Ingrosarea placentei este asociata infectiei cu CMV in sarcina

Publicat: 14 Decembrie 2006


La femeile cu infectie primara cu virus citomegalic (CMV) grosimea placentei este mai mare comparativ cu gravidele neinfectate, in special la cele care nasc copii afectati, cu boli congenitale, acest subiect fiind prezentat in revista Clinical Infectious Diseases.
Aceasta modificare placentara poate fi tratata cu globuline hiperimune, cu raspuns terapeutic eficient.
Dr. Renato La Torre de la Universitatea La Sapienza din Roma, Italia si colegii sai au investigat 92 de femei cu infectie cu CMV primara, dobandita in cursul sarcinii si 73 de gravide seropozitive pentru CMV dar care nu prezinta infectie cu CMV.
Prezenta CMV a fost urmarita de la inceput iar examinarea ecografica a fost efectuata regulat intre saptamanile 16-36 ale gestatiei.
Cercetatorii au observat ca grosimea placentei a fost mai mare la femeile cu CMV care au nascut copii cu boli congenitale legate de infectia cu acest virus, cum ar fi ventriculomegalia, microcefalia, agiria, trombocitopenia, etc. In cazul femeilor cu infectie CMV dar a caror copii nu au avut boli congenitale s-a constat o placenta mai putin groasa, iar cea mai mica grosime placentara a fost masurata in cazul femeilor seropozitive fara infectie primara de CMV.
Marimea placentei a aparut datorita "depozitelor de fibrina si a vilozitatilor slab vascularizate", aparute din cauza hipoxiei, au afirmat cercetatorii.32 de femei au primit tratament cu globuline hiperimune pentru a preveni infectia cu CMV intrauterina, terapie care a fost asociata cu "reducerea semnificativa a grosimii placentei".
Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca "majoritatea afectiunilor fetale si neonatale sunt cauzate de insuficienta placentara".
Dr. Mark R. Schleiss de la Universitatea din Minnesota a declarat "ca aceste rezultate subliniaza importanta unui screening mult mai agresiv pentru infectiile de CMV, prin folosirea metodelor serologice sau daca este nevoie chiar prin amniocenteza", iar globulinele hiperimune "pot fi oferite gravidelor cu risc inalt".


Email

Citeste si despre:

Ce este uterul didelf si cum afecteaza sarcina? Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale? Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Infectia cu citomegalovirus Infectia tractului urinar la tineri si adulti Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife Infectia cu Chlamydia trachomatis Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Infectia cutanata cu Molluscum Contagiosum Infectiile tractului urinar la copil Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta