Andropauza si declinul testosteronului la barbati

Actualizat: 03 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Madalina Alice Lata
Consultant medical:

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea

Ce este andropauza?


Andropauza este o perioada a vietii barbatilor care apare, in general, in jurul varstei de 40-50 de ani si se refera la schimbarile hormonale si fiziologice care au loc in organismul barbatului, caracterizate prin scaderea nivelului de testosteron, hormonul principal care influenteaza dezvoltarea si mentinerea trasaturilor fizice si sexuale masculine.

In timp ce, in cazul femeilor, menopauza este marcata de o oprire brusca a productiei hormonale, andropauza este un proces mai gradual si poate afecta diferit fiecare barbat.

Acest fenomen nu este un diagnostic medical, ci mai degraba un termen pentru a descrie complexitatea schimbarilor care se petrec in organismul masculin odata cu inaintarea in varsta

Cauze si factori de risc

Varsta: Scaderea nivelului de testosteron incepe dupa 40 de ani, iar efectele devin tot mai vizibile pe masura ce trec anii.

Stilul de viata: Stresul cronic, alimentatia nesanatoasa, obezitatea si lipsa de exercitii fizice pot accelera declinul testosteronului si agrava simptomele andropauzei.

Boli cronice: Anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau disfunctiile tiroidiene (hipotiroidismul) pot contribui la scaderea nivelului de testosteron.

Medicamentele
: Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea cancerului sau corticosteroizii, pot afecta nivelurile hormonale ale barbatilor.

Semne si simptome

- scaderea masei si fortei musculare

- cresterea tesutului adipos, in special grasimea viscerala care va contribui la aparitia sindromului metabolic

- osteoporoza

- scaderea libidoului

- disfunctie erectila

- schimbari in ceea ce priveste starea de spirit: depresie, iritabilitate, pierderea motivatiei

- insomnii

- scaderea capacitatii de concentrare si a memoriei

Diagnostic

Diagnosticarea andropauzei nu este intotdeauna usoara, deoarece simptomele pot fi vagi si pot fi atribuite altor probleme de sanatate sau efectelor naturale ale imbatranirii.

In general, medicii recomanda analize de sange pentru a verifica nivelul de testosteron, iar un nivel scazut al acestui hormon, impreuna cu simptomele caracteristice, poate confirma diagnosticul.

Astfel ca, sunt utili de dozat:

- testosteronul liber plasmatic- care reprezinta fractiunea libera, nelegata de proteine

- testosteronul biodisponibil: cuprinde atat fractiunea libera, cat si cea legata

De mentionat faptul ca valorile vor fi scazute in cazul pacientilor alcoolici, obezi, cirotici si cu afectiuni tiroidiene, precum si cei in tratament cu glucocorticoizi.

Daca aceste teste vor avea valori scazute, urmatorul pas este dozarea nivelului de gonadotropine LH si FSH, pentru a stabili cauza hipogonadismului, care poate fi primar sau secundar.

In cazul andropauzei fiziologice, nivelurile de LH si FSH vor fi normale sau usor crescute

Testosteronul si variatiile de-a lungul vietii

Testosteronul este principalul hormon masculin, produs in special in testicule, fiind responsabil de aparitia si mentinerea caracterelor sexuale la barbati precum: cresterea masei musculare, pilozitatea corporala (barba, mustata, parul de pe piept), ingrosarea vocii si dezvoltarea organelor genitale in timpul pubertatii.

Acesta este hormonul principal care face ca barbatii sa aiba caracteristici fizice distincte fata de femei.

Dupa varsta de 30 de ani, nivelul total si biodisponibil de testosteron la barbati incepe sa scada cu 1%-2% pe an.

Aceasta scadere se datoreaza in principal scaderii productiei, dar si prin cresterea usoara a nivelului de sex hormon binding protein, o proteina responsabila de captarea si indepartarea din circulatie a testosteronului.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential se face cu alte cauze de testosteron scazut precum:

- hipogonadismul primar: cand testiculele nu mai produc suficient testosteron din diferite cauze: genetice (sindromul Klinefelter) sau prezenta varicocelului, criptorhidism, cancer testicular, infectii testiculare.

In acest caz LH si FSH vor avea valori mult crescute

- hipogonadismul secundar: cand hipotalamusul sau hipofiza sunt afectate, neputand transmite glandelor sexuale sa produca suficienti hormoni.

In aceasta categorie intra sindromul Kallmann, traumatismele si tumorile la nivelul hipofizei sau hipotalamusului, infectii, sarcoidoza, amiloidoza, hemocromatoza.

In acest caz hormonul foliculostimulant si luteinizant vor avea valori scazute.

Terapia hormonal de substitutie - avantaje si dezavantaje

Terapia de substitutie cu testosteron: Aceasta terapie presupune administrarea de testosteron pentru a restabili nivelurile normale ale hormonului, contribuind la imbunatatirea libidoului, masei musculare si a starii de spirit.

TRT poate fi administrat sub forma de injectii, geluri sau plasturi transdermici.

Astfel ca, terapia testosteron contribuie la imbunatatirea calitatii vietii barbatilor, dar nu este recomandata in cazuri de cancer de prostata sau alte afectiuni severe ale prostatei, sau tumori secretante de estrogen.

De asemenea este de mentionat faptul ca aceasta terapie de substituitie poate contribui la aparitia accidentelor vasculare cerebrale.

Schimbari ale stilului de viata: Adoparea unui stil de viata sanatos este esentiala in gestionarea simptomelor andropauzei.

Alimentatia echilibrata, exercitiile fizice regulate, reducerea stresului si somnul suficient pot contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii.

Medicamente pentru disfunctia erectila
: In cazurile in care andropauza duce la dificultati de erectie, unele medicamentele pot fi recomandate pentru a imbunatati fluxul sanguin si a facilita mentinerea unei erectii.

Suplimente naturale
: Desi nu exista dovezi clare ca suplimentele pot preveni andropauza, anumite substante nutritive precum zincul, vitamina D pot sustine sanatatea hormonala si pot ajuta la combaterea unor simptome usoare.

Este important, insa, ca aceste suplimente sa fie folosite doar sub indrumarea unui medic.

Concluzii

Andropauza este un fenomen natural al imbatranirii barbatilor, care evolueaza lent si treptat in majoritatea cazurilor, nu atat de fulminant precum menopauza la femei.

Este caracterizat prin scaderea nivelului de testosteron si printr-o serie de simptome care pot afecta calitatea vietii.

Desi poate fi o perioada dificila, cu informatii adecvate si tratamente corespunzatoare, andropauza poate fi gestionata eficient.

Un stil de viata sanatos, monitorizarea starii de sanatate si consultarea unui medic sunt esentiale pentru a depasi aceasta perioada intr-un mod sanatos si activ

Bibliografie:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512299000754
https://www.ccjm.org/content/ccjom/67/12/880.full.pdf
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056


Citeste si despre:

Modificarile de dispozitie Influenta schimbarilor hormonale asupra creierului femeilor Beneficii ale contraceptiei hormonale Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale Schimbari ce apar la o mama imediat dupa nastere Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Terapia de substitutie hormonala Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Cum sa tratati simptomele menopauzei fara substitutie hormonala Adevarul despre schimbarile de dispozitie