Hipertensiunea arteriala - HTA

Actualizat: 17 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Hipertensiunea arteriala, cum se realizeaza tratamentul pentru aceasta, ce inseamna hipertensiunea si cum ne afecteaza ea sunt intrebari la care se pot gasi variante variate de raspuns, insa corectitudinea medicala a acestor tipuri de intrebari se poate regasi concret in acest articol.

Tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta din legile fizicii ca orice fluid in interiorul unui recipient si exercita o presiune asupra peretilor acestuia. Fluidul de care vorbim este sangele care se afla intr-o permanenta circulatie in vasele sanguine si exercita permanent o presiune asupra acestora.

Tensiunea de care vorbim este tensiunea arteriala (T.A.) adica presiunea exercitata in interiorul vaselor arteriale. Circulatia sanguina are doua tensiuni datorate atat de contractia miocardului (a inimii) dar si de perioada de dupa contractie, ce reprezinta relaxarea cardiaca (diastola), din acest motiv tensiunea arteriala este exprimata in doua seturi de valori : una mai mare (sistolica) si una mai mica (diastolica).

Masurarea tensiunii arteriale se face in mm/Hg adica milimetri coloana de mercur, iar forma abreviata este a imparti valorile obtinute la 10, astfel ca exprimarea corecta este ca si exemplu de 120 / 80 mm/Hg in timp ce forma prescurtata este de 12 cu 8.

Valori

Valorile tensiunii arteriale nu pot fi catalogate intr-o cifra clara, ci mai degraba intr-un interval, deoarece tensiunea arteriala variaza ca si limite ale normalului in functie de :

- sex : Valoarea tensiunii arteriale la barbati fata de cea la femei este cu aproximativ 10 mm/Hg mai mare ;

- greutate : O persoana sub 55 de kg are o valoare cu 10 mm/Hg la limite mai mica acceptata, in timp ce o persoana cu valoarea intre 55-85 se afla exact la media valorilor, iar intre 85-110 se accepta cu 10 mm/Hg peste limita admisa, cat la persoanele de peste 110 kg cel mai probabil se va vorbi de o hipertensiune caracteristica obezitatii, adica la o valoare de chiar si 20-30 mm/Hg dar care nu este neaparat acceptata ci doar se asteapta la aceasta valoare crescuta la aceste persoane cu obezitate ;

- Varsta : La persoanele adulte tinere 16-25 de ani, tensiunea poate fi ori exact la limita normala ori exact cu 10 unitati sub aceasta valoare medie. La adultul matur : 25-45 de ani valoare ar trebui sa se incadreze exact in intervalul mediu. In timp ce intre 45-60 de ani aceasta valoare acceptata este chiar cu 10 unitati peste acest interval, iar peste 60 de ani poate exista o hipertensiune sau o hipotensiune (asa zisa fiziologica), adica la 10, chiar 20 de unitati peste valoarea medie.

- Conformatie fizica : Daca persoana fizica este de o conformatie atletica, sau practica un sport regulat, ori a practicat un sport de performanta mai mult de 10 ani si nu au trecut mai mult de 10 ani de la sistarea sportului de performanta, este acceptata o adaptabilitate a cordului (ca ritm) o scadere a acestui ritm si a frecventei respiratorii cat si a tensiunii arteriale, astfel ca este posibil ca la aceste persoane tensiunea sa fie cu o valoare de sub 10 fata de categoria in care se afla persoana.

- La aceste caracteristici unde se accepta mici varietati mai pot fi adaugate si conditii de viata si de mediu : adica fumatul, consumul de alcool. Se pot adauga si factori psiho-sociali : stresul, soc psihic de curand. Cat totodata trebuie luat in considerare si un efort fizic care se poate sa fi fost depus de curand inainte de masurarea tensiunii (sub 5 minute inainte masurarea tensiunii arteriale).

O masurare corecta pentru confirmarea de certitudine a eventualelor patologii legate de tensiunea arteriala, trebuie sa cuprinda trei masuratori consecutive la interval de 3-5 minute una de cealalta si facand media aritmetica a ultimelor doua valori.

