Cercetatorii italieni de la Universitatea din Milano au descoperit ca strugurii rosii folositi in producerea unor tipuri foarte populare de vin au concentratii crescute de melatonina.
Melatonina este un hormon produs de hipofiza care intervine in reglarea ritmului circadian, fiind secretat in special noaptea, determinand un somn odihnitor si care ajuta la regenerarea organismului avand si un rol antidepresiv foarte important.
Descoperirea melatoninei in strugurii rosii explica de ce multe persoane simt nevoia sa bea un pahar de vin seara, dupa o zi de munca. „Melatonina din vin poate ajuta la reglarea ritmului circadian (mecanismul somn-veghe), la fel cum melatonina produsa de glanda hipofiza face acest lucru la mamifere” declara seful echipei de cercetatori de la Universitatea din Milano, Iriti Marcello.
Pana in prezent, se credea ca melatonina este produsa exclusiv de mamifere dar descoperirile recente evidentiaza ca aceasta este produsa si de plante. De asemenea, se presupune ca melatonina are si proprietati antioxidante. Echipa de cercetatori de la Universitatea din Milano a depistat un nivel ridicat de melatonina in diverse sortimente de vin rosu precum: Merlot, Cabernet Savignon, Sangiovesse, Nebbolo si Croatina.
Echipa de cercetatori a depistat ca nivelul de melatonina din strugurii rosii poate fi crescut prin tratarea vitei de vie cu vaccin – Benzothiadiazole.
Richard Wurtman, din departamentul de cercetare a functiei cognitive cerebrale din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology) are unele rezerve privind aceasta descoperire, declarand ca sunt necesare studii mai aprofundate, suplimentare, care sa dovedeasca daca substanta descoperita de echipa italiana este intr-adevar melatonina sau este doar o substanta chimica asemanatoare ca structura cu melatonina.