Cat de des ar trebui sa ne spalam pe cap?

Actualizat: 18 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Opiniile stilistilor si dermatologilor despre spalarea parului difera. Unii dintre acestia sustin ca parul trebuie spalat cat mai des pentru a preveni acumularea de uleiuri care poate infunda porii, iar altii spun ca spalarea frecventa a parului provoaca cresterea productiei de sebum.

Chiar daca parerile sunt impartite, majoritatea sunt de acord asupra unui aspect: samponarea zilnica nu este necesara. La fel ca si in cazul pielii, uleiurile naturale din par sunt importante pentru mentinerea sanatatii acestuia. Daca aceste uleiuri sunt indepartate in mod constant, organismul va creste productia lor pentru a compensa cantitatea de ulei indepartata. Astfel, acest lucru duce la un cerc vicios: ne spalam des pe cap pentru a indeparta uleiurile naturale din par, dar in realitate nivelul acestora va creste.

Sfaturi legate de spalarea parului

De fapt, frecventa samponarii este o chestiune de preferinta personala. Cat de des va spalati pe cap depinde de tipul scalpului si al parului si de alte procese aplicate parului.

- Aveti un par gras. Glandele sebacee de la nivelul scalpului produc sebum, care acopera intreg firul de par pentru a-i mentine sanatatea. Parul poate fi mai uleios in perioada pubertatii, in cazul in care femeile sufera de sindrom premenstrual sau daca sunt utilizate medicamente care contin hormoni. Persoanele cu parul gras ar trebui sa isi spele parul o data la 2 zile.

- Daca parul este uscat, acest lucru poate fi un semn al deteriorarii. In acest caz, ar trebui sa optati pentru sampoane special formulate pentru parul uscat, care au o actiune similara cu cea a sebumului. In plus, daca va spalati mai des, veti accelera productia de sebum din zona scalpului.

- Va supuneti parul la diverse proceduri? Prelucrarea chimica a parului, cum ar fi permanentul, albirea sau vopsirea, precum si utilizarea foehnului sau a placii de indreptat pot face parul mai fragil. In plus, umezirea si uscarea repetata pot deteriora parul, iar in acest caz ar trebui sa va spalati parul la un interval de minim 2-3 zile.

- Aveti parul scurt sau lung, ondulat sau drept? Parul drept, intrucat nu are volum, fie ca este lung sau scurt, poate deveni uleios mult mai repede. In acest caz, ar trebui sa va spalati parul la 2 zile. Daca aveti parul ondulat, este mai dificil pentru sebum sa migreze spre varful firelor de par, astfel incat samponarea de 2 ori pe saptamana ar putea fi de ajuns.

- Folositi produse pentru coafarea parului? Daca folositi astfel de produse, praful si poluantii vor ramane mult mai usor in parul dumneavoastra, asa ca este indicat sa va spalati parul la fiecare 2 zile. Spalarea regulata va ajuta la prevenirea acumularii murdariei si va face parul mai usor de pieptanat si coafat.

- Aveti o eruptie cutanata in zona scalpului? Dermatita seboreica - matreata - este cauzata de fungi care se hranesc cu sebumul din scalp. Daca aveti o astfel de afectiune a scalpului, atat dermatologii, cat si stilistii sustin ca trebuie sa va spalati parul cat mai des si sa folositi sampoane cu medicamente, eliberate fara prescriptie medicala.


Citeste si despre:

Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Excesul de sebum Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala Acneea vulgara 4 vitamine esentiale pentru un par sanatos Dieta pentru acnee 9 greseli pe care le puteti face cand va spalati parul Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cum sa faceti machiajul sa reziste mai mult pe un ten gras Cel mai bun ritual de ingrijire pentru fiecare tip de piele Acneea, o afectiune fara varsta Cele mai bune tratamente alternative pentru tenul gras Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect Ingrijirea tenului gras, cu tendinta acneica Mucoviscidoza sau fibroza chistica
Cere sfatul medicului ×