Prostata este o glanda a sexului masculin, este situata la baza vezicii urinare si are o structura musculara. Ea face parte din aparatul reproducator al speciei umane.Odata cu imbatranirea organismului, glanda poate creste in dimensiuni. Pericolul acestei hipertrofii glandulare este strangularea uretrei, deci semn de suferinta in evacuarea urinii.
Tratamentul acestei afectiuni consta in decongestia zonei afectate prin tratament antiinflamator, recomandari igienodietetice in sensul evitarii frigului, umezelii, dar si atentionare cu privire la consumul de tigari si condimente. De asemenea, fumatul se va restrictiona cat de mult posibil. Recomandari ca: mersul pe jos, hidroterapia cu bai calde de sezut seara la culcare dar si evitarea pozitiei in sezut sau a mersului pe bicicleta, se pot completa cu kinetoterapia. Ea are rolul de a tonifica musculature abdominala, explicatia este urmatoarea: in timpul mictiunii, presiunea exercitata de muschii abdominali trebuie sa fie mai mare decat obstacolul creat de adenom. In acest sens, rezidul vezical devine mai mic. Se mai practica si presiunea abdomenului in timpul mictiunii, prin aplicarea ambelor maini pe abdomen, folosit in acelasi scop.
O alta afectiune in care kinetoterapia alaturi de alte mijloace medicale poate fi intalnita, este 'Incontinenta urinara la efort'. Ea se defineste ca o pierdere involuntara de urina in cantitate mica in timpul unor mici eforturi cum ar fi tusea, stranutul, ridicarea de greutati, rasul. Acest diagnostic apartine mai ales sexului feminin si are un program diurn. Tratamentul se incepe cu programarea mictiunilor diurne la interval de 60 de minute, progresiv se va creste perioada intermictionala la 90 de minute. In acelasi mod se vor programa si mictiunile nocturne. In pozitia stand pe wc, pacienta va incerca sa se abtina cat mai mult posibil pentru a antrena musculature vezicii urinare.
De asemenea, se va antrena musculature perineala, in decubit dorsal sau in sezand se vor face contractii in serii de 10 repetari cate 10 secunde fiecare, apoi pauza 2 minute pentru muschii ridicatori ai anusului.In plus, se vor face exercitii pentru sfincterul anal, si sfincterul uretral. Durata va fi cam de 20 de minute. Blocarea perineului la efort se face prin introducerea intravaginala a unor ovule vaginale rigide si apoi se va incerca in diferite pozitii ( mers pe loc, ghemuit, tuse), sa se contracte zona. Acele ovule isi vor schimba greutatile de la 10 la 20 de grame,pacienta incercand sa le mentina intravaginal prin forta de contractie a musculaturii locale. Durata exercitiului va fi de la 10 minute la 30 de minute.
Se mai pot executa manevre obstetricale , solicitand pacientei sa contracte musculatura vaginului si a anusului. Presiunea abdominala in timpul mictiunii prin aplicarea mainilor in timp ce se apleaca trunchiul in fata duce la incercarea de golire in intregime a vezicii.Iata cum sportul trebuie sa faca parte din viata noastra, el putand sa previna dar si sa trateze afectiuni din cele mai diverse. El va trebui sa ne intre in ritmul vietii normale asa cum ne intra alimentatia sau odihna.
Dr Carmen Mihalache
Director medical
Clinica medicala Sport Med Center
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.