Stiati ca 1 din 3 persoane sufera de insomnie?
Perioadele de insomnie pot aparea oricand in viata unui om, insomnia reprezentand cea mai frecventa afectiune a somnului.
Somnul este o stare fiziologica de repaus total, in care tot organismul se reface pentru a-si putea relua activitatea in fieare zi, fiind absolut esential oricarei fiinte umane.
Oamenii de stiinta impart somnul in patru stadii: fiecare ciclu complet de somn dureaza aproximativ 90 de minute. Timpul petrecut in fiecare stadiu de somn variaza in functie de ciclu, somnul profund fiind predominant in prima parte, in timp ce visele se concentreaza in partea a doua a noptii.
In functie de varsta si de stilul de viata, durata recomandata de somn poate varia:
- bebelusi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
- copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
- prescolari: 11-13 ore de somn;
- scolari: 10-11 ore de somn;
- adulti: 7-8 ore de somn (adolescentii au nevoie de putin mai mult)
- persoane in varsta: 7-9 ore de somn.
Stiati ca...?
- Recordul pentru cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute si a fost stabilit in timpul unui maraton de balansoare. Detinatorul recordului acuza halucinatii, paranoia, vedere incetosata si lagune in memorie.
- 17 ore fara somn duce la o scadere a performantei echivalenta cu o alcoolemie de 0.05%.
- Pentru a putea adormi este necesar ca temperatura corpului sa scada, de aceea nu dormim bine in timpul unei veri calduroase.
- Accidentul nuclear de la Cernobal si cel al rachetei spatiale Challenger au fost atribuite erorilor umane in care lipsa de somn a jucat un rol important.
Aproximativ o treime din persoanele adulte au suferit din cauza insomniei in ultimele 12 luni. Pentru cei mai multi dintre ei a fost doar o problema temporara, dar pentru aproximativ o zecime din populatia adulta, ea a devenit o maladie cronica, avand consecinte grave asupra calitatii vietii lor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.