Pasi importanti pentru refacerea unghiilor cu micoza

Actualizat: 03 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este micoza unghiilor


Micoza unghiilor sau onicomicoza reprezinta infectia fungica a unghiilor si apare mai frecvent la unghiile de la picioare, insa poate afecta inclusiv unghiile degetelor mainii. Desi nu este o infectie severa, simptomele pot fi deranjante pentru pacient si este cu siguranta o infectie de lunga durata, cu un tratament persistent.

Tratament pentru refacere

Tratamentul indelungat poate fi dificil de sustinut de catre pacienti si chiar si dupa vindecarea primei infectii, metodele de ingrijire trebuie sa continue.

In urma unei astfel de infectii, unghia afectata poate fi fragila, cu tendinta de descuamare si rupere, cu aspect modificat.

Probabilitatea de recidiva este de asemenea mare in majoritatea cazurilor, intrucat fungii sunt prezenti peste tot in jurul nostru, inclusiv pe suprafata pielii. Astfel pacientii trebuie sa se obisnuiasca cu diverse metode de ingrijire care sa promoveze refacerea unghiei dupa o micoza.

In acest stadiu, tratamentul medicamentos oral nu mai este necesar, ci focusul este pe tratamentul local.

In cele mai multe cazuri, pentru ca o unghie cu micoza sa fie considerata vindecata, aceasta trebuie sa fie complet inlocuita de o unghie noua.

Viteza de crestere a unghiilor este pentru marea majoritate a persoanelor de pana la 1mm pe saptamana. Astfel puteti intelege ca o crestere totala a unei unghii noi, sanatoase, va dura luni de zile si uneori chiar peste un an.

In realitate exista sanse mici sa ne dam seama exact momentul in care unghia micotica a fost ,,inlocuita’’, motiv pentru care tratamentul trebuie continuat cat mai mult timp.

Dupa aproximativ un an de zile, daca unghia are aspect sanatos si nu mai exista semne sau simptome, tratamentul poate suferi modificari. Acesta nu trebuie intrerupt, insa dupa acest timp focusul revine asupra tratamentului local si metodelor de ingrijire. Remediile naturiste pot ajuta de asemenea in refacerea unghiei post-infectie.

Fiecare pacient poate sa isi gaseasca propriile produse de ingrijire preferate si care functioneaza pe termen lung. Conditia principala este consecventa cu aceste produse: aplicarea lor zilnica sau de cateva ori pe saptamana ar trebui sa devina parte din rutina de ingrijire pe termen lung sau chiar toata viata.

Conform statisticilor, majoritatea pacientilor au observat rezultate bune in refacerea integritatii unghiei in urma aplicarii cremelor hidratante, cremelor emoliente si a lacurilor de unghii antifungice.

Exista pe piata diverse seturi de ingrijire formulate special astfel incat sa contina mai multe tipuri de produse. Crema hidratanta va ajuta la mentinerea tegumentului periunghial si a unghiei hidratate, astfel incat este prevenita fragilitatea si lipsa elasticitatii tesutului.

Cremele cu proprietati emoliente au rol in calmarea oricarei tendinte de inflamatie si exfoliere. Ureea este un ingredient benefic pentru unghii la care puteti fi atent atunci cand alegeti produsele. Unele creme pot fi aplicate zilnic si se absorb rapid, in timp ce altele au nevoie de un bandaj aplicat deasupra pentru a functiona.

Cititi instructiunile de pe ambalaj si cereti sfatul farmacistului pentru a le aplica corect.

Lacurile de unghii antifungice sunt o descoperire relativ recenta in ceea ce priveste sanatatea unghiilor. Acestea se aplica usor, la fel ca orice alt lac de unghii, cu o pensula pe toata suprafata unghiei.

Pot fi aplicate o data sau de 2 ori pe saptamana, stergand intotdeauna stratul anterior inainte de reaplicare. Lacul este transparent si nu ofera aspect sau miros neplacut.

