Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema

Actualizat: 23 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Un par cu volum, mereu stralucitor cu fire sanatoase, rezistente, care sa se coafeze usor si care sa nu cada: acesta este visul oricarei femei, insa, de cele mai multe ori, realitatea este alta. Multe femei se plang de caderea parului, dar si din cauza ca podoaba capilara nu are stralucire, iar firul este subtire, se rupe usor si este greu de coafat.

In mod normal, o femeie pierde intre 50 si 100 de fire de par, in fiecare zi, spun oamenii de stiinta. Asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi de firele pe care le vezi pe perie, dimineata. Motive de ingrijorare sunt in momentul in care observi ca firul de par se subtiaza, isi pierde stralucirea sau cand observi ca pierzi mai multe fire de par decat de obicei.

Ce inseamna caderea parului la femei?

Caderea parului la femei este doar asta - atunci cand o femeie se confrunta cu o pierdere neasteptata si puternica a parului. Caderea parului face parte dintr-un echilibru natural – unele fire de par cad in timp ce altele cresc, intr-un ciclu continu. Termenul medical pentru pierderea parului este „alopecie”.

Parul creste pe aproape toate suprafetele pielii - mai putin in palmele mainilor, talpile picioarelor, buze sau pleoape. Parul usor, fin si scurt se numeste par vellus. Parul terminal/androgen este mai gros, mai intunecat si mai lung.

Care sunt ciclurile de crestere a parului?

Parul trece prin trei faze ale cresterii:
•Faza anagena (faza de crestere) poate dura de la doi ani pana la opt ani. Aceasta faza se refera in general la aproximativ 85% pana la 90% din parul de pe cap.
•Faza catagena (faza de tranzitie) este timpul in care foliculii de par se micsoreaza si dureaza aproximativ doua pana la trei saptamani.
•Faza telogena (faza de repaus) dureaza aproximativ doua pana la patru luni. La sfarsitul acestei faze, parul cade.

Ce femei sunt susceptibile de a experimenta caderea parului?

Orice fata sau femeie poate fi afectata de caderea parului. Cu toate acestea, este de obicei mai frecventa la:
•Femei peste 40 de ani si femei la menopauza.
•Femei care tocmai au nascut (lauze).
•Femeile care au facut chimioterapie si cele care au fost afectate de alte medicamente.
•Femeile care au adesea coafuri care predispun la caderea parului (cum ar fi cozi de cal stranse sau impletituri stranse) sau folosesc substante chimice dure pe par.

Cauze

Cauzele pot fi nenumarate, de aceea este important sa discuti despre problema ta cu un medic.

1. Glanda tiroida poate fi o cauza

Declansarea caderii parului poate fi pusa pe seama unor afectiuni medicale, aproximativ 30%, insa poate fi pusa si pe seama stresului, a stilului de viata nesanatos, a unei alimentatii nepotrivite. Uneori, medicii nu pot gasi un motiv specific. In momentul in care apare o astfel de problema, medicii sugereaza mai intai o testare pentru a identifica eventuale probleme cu glanda tiroida si dezechilibre hormonale.

Cel mai adesea femeile care se confrunta cu o astfel de problema se plang de caderea podoabei capilare. Glanda tiroida, in momentul in care produce prea multi sau prea putini hormoni, are repercursiuni si asupra caderii parului. De asemenea, pot aparea si probleme cu greutatea. In cazul excesului de hormoni, o femeie poate slabi brusc, in timp ce in momentul in care tiroida produce hormoni insuficienti, apare excesul de kilograme.

2. Sindromul ovarelor polichistice

Caderea parului pote fi pusa si pe seama sindromului ovarelor polichistice. Femeile afectate au mai multi hormoni masculini decat este normal, ceea ce poate sa cauzeze aparitia pilozitatii excesive pe corp si caderea podoabei capilare. De asemenea, firele de par se subtiaza si se rup cu usurinta.

Mai pot aparea simptome precum acneea, probleme de ovulatie, tulburari ale ciclului menstrual, cat si crestere in greutate. Este nevoie de tratament medical, pentru ca simptomele sa dispara.

3. Alopecia

Afectiune specifica barbatilor, alopecia sau calvitia, poate sa afecteze si femeile. Este o afectiune dermatologica inflamatorie care afecteaza foliculii de la nivelul scalpului.

Afectiunea poate fi cauzata de mai multi factori, printre care stresul, excesul de cafea, anxietatea, o alimentatie inadecvata. Tratamentul difera de la persoana la persoana si trebuie facut timp de mai multe luni, pentru a da rezultate.

4. Sarcina

Din cauza schimbarilor hormonale care se produc in corpul femeii, caderea parului poate sa apara in sarcina. Unele femei se confrunta cu aceasta problema, in timp ce pentru altele sarcina are efecte benefice asupra podoabei capilare. Vestea buna este ca problema dispare la cateva luni dupa nastere. Insa unele femei pot avea nevoie chiar si de doi ani de zile, pentru ca problema sa dispara complet.

5. Curele de slabire

Unele diete drastice pot duce la caderea parului, din cauza ca organismul este privat de vitaminele si mineralele care mentin sanatatea firului de par. De aceea, nu sunt recomandate dietele drastice. Si unele pilule contraceptive pot duce la subtierea firului de par, din cauza unor hormoni care se gasesc in compozitia acestora. Alte cauze pot fi stresul extrem, unele tratamente medicamentoase si chimioterapia, in cazul pacientelor cu cancer.

Care sunt miturile despre caderea parului?

Miturile despre caderea parului sunt larg raspandite. Nimic din lista urmatoare nu este adevarat:
•Pierzi parul pentru ca il samponezi prea mult sau pentru ca l-ai vopsit sau ai facut o cura cu permanent.
Matreata provoaca caderea permanenta a parului la femei.
•Stresul provoaca caderea permanenta a parului la femei.
•Daca iti razi capul, parul tau va creste inapoi de doua ori mai gros.
•Daca stai cu capul mai jos decat corpul cand stai la orizontala, vei creste circulatia, stimuland cresterea parului.
•Daca va periati parul 100 de miscari pe zi, va vor face parul mai sanatos.
•Palariile si perucile provoaca caderea parului la femei.
•Caderea parului afecteaza doar femeile intelectuale.

Concluzie

Caderea parului iti poate provoca suferinta, indiferent daca se intampla din cauza geneticii, a unei boli sau chiar a stresului. Stii ca exista unele tratamente pe care le poti incerca, iar dermatologii experti sunt acolo pentru a te ajuta.

Caderea parului poate fi o problema rezolvabila. Apeleaza medicul dermatolog imediat ce observi ceva in neregula, deoarece cu cat incepi mai devreme tratamentul, cu atat mai bine.


Citeste si despre:

Durerea in articulatia pumnului Remedii naturiste impotriva caderii parului Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Caderea parului Tratament pentru caderea parului Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Mituri despre caderea parului la barbati 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului Cauzele neasteptate ale caderii parului Cum sa opresti caderea parului Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului?