Noi cercetatari genetice, intreprinse de savantii de la Universitatea de Sud din Australia, scot la lumina o legatura surprinzatoare intre deficienta de vitamina D si riscul de hipertensiune arteriala.
Nu este prima oara cand deficitul de vitamina D este luat in calcul ca potentiala cauza sau factor de risc pentru hipertensiunea arteriala, insa este primul studiu care reuseste sa dovedeasca o legatura directa intre cele doua conditii medicale.
Savantii au folosit randomizarea mendeliana pentru a analiza datele genetice a peste 146.500 de persoane. Acestia au masurat doua variante genetice comune care afecteaza circulatia 25- hydroxyvitamina D si concentratiile 25(OH)D pentru a masura relatia cauzala dintre nivelul de vitamina D si presiunea arteriala sau riscul de hipertensiune.
Oamenii de stiinta au descoperit ca pentru fiecare crestere de 10% a concentratiei 25(OH)D - care stabileste nivelul vitaminei D - s-a inregistrat o scadere de 8.1% a riscului de hipertensiune arteriala.
In contextul costurilor ridicate si ale efectelor secundare numeroase ale medicamentelor antihipertensive, ideea de a preveni sau scadea hipertensiunea cu ajutorul vitaminei D este foarte atractiva pentru specialisti.