Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei

Actualizat: 28 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bebelusul va primi majoritatea nutrientilor chiar si dupa varsta de sase luni tot in urma alaptarii naturale sau a laptelui praf - formula pentru sugari fortifiata cu fier. Nu va fi nevoie ca mesele sa fie suplimentate cu apa, suc sau cereale.

Bebelusul va manca probabil la un interval de 2-6 ore, iar in cazul in care este hranit la cerere, mamicile trebuie sa stie ca nu toate strigatele sau tipetele bebelusului sunt semnale de foame si ca trebuie sa stabileasca niste limite in acest sens (se va evita hranirea din ora in ora). Daca bebelusul nu este alaptat se recomanda formule de lapte care imbogatite cu fier, care sa satisfaca nevoile nutritionale ale bebelusului si care sa diminueze riscul de a dezvolta anemia feripriva (asociata cu probleme de dezvoltare si dizabilitati de invatare).

Formulele fortifiate cu fier nu determina aparitia colicilor, constipatie sau reflux gastroesofagian si nu trebuie sa se treaca la o formula cu o cantitate mai mica de fier daca apar aceste simptome. Pana la un an, majoritatea nutrientilor vor proveni din laptele matern sau formula, chiar daca bebelusul mananca alimente solide.

Alimentele solide

Trecerea la hrana solida trebuie sa se faca gradat. Parintii vor incepe prin a le oferi bebelusilor cantitati mici de produse alimentare, pasatate sau zdrobite, iar apoi chiar bucati din alimente mai moi pe care copiii sa le poata mesteca sau musca cu ajutorul gingiilor.

Micutii sunt pregatiti pentru diversificare atunci cand stau in fundulet, pot merge de-a-buselea si cand intervine reflexul de masticatie. La 6 luni, majoritatea copiilor nu dispun de abilitatile necesare de a trece in totalitate la alimentele solide. Si chiar daca o fac, alimentele solide asigura o nutritie insuficienta fata de laptele matern sau formula, pentru primul an de viata.

Beneficiile laptelui matern

Mii de studii au confirmat beneficiile alaptarii. Laptele matern creste imunitatea, incurajeaza dezvoltarea normala a creierului si dezvoltarea fizica si este o sursa importanta de confort pentru copii.

Micutii care sunt hraniti la san cel putin un an, obtin scoruri mai mari la testele de inteligenta, sufera intr-un procent mult mai redus de boli mintale si deficiente de invatare si vor avea mai putine probleme comportamentale. De asemenea, alaptarea este corelata cu un risc mai mic de a dezvolta alergii alimentare.

Cand este momentul intarcatului?

Nu exista momentul potrivit pentru intarcat, atat timp cat micutul doreste in continuare sa suga la san. Specialistii recomanda ca alaptarea sa fie mentinuta cel putin pana la varsta de un an, iar dupa aceasta varsta atat timp cat procesul este dorit reciproc, de mama si copil.

Daca trebuie initiata intarcarea din anumite motive, acest lucru se va face treptat iar mama trebuie sa astepte pana cand copilul este pregatit sa consume alimente solide. Daca intarcarea se impune inainte de varsta de 1 an, se recomanda introducerea formulei de lapte praf in alimentatia copilului.


Citeste si despre:

Alaptarea Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Alergiile alimentare la copii Alimente interzise copiilor in functie de varsta Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Metode pentru cresterea unui copil sanatos Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau Beneficiile alaptarii Boli cauzate de deficitul de proteine Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni Gestionarea constipatiei la copii si bebelusi Dificultati de alaptare