Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei

Actualizat: 13 Mai 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Date generale


Alaptarea, ca multe alte aspecte ale cresterii copiilor, este un proces gradual de crestere a independentei si a stapanirii de sine din partea bebelusului tau si un pas inapoi treptat din partea ta.

Dupa primele 6 luni ale bebelusului, laptele matern va continua sa furnizeze marea majoritate a nutrientilor necesari, chiar daca incepe sa guste o varietate de alimente noi. Desi bebelusul se va bucura, fara indoiala, foarte mult de introducerea unor noi gusturi si texturi, experientele sale cu alimentele solide sunt doar sesiuni de practica pentru viitor. Este important sa va asigurati ca continua sa primeasca suficient lapte matern pentru a-si satisface nevoile nutritionale.

Beneficiile alaptarii

Alaptarea are numeroase beneficii pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Intelegerea acestor beneficii te poate ajuta sa decizi daca alaptarea este potrivita pentru familia ta

Beneficiile alaptarii pentru bebelusi

Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul bebelusului tau de a dezvolta anumite boli si ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic.

Bebelusii alaptati au un risc mai mic de:
•Diaree, varsaturi si enterocolita necrozanta prematura
Infectii respiratorii precum pneumonia, virusul sincitial respirator (VSR) si tusea convulsiva.
•Infectii ale urechii.
•Meningita bacteriana.
•Astm.
•Sindromul mortii subite a sugarului si mortalitatea infantila.
•Obezitate infantila.
•Eczema.
•Diabet de tip 2, mai tarziu in viata.
•Leucemie (in copilarie).
•Carii si viitoare probleme ortodontice pentru bebelusii cu varsta mai mica de un an.
•Boala celiaca si boala inflamatorie intestinala.

Studiile arata ca sugarii alaptati au o rata de spitalizare mai mica si tind sa fie intr-o stare de sanatate mai buna. Acest lucru duce la mai putine vizite la pediatru pentru boli.

Beneficiile nutritionale ale laptelui matern

Laptele matern contine tot ce are nevoie bebelusul tau pentru a creste si a se dezvolta. Acesta ofera o formula unica si specifica de vitamine, minerale si antioxidanti.

Laptele matern sustine sanatatea bebelusului deoarece: Este usor de digerat pentru burtica si intestinele sale imature. Contine anticorpi care protejeaza impotriva infectiilor si stimuleaza imunitatea. Are cantitatea potrivita de grasimi, zahar, apa, proteine si vitamine pentru dezvoltarea bebelusului. Promoveaza o crestere sanatoasa in greutate.

Modificari ale compozitiei pentru a satisface nevoile nutritionale ale bebelusului in timp. Contine substante care calmeaza in mod natural bebelusul. Majoritatea organizatiilor de asistenta medicala recomanda alaptarea exclusiva a bebelusului timp de cel putin sase luni.

Beneficii pentru mamele care alapteaza

Alaptarea ofera si mai multe beneficii pentru tine. In lunile de dupa nastere, alaptarea reduce riscul de depresie postpartum daca alaptarea decurge bine si te simti bine sustinuta. De asemenea, te ajuta mult mai mult pe viitor, reducand riscul de a dezvolta: cancer la san, cancer ovarian, cancer endometrial, cancer tiroidian, osteoporoza, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, tensiune arteriala crescuta, colesterol ridicat.

Pe langa sustinerea sanatatii pe termen lung, alaptarea are multe alte beneficii pentru tine, precum si pentru relatia ta cu bebelusul. Acestea includ:

•Recuperare mai rapida dupa nastere. Alaptarea produce hormonul oxitocina. Oxitocina ajuta uterul sa se contracte dupa nastere. Acest lucru il ajuta sa revina la dimensiunea normala si reduce cantitatea de sangerare vaginala dupa nastere.

•Cresterea legaturii fizice si emotionale. Alaptarea este o modalitate speciala si unica de a te simti conectat cu bebelusul tau. Unii cercetatori au descoperit ca legatura creata de alaptare poate ajuta la reducerea problemelor sociale si comportamentale atat la copii, cat si la adulti. Stabilirea increderii. Mamele care alapteaza invata sa citeasca indiciile bebelusului lor, iar bebelusii invata sa aiba incredere in ingrijitori. Acest lucru ajuta la modelarea comportamentului timpuriu al bebelusului tau.

•Comoditate. Poti alapta aproape oriunde fara sa-ti faci griji cu privire la pregatirea biberoanelor sau la amestecarea formulei de lapte praf. Laptele tau este disponibil fara a fi nevoie sa aduci alte provizii.

•Alaptarea poate usura pierderea in greutate acumulata in timpul sarcinii. Alaptarea arde calorii, ceea ce poate ajuta la pierderea in greutate. Dar nu toata lumea pierde in greutate din cauza alaptarii. Cercetatorii nu sunt complet siguri de ce unele femei pierd in greutate in timp ce alapteaza, iar altele nu. Mai multi alti factori contribuie la pierderea/cresterea in greutate, cum ar fi consumul de calorii, activitatea fizica si calitatea somnului.

Semne ca un bebelus mai mare este pregatit pentru alimente solide
•Statul in sezut cu sprijin minim
•Prezinta un bun control al capului
•Incercarea de a lua mancarea din farfurie
•Continuarea de a se preface flamand dupa alaptare
•Intoarcerea capului pentru a refuza mancarea atunci cand nu ii este foame
•Pierderea reflexului de a impinge limba, care face ca mancarea sa fie impinsa din gura

Alimentele solide

Trecerea la hrana solida trebuie sa se faca gradat. Parintii vor incepe prin a le oferi bebelusilor cantitati mici de produse alimentare, pasatate sau zdrobite, iar apoi chiar bucati din alimente mai moi pe care copiii sa le poata mesteca sau musca cu ajutorul gingiilor.

Cand este momentul intarcatului?

Nu exista momentul potrivit pentru intarcat, atat timp cat micutul doreste in continuare sa suga la san. Specialistii recomanda ca alaptarea sa fie mentinuta cel putin pana la varsta de un an, iar dupa aceasta varsta atat timp cat procesul este dorit reciproc, de mama si copil.

Daca trebuie initiata intarcarea din anumite motive, acest lucru se va face treptat iar mama trebuie sa astepte pana cand copilul este pregatit sa consume alimente solide. Daca intarcarea se impune inainte de varsta de 1 an, se recomanda introducerea formulei de lapte praf in alimentatia copilului.

Concluzii

Incepeti sa-i dati bebelusului alimente solide o data pe zi. La inceput, bebelusul va consuma doar cantitati mici de alimente solide. Incercati mai intai o lingurita de legume, fructe sau cereale de orez pasate, intre mese. De la 6 la 9 luni, continuati sa-i dati bebelusului mai intai lapte matern sau lapte praf, apoi incercati alimente solide dupa lapte.


Citeste si despre:

Implanturile mamare pot influenta alaptarea? Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Beneficiile consumului de lapte la copii O vizita de referinta: Dr. Richard G. Fessler, pionier in neurochirurgie, la Bucuresti Beneficiile alaptarii Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? Alaptarea Ingrijirea dentitiei de lapte Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii