Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta

Actualizat: 15 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cand cineva din casa dumneavoastra se imbolnaveste, un prim aspect la care poate ca va ganditi este cum sa pastrati virusurile la distanta de restul familiei.

Microbii de la raceala sau gripa sunt transferati cu usurinta pe maini, astfel ca, pentru a tine sub control germenii, metodele cele mai eficiente includ spalarea mainilor de foarte multe ori, tusitul sau stranutul intr-un servetel sau o batista, precum si administrarea unui vaccin antigripal.

Si curatenia casnica poate face diferenta, de asemenea. Nu este neaparat nevoie sa se sterilizeze casa, insa este nevoie ca aceasta sa fie mentinuta tot timpul curata.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca sistemul imunitar al unui copil este ca un computer neprogramat la nastere care are nevoie de foarte multe probe (sub forma unor expuneri la microbi) pentru a lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor. Copiii care nu au necesarul de expunere de care este nevoie, ei nu-si vor consolida sistemul imunitar. Expertii considera ca lipsa aceasta de autoimunitate poate duce la aparitia diverselor tipuri de alergii.

Produsele antibacteriene au fost create initial pentru a lupta impotriva germenilor in spitale, in cazul in care imunitatea pacientilor ar fi compromisa, insa intr-o casa simpla ele sunt nejustificate. Cu alte cuvinte, aceste produse antibacteriene nu sunt doar o risipa de bani, ele pot fi totodata daunatoare dumneavoastra si nu numai.

Sunt si produse care contin peroxid de hidrogen sau inalbitorii care pot ucide sau inactiva virusurile gasite intr-o casa. Aceste produse etichetate ca fiind ”dezinfectante” vor inactiva, de asemenea, bacteriile si virusii ce cauzeaza boli.

Locuri care atrag bacteriile

Se stie faptul ca persoanele cele mai sensibile si care atrag bacteriile cel mai repede sunt copiii. De aceea, ei ar trebui protejati mai mult decat persoanele mature. Astfel, va prezentam o lista cu cele mai periculoase locuri in ceea ce priveste existenta microbilor.

Baia. Unul dintre cele mai periculoase locuri din casa este baia. De fiecare data cand vasul de toaleta este cu capacul deschis, bacteriile au tendinta de a iesi si de a se aseza pe diferite obiecte din apropiere. Din fericire, exista o solutie simpla impotriva imprastierii germenilor: inchideti capacul de fiecare data dupa ce mergeti la toaleta. In cazul in care aveti un cos de jucarii de baie pentru a distrage atentia celui mic atunci cand se spala, din pacate, jucariile pot adaposti mucegai, bacterii, astfel copilul s-ar putea imbolnavi. Jucariile trebuie lasate sa se usuce complet inainte de a fi folosite data urmatoare. Cel mai bine, depozitati jucariile intr-un dulap. Spalati-le cel putin o data pe luna, fie manual, fie cu o solutie dezinfectanta.

Nu cumparati jucarii care uda cu apa, deoarece in acestea se gasesc foarte multe bacterii. In ceea ce priveste periuta de dinti a copilului dumneavoastra, aceasta trebuie inlocuita la fiecare 3-4 luni. De retinut este ca ar fi bine sa aruncati periuta de dinti dupa ce copilul a avut gripa. Periuta de dinti trebuie tinuta in pozitie verticala pentru a intra aer curat. Nu incercati sa curatati periuta de dinti prin fierbere, deoarece o puteti deteriora.

In ceea ce priveste igiena mainilor, copilul dumneavoastra trebuie sa se spele inainte de masa, dupa folosirea toaletei si dupa ce s-a intors de la gradinita/scoala. Pentru a face aceste lucruri, alegeti un sapun colorat sau lasati-l sa se joace in chiuveta pret de cateva minute in timp ce se spala. Cand copiii cresc, ei au nevoie sa isi intensifice igiena de zi cu zi, altfel riscul de infectii din cauza germenilor se va intensifica.

