1 decembrie: Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA la Tulcea

Actualizat: 02 Decembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incepand cu 1988, anul in care Organizatia Mondiala a Sanatatiii a stabilit sa se marcheze solidaritatea mondiala impotriva pandemiei SIDA, au fost organizate campanii pentru a asigura accesul universal la prevenire HIV, tratament si ingrijire, dar si campanii de sensibilizare a comunitatilor despre problematica complexa HIV/SIDA.

Tematica campaniei din 2009 se refera la drepturile omului si accesul universal, tematica cuprinsa in motto-ul "Imi traiesc drepturile".

Datele publicate de UNAIDS intr-un raport publicat recent arata ca in lume traiesc 33,4 milioane de persoane seropozitive (31,1-35,8 milioane), numarul de cazuri noi in 2008 fiind de 2.7 millioane (2.43.0 millioane), inregistrandu-se 2 millioane de decese (1.72.4 millioane) in 2008.

In Romania, conform datelor Comisiei Nationale de lupta antiSIDA, la sfarsitul anului 2008, erau in evidenta 11 331 persoane seropozitive.

Numarul deceselor din cauza bolii SIDA a scazut cu mai mult de 10% in ultimii cinci ani, deoarece tot mai multe persoane au acces la tratament. UNAIDS si Organizatia Mondiala a Sanatatii au estimat ca datorita tratamentului eficient, din anul 1996, mai mult de 2,9 milioane de vieti au fost salvate.
v O problema actuala o reprezinta faptul ca epidemia SIDA evolueaza si programele de sanatate au rolul de a limita aparitia unor noi cazuri. De exemplu, epidemia din Estul Europei si Asia Centrala caracterizata anterior prin transmiterea pe calea drogurilor injectabile, acum se raspandeste la partenerii sexuali ai persoanelor care isi injecteaza droguri.

Cifrele de mai sus arata ca infectia cu HIV este o problema reala si implicarea fiecaruia dintre noi in a cunoaste caile de transmitere, a respecta precautiunile universale, a folosi prezervativul in relatiile sexuale, a nu discrimina, a face un test HIV, a purta fundita rosie ca simbol al solidaritatii reprezinta solutii simple si viabile catre generatii fara HIV!

Marcata pe intreg mapamondul, World AIDS Day - 1 Decembrie - este subliniata si la Tulcea de catre Directia de Sanatate Publica (D.S.P.) si Fundatia Baylor Marea Neagra prin organizarea unei actiuni de informare si testare rapida HIV, desfasurata la Liceul Economic din localitate precum si de actiuni de promovare a masurilor de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, masuri ce pot fi luate de fiecare cetatean.

In data de 2 decembrie 2009 un grup de specialisti in asistenta medicala, reprezentanti ai D.S.P. Tulcea si echipa Centrului Baylor de consiliere si testare rapida HIV vor raspunde intrebarilor liceenilor, explicand cum se transmite infectia cu HIV, cum nu se transmite, semnificatia zilei si se vor efectua testari rapide HIV, insotite de consiliere pre si post testare. Tinerii sub 18 ani au nevoie de acordul parintilor pentru a fi testati.

Sustinerea acestei actiuni de catre Centrul Baylor care acorda servicii in Spitalul Judetean de Urgenta, sectia boli infectioase este importanta pentru sistemul sanitar tulcean, intrucat demonstreaza continuitate in actiuni pentru sanatate si in parteneriatul incheiat cu D.S.P. De asemenea, apreciem participarea la teme de sanatate si a altor institutii si ONG uri (unitati de invatamant, asociatii, etc) in efortul comun de a limita transmiterea infectiei cu HIV.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Lupta impotriva migrenelor HIV Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam Lupusul – boala autoimuna Traind si iubind cu HIV/SIDA Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)