Hipotensiunea si hipertensiunea - valori, explicatii, simptome

In functie de valorile tensionale masurate, tensiunea arteriala se clasifica astfel:

Optima <120/80mmHg

Normala 120-129 si/sau 80-84mmHg

Normal inalta 130-139 si/sau 85/89mmHg

HTA gradul I 140-159 si/sau 90/99mmHg

HTA gradul II 160-179 si/sau 100/109mmHg

HTA gradul III >/=180 si/sau >/= 110mmHg

HTA sistolica izolata TAS>/=140mmHg si TAD <90mmHg

Hipotensiunea reprezinta starea de tensiune arteriala sub valorile normale adica sub o valoare sistolica de 90 si una adiacenta, diastolica de sub 60 mm/Hg. Daca aceasta tensiune este intr-un interval de – 10 mmHg atat la cea sistolica cat si la cea diastolica, iar persoana in cauza este fie un pacient de sex feminin cu o greutate corporala de 40-45 de kg (sau in anumite cazuri chiar mai mica), daca persoana este sportiv de performanta sau daca consumul de lichide al persoanei este foarte mic, exista deja posibile explicatii pentru aceasta hipotensiune.

Un consum de lichide de sub 1 litru per zi (desi consumul fiziologic este de 2-2,5 litri de lichide per o zi exprimand si cele din alimente sau alte forme de lichide decat pur si simplu apa), aceste lichide vor conferi o volemie (volumul sanguin circulant) suficienta incat sa nu existe aferent o tensiune adecvata. Tensiunea arteriala este in raport direct atat cu volumul sanguin circulant (o cantitate mai mica de sange va exercita asupra peretilor o presiune mai mica).

Simptomele aferente hipotensiunii sunt : starea de lesin, ameteala, senzatia de sufocare care poate fi asociata si cu o durere de cap, dar si dispepsie (indigestie) sau disurie (mictionari insotite de usturime, durere) dar pot merge pana la pierderea starii de constienta.

Hipertensiunea arteriala gr.1 inseamna o crestere peste valoare de 140/90 a tensiunii arteriale si deseori este asimptomatica, putand progresa si in evolutia ei sa determine complicatii specifice.

Simptomele resimtite de catre pacient atunci cand valorile tensionale depasesc parametrii optimi  cuprind senzatia de palpitatii (care pot releva si o disfunctie cardiaca asociata), o durere frontala, sau senzatia de vertij si presiune in urechi sau in tample.

Hipertensiunea de grad doi, este deja o hipertensiune importanta care trebuie luata in considerare si care releva deja disfunctii : cardiace, renale sau de circulatie importante. Aceasta hipertensiunea poate sa dea complicatii de tipul : anevrismului (anevrismul de aorta sau de artera abdominala), insuficienta cardiaca, patologiile renale cronice, stop-ul cardiac sau infarctul cat si patologii arteriale periferice cat si boala coronariana ischemica.

Simptomele acestei hipertensiuni cuprind si tinnitus-ul (tiuitul in ureche), durerile de cap (in special cele frontale), senzatia de vertij si ameteala cat sunt posibile si episoade de lesin.

Hipertensiunea de grad trei reprezinta deja o urgenta medicala adica o disfunctie majora, daca este sa fie privita ca simptom, insa privita ca si patologie aceasta poate cauza intr-un timp relativ scurt : accident vascular cerebral, infarct sau insuficienta cardiaca ori intr-un stadiu cronic : insuficienta cardiaca, boala coronariana ischemica sau anevrisme ori anevrism de artera abdominala.

Aceasta este cu atat mai periculoasa cu cat poate fi insotita de o prabusire a pulsului sau insotita de o fibriliatie arteriala (adica de o frecventa foarte crescuta a batailor cardiace).
Daca este sa vorbim despre un caz particular al hipertensiunii, este cazul in care corelam o hipertensiune cu situatia de sarcina, fapt care este reintalnit cam la 1 din 10 sarcini si care poate cauza riscul de pre-eclampsie datorita hipertensiunii gestationale.