Purtarea hainelor murdare este o modalitate de aparitie si dezvoltare a germenilor, ajungandu-se pana la o eruptie pe piele sau chiar infectie. Invatati adolescentii sa utilizeze deodorant antiperspirant in fiecare zi.

Scoala. Un studiu recent a constatat ca, in momentul in care copiii iau mancare la scoala, 90% dintre pachete se afla la o temperatura nesigura, ceea ce ar putea cauza raspandirea bacteriilor. Astfel, utilizati cateva pachete de gheata pentru a pastra o cutie de pranz la rece si bine izolata. Bazati-va pe unele alimente neperisabile – legume si fructe, biscuiti, unt de arahide sau unele prajituri de casa fara crema. De fiecare data cand copilul vine sau pleaca de la scoala, acesta trebuie sa se spele pe maini. Atunci cand sunt bolnavi, nu ii trimiteti la scoala, aceasta fiind singura cale de a limita numarul de boli care circula zi de zi.

In cazul in care nu puteti spala imediat hainele dupa un antrenament, intindeti-le mai intai inainte de a le aseza in cosul de rufe. Adaugarea unei cesti de otet la spalat ajuta la neutralizarea mirosului neplacut din hainele de sport. Dupa fiecare antrenament, hainele trebuie spalate, in caz contrar, s-ar putea provoca o eruptie.

Atunci cand apare sezonul gripei, copilul ar trebui sa se spele pe maini de foarte multe ori, si intotdeauna inainte de a manca. Nu trebuie sa faca schimb de alimente, bauturi sau diferite ustensile cu colegii sai. Printr-o alimentatie sanatoasa, sistemul imunitar al copilului se mentine in forma. Copilul dumneavoastra trebuie sa pastreze rucsacul pe scaun, nu pe podeaua murdata.

Bucataria. Mai periculoasa decat toaleta in ceea ce priveste existenta microbilor este chiuveta. Nu mancati alimente care stau mai mult timp in chiuveta, chiar daca le spalati. Nu puneti niciodata o ustensila pe care o utilizati in continuare in interiorul chiuvetei. Buretii de vase pot adaposti miliarde de bacterii. La fiecare cateva zile, curatati buretele in masina de spalat vase. Inlocuiti buretele la fiecare cateva saptamani.

Dezinfectati zilnic. Stergeti zonele pe care le atingeti in timpul prepararii cinei, inclusiv manerul frigiderului, robinetele, sertarele si manerele usilor. Spalati prosoapele cel putin odata pe saptamana. Pastrati frigiderul la o temperatura de 2-3 grade Celsius sau mai putin. Cu cat este mai mica temperatura, cu atat bacteriile se vor inmulti mai lent.

Schimbati regulat filtrele de apa. Folosind un filtru uzat ar putea creste, de fapt, aparitia contaminarilor si a bacteriilor din apa de la robinet. Utilizati mopul regulat. Folositi-l in zone pe care le-ati frecventat in acea zi, cum ar fi podeaua, in fata chiuvetei, sub scaune. Acest lucru se face foarte simplu, utilizand o sticla cu pulverizator de dezinfectant si un mop microfibra. Expertii spun ca nu exista nicio regula de cinci secunde. Chiar daca dati cu mopul in fiecare zi, produsele alimentare pot dobandi foarte multi germeni in momentul in care acestea ating podeaua.

Sufrageria. Inainte de a intra in casa, copilul dumneavoastra trebuie sa stearga picioarele bine pe pres. Cereti tuturor membrilor familiei si oaspetilor sa se descalte la intrare, aceasta fiind o modalitate simpla de a tine departe germenii, murdariile si alergenii. Pastrati incaltamintea pe un covor de cauciuc. Atunci cand este vant, tineti inchise geamurile pentru a nu intra praf sau murdarie de afara.