Lacul contine substante farmacologice antifungice si are astfel rol in preventia unei reinfectii. Va recomandam un lac de unghii cu putere mare de penetrare, pentru ca substanta sa ajunga in toate straturile keratinice ale unghiei.

In ceea ce priveste remediile naturiste, cele mai populare printre pacienti includ:
- Uleiul de arbore de ceai
- Otetul de mere
- Uleiul de oregano si alte uleiuri esentiale
- Solutii mentolate

Desi dovezile stiintifice sunt limitate in ceea ce priveste eficienta lor, acestea nu produc niciun rau si merita incercate alaturi de celelalte metode, daca pacientul doreste.

Preventie

In plus fata de continuarea si jonglarea diverselor tratamente pe termen lung, refacerea unghiilor in urma unor infectii fungice presupune si metode de preventie a recidivelor.

Este esential sa evitati potentialii factori declansatori atunci cand doriti sa mentineti unghia sanatoasa in urma infectiei.

Acesti factori includ:
- Sosetele si incaltamintea stramte, din materiale ce nu lasa piciorul sa respire. Acestea pot cauza micro-traume ale unghiilor si astfel se creeasa poarta de intrare pentru infectii. Alegeti in schimb incaltaminte comoda si sosete din materiale bune, respirabile, precum bumbacul, pentru a favoriza refacerea unghiilor

- Mediile umede publice precum dusurile publice, piscinele, spa-urile, saunele umede etc. Acestea sunt surse foarte bune de fungi, in ciuda metodelor bune de curatenie utilizate. Incercati sa le evitati cel putin in perioada imediata infectiei

- Deshidratarea. Desi mai putin aparenta, deshidratarea unghiilor poate favoriza diverse patologii unghiale si astfel intarzie semnificativ vindecarea unei micoze

- Instrumentele de ingrijire comune. Aveti mare grija la locul in care va faceti unghiile si la modul in care sunt dezinfectate instrumentele. Cea mai sigura metoda este de a va aduce intotdeauna cu dumneavoastra un set propriu de instrumente pentru manichiura, respectiv pedichiura.

- Substantele chimice si activitatile manuale. Orice activitate ce necesita utilizarea mainilor poate cauza microtraumatisme pe care sa nu le observati. Substantele chimice distrug barierele naturale de protectie si intarzie refacerea tesuturilor. Astfel incercati sa evitati aceste lucruri cat de mult posibil si in special in perioada imediata post-infectie

- Ojele clasice, semi-permanente, gelul de unghii si constructiile. Orice fel de manichiura complexa ce presupune aplicarea unuia sau mai multor straturi de substante pe suprafata unghiilor poate intarzia refacerea unghiilor. Intrucat ojele actioneaza ca un izolant, umezeala se poate acumula sub acestea si sub unghie, creeand un mediu bun pentru fungi.

Tineti-va unghiile simple, fara oja, cel putin in perioada initiala dupa vindecarea unei infectii fungice

Suplimentele naturale precum cele care contin biotina pot ajuta de asemenea la refacerea tesutului unghial si sunt o solutie buna pe termen lung, avand beneficii pentru unghie si firul de par.

Concluzie

Refacerea unghiilor ce au fost afectate de o infectie fungica este un proces indelungat care depinde de pacient. Solutiile locale de ingrijire impreuna cu evitarea factorilor de risc vor promova vindecarea si refacerea integritatii tesutului unghial.

Bibliografie

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/fungal-nail-infections
https://www.nhs.uk/conditions/fungal-nail-infection/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cherie Clinique
Tel: 0771399012
Bucuresti, Strada Matasari 53

Citeste si despre:

Pitiriazisul versicolor Pruritul (mancarimea) genital Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Topul celor mai eficiente remedii naturale contra infectiilor vaginale Pericole nestiute pentru sanatate atunci cand mergi la piscina Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Riscurile utilizarii hartiei igienice colorate si parfumate Scapa de ciuperca piciorului cu remedii la indemana Modificarile patologice ale unghiilor Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Psoriazisul - evolutie si complicatii