S-a dezvoltat implantul care ar putea trata definitiv hipertensiunea arteriala

Actualizat: 15 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un implant care reduce tensiunea arteriala prin trimiterea semnalelor electrice catre creier a fost inventat si dezvoltat de cercetatorii nemti de la Universitatea din Freiburg.

Oamenii de stiinta au dezvoltat un implant revolutionar dotat cu 24 de electrozi individuali, cu rolul de a trimite semnale electrice catre creier si de a reduce rapid tensiunea arteriala. Dispozitivul ar putea duce la salvarea vietii milioanelor de pacienti care sufera de hipertensiune arteriala, predispusi la complicatii mortale.

Dispozitivul inovator are o dimensiune de 2 cm in lungime si 0.8 mm in diametru si se monteaza in jurul nervului vagus - care se extinde din creier pana in abdomen. In momentul in care vasele de sange se ingusteaza si tensiunea creste, senzorii se activeaza si trimis semnale electrice catre creier pentru a controla si regla presiunea arteriala fluctuanta.

Implantul a fost testat deja pe soareci si a redus presiunea arteriala a acestora cu 30%, fara efecte secundare majore. Savantii sunt increzatori ca atunci cand vor testa implantul pe oameni si vor pune la punct aspectele legate de amplasarea lui si de frecventa semnalelor trimise catre creier, acesta va reusi sa reduca presiunea arteriala cu pana la 70% din valoarea initiala a pacientilor hipertensivi.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre transplantul de organe Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Cataracta Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Hipertensiunea arteriala Hipertensiunea arteriala - HTA Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hipertensiunea arteriala secundara - ucigasul discret si tacut Hipertensiunea arteriala la copii Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Hipertensiunea arteriala maligna Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale