Homeopatia: intre mit si adevar

Actualizat: 04 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Remediile homeopate castiga tot mai mult teren in detrimentul tratamentelor conventionale.

Poate tocmai de aceea, homeopatia este atacata adesea de catre sustinatorii medicinei conventionale.

In jurul ei s-au croit o serie de mituri folosite tocmai pentru a decridibiliza acest tip de tratamente.

Daca te intrebi cat de reala este homeopatia, trebuie sa stii ca principiul pe care se bazeaza este "Cui pe cui se scoate". Probabil ca ai mai auzit aceasta vorba, iar daca te gandesti bine, este o logica sustenabila.

Pe acelasi principiu functioneaza si medicina conventionala. Previi o infectie virala chiar cu componente ale virusurilor pe care vrei sa ii eviti!

Exista multe voci care considera ca remediile homeopate au un efect placebo si ca cei care le folosesc se trateaza, practic, cu granule care contin doar zahar.

Care este realitatea? Iata cateva dintre miturile care circula si cum sunt explicate ele de catre specialisti:

Mitul nr. 1: Homeopatia nu vindeca nimic

Homeopatia actioneaza prin stimularea mecanismelor proprii de vindecare ale organismului.

O substanta care ar provoca simptome la o persoana sanatoasa poate fi folosita pentru a vindeca aceleasi simptome la una bolnava, evident, intr-o doza foarte mica, insa suficienta pentru a actiona ca un catalizator, grabind mecanismele de vindecare ale organismului.

Homeopatia inregistreaza un succes foarte mare in tratarea problemelor emotionale, cum ar fi stresul si anxietatea.

Mitul nr. 2: Medicamentele homeopate sunt doar apa

Homeopatia este o metoda terapeutica ce foloseste pentru tratamentul bolnavilor remedii naturale mult diluate. Cu toate acestea, medicamentele homeopate nu sunt realizate folosind doar dilutia. Dilutia singura n-ar avea niciun efect.

Toate medicamentele homeopate sunt realizate printr-un proces de dilutie si unul de dinamizare. Asta inseamna ca remediile se prepara prin agitarea solutiei la fiecare treapta de diluare.

Mitul nr. 3: Medicamentele homeopate nu sunt obtinute stiintific

Multi cred ca homeopatia nu poate tine pasul cu antibioticele, antiinflamatoarele sau steroizii. In realitate, s-a dovedit ca homeopatia este remediul perfect in cazul alergiilor, astmului, eczemelor, migrenelor, artrozei.

Toate medicamentele homeopatice ajung pe piata doar dupa ce au fost intens testate. Un studiu realizat pe 6.500 de pacienti, de la Spitalul din Bristol unde bolnavii sunt tratati cu remedii homeopate, a aratat ca peste 70% dintre pacienti au raportat vindecare completa sau o imbunatatire semnificativa a simptomelor.

Mitul nr. 4: Homeopatia este de ajutor numai in cazul afectiunilor cronice

Sustinatorii antihomeopatiei spun ca acest gen de tratament nu este eficient in cazul afectiunilor acute.

In realitate, homeopatia este o excelenta forma de medicina alternativa pentru combaterea bolilor acute. 50% dintre remedii vizeaza afectiuni de acest tip: pneumonie, hepatita, sinuzita, otita, amigdalita.

Mitul nr. 5: Medicamentele homeopate sunt suplimente alimentare

Multi confunda medicamentele homeopate cu suplimentele alimentare sau cu medicamentele conventionale, iar acest lucru conduce la confuzii si chiar la intoxicatii.

Tratamentele homeopate au ca principiu de baza faptul ca simptomele similare unei administrari in doze ponderale pot fi tratate folosind aceeasi substanta, insa in dilutie infinitezimala. De precizat este si faptul ca substanta activa nu lipseste din medicamentele homeopate.


Citeste si despre:

Cum se administreaza remediile homeopate? Remediile florale Bach Indicatii in tratamentul homeopat Remedii naturale pentru infectiile tractului urinar Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Remedii pentru tuse Tratamentul homeopat al alergiilor Avantajele tratamentului homeopat Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Indigestia: tratament homeopat