Cauze

Cauzele hipertensiunii pornesc de la o combinatie de interactiune intre mai multi factori, printre care majoritatea sunt factori dobanditi.
Printre cauze se poate vorbi de cauze ce tin de conditiile de viata si de mediu ale persoanei, iar o alta categorie este aceea in care se precizeaza cauzele patologiilor altor viscere.

In conditiile de viata si de mediu, cauze care pot mari valorile tensiunii arteriale normale cu 10-20 unitati dar care pot cauza chiar hipertensiune sunt :

- Fumatul si consumul de alcool : Desi actioneaza prin doua mecanisme diferite, fumatul cauzeaza o disfunctie atat respiratorie, care va cauza si hipoxie si o fixare deficitara a oxigenului pe hemoglobina si va incetini circulatia, un sange circulant mai lent va cauza ulterior o presiune crescuta per vasele arteriale dar care va forta si inima va necesita sa efectueze un efort suplimentar de a impinge sangele in circulatie. Alcool-ul insa va actiona printr-o hipertensiune portala (sistemul port al ficatului) iar prin aceasta hipertensiune portala va cauza o hipertensiune.

- Obezitatea : Obezitatea va forma placi de aterom pe vasele de sange si care in speta va ingreuna circulatia sanguina prin vase. O circulatie sanguina incetinita va da prin feed-back o hipertensiune arteriala.

- Stresul : Pe langa o serie de patologii cardiace strict, dar si cardiovasculare de alta natura decat hipertensiunea, precum si cauza agravanta in patologie ulceroasa, stresul este un principal factor incriminator si in hipertensiune.

Din punct de vedere al altor viscere, principalele doua organe incriminate in aceasta patologie, sunt: cordul dar si rinichii. Diureza este factorul reglator al tensiunii arteriale, insa o diureza adecvata si nu una care cauzeaza si o pierdere a mineralelor sau a electrolitilor.

Patologia vaselor adica slabirea elasticitatii vaselor cauzata de o depunere a placilor de aterom, o scadere a elasticitatii datorate varstei, sau chiar dintr-o cauza de formare a cheagurilor reprezinta o patologie ce cauzeaza hipertensiunea arteriala.

-Alimentatia( aportul crescut de sare) si sedentarismul

- Cauza 1 principala – cardiaca : si aici se vor calcula debitul cardiac (sau frecventa cardiaca) cat si volumul sistolic si diastolic, adica contractilitatea miocardica, presarcina si postsarcina electrica a inimii (depolarizare si repolarizare), vizibile pe un EKG.

- Cauza 2 principala – Vasculara : Rezistenta vasculara datorata peretilor vasculari, vascozitate sau fluiditate sanguina cat si volumul sanguin dar si oxigenare adecvata, factori calculati printr-o analiza de sange : Hemoleucograma .

- Cauza 3 – Functionarea rinichiului – Diureza renal ace poate fi calculate prin mai multe investigatii, de tipul:sumar de urina, ecografie renala, etc.

Tratament medicamentos

Scopul principal al tratamentului medicamentos il reprezinta ameliorarea simptomatologiei, normalizarea valorilor tensionale si impiedicarea progresiei bolii, respectiv aparitiei complicatiilor de organ tinta.

Ghidul actual recomanda ca initiere asocierea dintre doua medicamente( de preferat in doza fixa), combinatia des utilizata fiind din clasa IECA/sartan+ diuretic/ blocant de canale de calciu. In cazul pacientilor cu indicatie pentru betablocant, acesta se poate asocia dublei combinatii. Daca valorile tensionale nu sunt controlate cu o combinatie de 2medicamente, se pot asocia trei antihipertensive (IECA/sartan+ diuretic+blocant de canale de calciu) si chiar spironolactona in cazurile rezistente.

Tratamentul hipertensiunii arteriale bazat pe dispozitive medicale ramane rezervat, intrucat este in stadiul clinic de cercetare si se asteapta noi dovezi asupra eficientei si sigurantei utilizarii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina GHB Hipetensiunea este mai periculoasa vara dm sprijina femeile din Romania Top 10 cauze de deces la nivel mondial Rinichiul polichistic Strabismul - privirea incrucisata Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Hipertensiunea arteriala la copii