stres, de medicatie sau de varsta care sa dea cu totul peste cap intregul ritm al ovulatiei, ducand la esecul metodei.

Varsta

Varsta nu este un criteriu contraceptiv, cata vreme exista inca menstruatie. Odata cu inaintarea in varsta, fertilitatea femeii scade, insa daca are un ciclu menstrual, riscul unei sarcini nedorite ramane crescut.

Chiar si femeile aflate in pragul menopauzei, in cazul carora menstruatia poate sa lipseasca doua-trei luni, trebuie sa intretina doar contacte sexuale protejate, pentru a nu risca aparitia unei ovulatii si, implicit, fecundarea.


Citeste si despre:

10 mituri despre contraceptie 6 mituri despre endometrioza, explicate! Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci Mituri despre endometrioza Sexul si mituri legate de sex si sarcina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Metode contraceptive 11 mituri surprinzatoare din medicina Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Drumul catre fericirea copilului tau Alcoolul, 'alimentul' toxic