Ecografia prenatala

Actualizat: 31 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ecografia prenatala foloseste unde de inalta frecventa, care nu pot fi perceputa de urechea umana, transmise in interiorul abdomnenului printr-un dispozitiv numit traductor. Astfel, undele sunt inregistrate si transformate in imagini sau chiar filme care pot fi vazute pe un monitor.

Ecografia poate fi utilizata pe parcursul sarcinii pentru a oferi imagini ale sacului amniotic, placentei, ovarelor mamei, dar si cu copilul. In timpul ecografiei pot fi depistate anomalii anatomice majore sau malformatii congenitale.

Majoritatea procedurilor prenatale cu ultrasunete sunt efectuate topic sau pe suprafata pielii, prin folosirea unui gel ca mediu conductor care ajuta la calitatea imaginii. Cu toate acestea, o ecografie transvaginala este o procedura alternativa efectuata cu ajutorul unei sonde care se introduce in canalul vaginal.

Aceasta metoda de ultrasunete produce imagini de calitate net superioara, dar nu este o procedura utilizata foarte des in perioada prenatala. Cu toate acestea, poate fi folosita la inceputul sarcinii pentru a se obtine o imagina mai clara a uterului sau ovarelor daca este suspectata o problema sau pentru a se determina varsta gestationala a sarcinii.

Este sigura ecografia prenatala?

Studiile au aratat ca ecografia nu este periculoasa, nu exista efecte secundare nocive pentru mama sau copil si in plus, in timpul ecografiei nu se folosesc raze x cum se utilizeaza pentru alte teste.

Cand este recomandata ecografia in timpul sarcinii?

Ecografia este recomandata pentru femeile insarcinate mai ales in jurul a 20 de saptamani de sarcina, deoarece in timpul acestei investigatii, medicul va confirma faptul ca placenta este sanatoasa si atasata firesc iar copilul se dezvolta normal in uter.

De asemenea, vor fi evaluate bataile inimii copilului, miscarile, bratele si picoarele micutului. Dupa 20 de saptamani de sarcina, cu ajutorul ecografiei se poate afla si care este sexul copilului.

Ecografia poate fi realizata mai devreme in timpul sarcinii pentru a se determina:
- prezenta unuia sau a mai multor feti- varsta gestationala a sarcinii

Pe masura ce sarcina se dezvolta, ecografia este utilizata pentru a se evalua:
- starea de sanatate a copilului
- starea placentei
- locul de ammplasare al placentei
- cantiatea de lichid amniotic din jurul bebelusului
- pozitia copilului
- greutatea aproximativa a micutului.

Ce este o ecografie 3-D sau 4-D

In prezent sunt disponibile ecografii performante in urma carora rezulta o imagine tridimensionala a fatului. Acest lucru este similar cu claritatea unei fotografii si imaginile pot fi utile in detectarea eventualelor defecte de nastere.

Interpretarea imaginii in miscare este mentionata in literatura medicala ca fiind ecografia 4-D.

Pregatirea pentru ecografie

Nu exista nici o pregatire speciala pentru ecografie. Unii medici recomanda ca pacienta sa bea intre 4-6 pahare cu apa inainte de test astfel incat vezica urinara sa fie plina. Acest lucru va ajuta medicul sa vizualizeze mai bine copilul in timpul ecografiei.Unii medici permit inregistrarea pe cd-uri a ecografiei astfel incat parintii pot pastra imaginile.


Citeste si despre:

Monitorizarea prenatala a anomaliilor fetale Aplicatia ecografiei in obstetrica Ingrijirea prenatala Sindromul Down si monitorizarea prenatala Testul de paternitate prenatal Indicatii pentru efectuarea cariotipului Cand se recomanda amniocenteza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici Stabilirea varstei fetale Manifestari ale encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP) Sindromul alcoolismului fetal Anemia fetala Fumatul si sarcina. Pericole si riscuri Tipuri de displazie renala si boala renala chistica Ecografia mamara