ASLO - Antistreptolizina O

Actualizat: 08 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


In momentul in care sunteti expus la bacterii daunatoare, corpul dumneavoastra produce anticorpi. Acest anticorpi ajuta la protejarea corpului impotriva infectiilor viitoare de la aceeasi bacterie. Acesti anticorpi pot fi detectati cu ajutorul testelor de sange. Un astfel de test de sange este testul antistreptolizina O (ASLO).

Care este rolul acestui test?

Testul ASLO masoara nivelul anticorpilor impotriva streptolizinei O. Acesti anticorpi apar atunci cand sunt organismul este expus la streptococii din grupa A. Infectiile simptomatice cauzate de gazele naturale sunt tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, multi oameni nu prezinta niciun simptom. Prin urmare, infectiile lor nu pot fi detectate si astfel nu se poate furniza un tratament specific.

Complicatiile mentionate drept complicatii post-streptococice pot aparea daca streptococii din grupa A raman in organism. Testul ASLO este esential in detectarea si tratarea streptococilor din grupa A.

Medicul dumneavoastra va poate solicita sa faceti un test ASLO daca aveti simptome si complicatii post-streptococice.
Astfel de complicatii includ printre altele si:
-Endocardita bacteriana;
-Glomerulonefrita;
-Febra reumatica;
-Scarlatina.

Anticorpul antistreptolizenol ramane in organism intre 4 si 6 saptamani de la contactarea bacteriei din grupa A. Medicul dumneavoastra va poate determina si comunica daca simptomele sunt cauzate de diversele complicatii post-streptococice prin verificarea nivelului de anticorpi din organism.

Cum se efectueaza acest test?

Testul ASLO este efectuat pe o proba de sange. Aceasta proba este luata de obicei de catre un tehnician de asistenta medicala sau de catre un laborator specializat. Un ac va fi folosit pentru a lua aceasta proba de sange dintr-o vena de la nivelul cotului sau al mainii. Sangele va fi colectat intr-un tub special. Acest tub va fi trimis catre un laborator pentru analize. Medicul dumneavoastra va poate impartasi rezultatele, atunci cand acestea sunt disponibile.

Riscurile testarii

Riscurile testului antistreptolizina O sunt minime. Este posibil sa apara dureri in timpul sau dupa ce s-a luat doza de sange din organismul dumneavoastra. Alte riscuri potentiale includ:
-Sangerare excesiva din locul de unde proba de sange a fost luata;
-Lesin, din cauza pierderii excesive de sange;
-Acumulare de sange sub piele, cunoscuta sub numele de hematom;
-Diverse infectii la locul extragerii sangelui.

Ce trebuie sa fac inainte de testare?

Medicul dumneavoastra va spune daca exista vreo pregatire speciala necesara pentru acest test ASLO. Este posibil ca medicul sa va precizeze sa nu mancati si sa nu beti absolut nimic timp de 6 ore inainte de test.

Medicul va poate recomanda sa nu va mai administrati anumite medicamente inainte testare.
•Corticosteroizii si anumite antibiotice pot reduce nivelurile de anticorpi, ceea ce face dificil ca medicul sa confirme diagnosticul corect.
•Spuneti-i medicului despre toate medicamentele pe care le luati. Asigurati-va ca ii spuneti si prescriptiile medicale. Nu incetati sa mai luati medicamente decat in cazul in care medicul v-a recomandat acest lucru.

Rezultatele testului antistreptolizina O

In general, o valoare a testului antistreptolizina O sub 200 este considerata normala. La copiii de varsta prescolara, valoarea testului trebuie sa fie mai mica de 100. Cu toate acestea, rezultatele specifice vor varia in functie de fiecare laborator. Daca rezultatele arata ca valoarea testului ASLO este ridicata, este posibil sa aveti o complicatie post-streptococica.

Un rezultat negativ al testului inseamna ca nu aveti infectie cu streptococ. Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala sau medicul poate face din nou testul in 2 pana la 4 saptamani. Uneori, un test care a fost negativ prima data poate fi pozitiv (insemnand ca gaseste anticorpi ASO) atunci cand este efectuat din nou. Intervalele de valori normale pot varia usor. Discutati cu furnizorul dumneavoastra despre semnificatia rezultatelor testului.

Medicul poate repeta testul in termen de 10 pana la 14 zile pentru a confirma rezultatele. Organismul produce anticorpi termen de o saptamana dupa infectarea cu streptococii din grupa A. In cazul in care ambele teste sunt negative, simptomele nu sunt, probabil, cauzate de o infectie cu streptococi. Daca rezultatele testelor dumneavoastra arata ca anticorpii sunt in crestere, este probabil ca infectia sa fie foarte recenta. Scaderea nivelurilor de anticorpi sugereaza ca infectia se indreapta spre vindecare.

Cum si care sunt avantajele pentru care se utilizeaza testul antistreptolizina O?

Testul ASO este utilizat in principal pentru a ajuta la determinarea unei infectii recente cu streptococ de grup A:
-Care este cauza unei persoane cu complicatie sau a glomerulonefritei, o forma de boala de rinichi
-A provocat febra reumatica la o persoana cu semne si simptome de infectie cu streptococ grup A

Testul poate fi comandat singur sau impreuna cu un anti-DNaza B, un alt test folosit pentru a detecta infectiile streptococice recente. In cele mai multe cazuri, infectiile streptococi sunt identificate si tratate cu antibiotice, iar infectiile se rezolva. In cazurile in care nu provoaca simptome identificabile si/sau nu sunt tratate corespunzator si la timp, pot aparea complicatii la unele persoane, in special la copiii mici. Prin urmare, testul este ordonat daca o persoana prezinta simptome care sugereaza febra reumatica sau glomerulonefrita si a avut un istoric recent de durere in gat sau o infectie streptococica confirmata recent.

Poate fi utilizat testul antistreptolizina O pentru a diagnostica faringita streptococica?

Nivelurile ASO nu sunt detectabile timp de cel putin o saptamana dupa o infectie, asa ca testele antistreptolizina O nu sunt folosite pentru a diagnostica o infectie acuta curenta. O cultura de gat sau un test rapid streptococic este cea mai buna metoda de diagnosticare a faringitei streptococice. Este important ca faringitele streptococice sa fie identificate si tratate cu promptitudine pentru a evita complicatiile si transmiterea infectiei altora.

Daca sunt diagnosticat cu streptococ, se va efectua intotdeauna un test antistreptolizina O?

Absolut nu. In general, testul antistreptolizina O este efectuat numai atunci cand cineva are simptome care sugereaza ca s-ar putea sa se fi dezvoltat o complicatie dupa o infectie streptococica care nu a fost diagnosticata si tratata in mod corespunzator. Majoritatea oamenilor nu se confrunta cu aceste complicatii, asa ca testul antistreptolizina O nu se face in mod obisnuit.

Concluzie

Un titru de antistreptolizina O (ASO) este un test de sange utilizat pentru a determina daca ati avut o infectie recenta cauzata de bacteriile streptococice de grup A. Nu este folosit pentru a diagnostica o infectie streptococica actuala, cum ar fi streptococul faringian. In schimb, acest test este utilizat in principal daca aveti simptome despre care medicul dumneavoastra crede ca ar fi fost cauzate de o infectie anterioara cu streptococ care nu a fost tratata si s-a complicat.


Citeste si despre:

Scarlatina Amigdalita Vara si pericolele sale pentru amigdale Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Cum se trateaza corect infectiile streptococice Infectiile streptococice Cat de periculoase pot fi infectiile cu streptococi? Faringita streptococica acuta