Dormitorul. Dezinfectarea ocazionala a jucariilor este o idee foarte buna, mai ales dupa vizitele altor copii. Verificati daca o jucarie poate fi spalata in masina de spalat vase sau incercati sa o stergeti cu o solutie inalbitoare. Jucariile moi spalati-le in masina de spalat. In cazul in care copilul dumneavoastra a fost bolnav, curatati lenjeriile de pat si imbracamintea cu apa fierbinte. Germenii au tendinta sa nu traiasca pe diferite suprafete reci foarte mult timp. Restul familiei trebuie protejat prin a va asigura ca membrii familiei dumneavoastra se spala pe maini mai des ca de obicei.

Pantofii copilului miros? Acest lucru este cauzat de bacterii. Astfel ca ar fi indicat sa nu poarte aceeasi pereche de sosete doua zile la rand, deoarece sosetele trebuie spalate. Schimbati-i sosetele nu neaparat o singura data pe zi. Trebuie sa poarte sosete din bumbac sau alte materiale prin care piciorul poate respira.

Sezonul gripei si al racelii dureaza mult mai mult decat, poate, va asteptati si daca nu sunteti pregatit, ambele pot avea consecinte devastatoare. Pentru a va apara impotriva acestora si pentru a ramane sanatos, trebuie sa tineti cont de urmatoarele :

1. Ganditi-va de doua ori inainte de a atinge lucrurile posibil contaminate – cercetarile arata ca transmiterea indirecta a germenilor ajuta la raspandirea bolilor. Virusurile racelii si ale gripei adesea persista pe clanta usii si pe intrerupatoarele de lumina. Cheia prevenitiei este de a steriliza suprafetele respective care vin de multe ori in contact cu noi. Stergeti telefonul, tastatura de la calculator, biroul cel putin o data pe zi.

2. Fiti mai atent in ceea ce priveste telefonul mobil – folosirea telefonului este mult mai periculoasa pentru transmiterea germenilor. In acest moment, telefonul gazduieste mai multi microbi decat majoritatea locurilor dintr-o toaleta. Testele independente de laborator au demonstrat ca lumina UV poate ucide 99,9% din germeni, inclusiv E-coli sau Salmonella.

3. Utilizati diverse lucruri pentru protectia nasului – atingerea ochilor nostri, a nasului sau a gurii de sute de ori pe zi este un lucru rau pentru noi, insa reprezinta un lucru bun pentru imprastierea microbilor. Narile sunt un habitat ideal pentru germeni si mainile dumneavoastra le ajuta sa adune virusurile. Pentru a ramane atent in special in lupta impotriva racelii sau a gripei, aveti nevoie pentru protejarea narilor de diverse tratamente de hidratare.

4. ”Condimentati-va” imunitatea – ierburile sau condimentele ajuta corpul sa se incalzeasca, sa stimuleze circulatia si sa accelereze metabolismul. Toate aceste actiuni au un efect pozitiv asupra sistemului dumneavoastra imunitar, astfel ca adaugarea ierburilor sau a condimentelor in stilul alimentar poate ajuta la lupta impotriva racelii si a gripei.

5. Respirati cu usurinta – umidificatoarele pot reduce sansele de a avea diverse boli. Studiile au aratat ca, atunci cand casele sunt pastrate la un nivel optim de umiditate cu ajutorul unui umidificator, sansele ca virusul gripei sa supravietuiasca in aer este redus cu pana la 30%, in comparatie cu casele care nu au umidificator.

Care este, deci, cea mai importanta modalitate de a pastra sanatatea dumneavoastra si a familiei? Spalarea regulata a mainilor. Deoarece copiii ating si gusta tot ce le trece prin maini, este foarte bine ca acestia sa se spele pe maini inainte de masa, dupa ce vin de la joaca de afara sau inainte de a se culca.


Citeste si despre:

Lucruri neasteptate care au mai multi microbi decat ati crede Unde se ascund microbii si bacteriile? Cat timp rezista microbii in spatiile comune? Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente Germenii si microbii din baie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor Sistemul imunitar al organismului - anticorpii Alergia, mai agresiva ca niciodata Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata