Sciatica

Actualizat: 18 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sciatica este termenul medical care se refera la o serie de manifestari printre care si durerile de spate, cauzate de o problema a nervului sciatic. Nervul sciatic este un nerv major, care se intinde din partea inferioara a spatelui spre partea posterioara a fiecarui picior.

Cand nervul sciatic este lezat sau este supus unei presiuni suplimentare, pot sa apara dureri in partea inferioara a spatelui. Durerea se poate raspandi la sold, fese sau picioare. Pana la 90% dintre persoanele afectate isi revin complet, fara a fi nevoie de interventii chirurgicale.

Sciatica nu este un diagnostic medical in sine, cuprinde o serie de simptome care implica durerile de spate care iradiaza de-a lungul traictoriei nervului sciatic si a radacinilor sale.

Majoritatea persoanelor care sufera de sciatica au varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Femeile sunt mai susceptibile de a suferi de dureri de spate in timpul sarcinii, deoarece uterul in curs de dezvoltare pune o presiune suplimentara asupra nervului sciatic.

Simptome

Sciatica apare cel mai adesea pe o singura parte. Unii oameni au o durere ascutita pe o parte a soldului sau a unuia din picioare. Durerea poate fi resimtita, de asemenea, in spatele gambei sau in zona talpii piciorului.

Persoana care sufera de sciatica isi simte slabit piciorul afectat. Durerea tinde sa apara brusc si poate dura cateva zile sau chiar saptamani.

Manifestarile caracteristice sciaticii se pot inrautati atunci cand bolnavul:

Cauze

- Hernia de disc. Cea mai frecventa cauza a sciaticii o reprezinta hernia de disc. Discurile intervertebrale actioneaza ca o perna intre vertebrele coloanei. Aceste discuri devin mai fragile si mai vulnerabile la prejudicii odata cu inaintarea in varsta. Uneori, centrul discului este impins prin mucoasa sa externa si preseaza radacina nervului sciatic, cauzand dureri locale.

- Stenoza spinala. Uzura naturala a vertebrelor poate duce la ingustarea canalului rahidian. Aceasta ingustare, numita stenoza spinala, poate presa suplimentar radacinile nervului sciatic. Stenoza spinala este mai frecvent intalnita la adultii cu varsta de peste 60 de ani.

- Tumori spinale. In cazuri rare, sciatica poate fi rezultatul unor tumori in crestere, aflate in interiorul sau de-a lungul maduvei spinarii sau a nervului sciatic. Pe masura ce tumoarea se mareste in dimensiuni, se amplifica presiunea asupra nervilor care se ramifica de la maduva spinarii.

- Sindromul piriformis. Piriformisul este un muschi localizat adanc in interiorul feselor. Acesta conecteaza partea inferioara a coloanei vertebrale la partea superioara a coapsei si se intinde de-a lungul nervului sciatic. In cazul in care acest muschi se contracteaza poate presa pe nervul sciatic, declansand simptomele specifice sciaticii. Sindromul piriformis este intalnit mai des la persoanele de sex feminin.

- Prejudicii sau infectii. Alte cauze ale durerilor sciatice includ inflamatia musculara, infectii sau leziuni (cum ar fi fracturile). In general, orice conditie care irita sau comprima nervul sciatic poate declansa simptome de sciatica. In anumite cazuri (restranse la numar) nu este descoperita nicio cauza specifica.

Diagnostic

- Examinarea directa. Pentru a determina daca suferiti de sciatica, medicul va va pune cateva intrebari despre durerea resimtita: cum a aparut si unde se localizeaza. Vi se va cere sa stati in pozitie ghemuit, sa mergeti pe calcaie sau pe degetele de la picioare si sa ridicati piciorul fara a indoi genunchiul. Aceste teste fizice pot ajuta medicul sa determine daca durerea este cauzata de nervul sciatic.

- Imagistica. Medicul specialist considera necesara realizarea unor teste imagistice, cum ar fi RMN-ul, pentru a obtine informatii suplimentare despre localizarea si cauza simptomelor sciaticii. In urma testului RMN se poate constata cum sunt aliniate discurile vertebrale, ligamentele si muschii. O scanare CT cu substanta de contrast poate oferi, de asemenea, o imagine a maduvei spinarii si a nervilor.

- Prin intermediul radiografiei cu raze X pot fi identificate anomaliile osoase, dar nu se pot detecta si problemele nervilor.

Tratament

- Medicatie. Analgezicele eliberate fara prescriptie medicala pot fi folosite pe termen scurt pentru ameliorarea durerilor prezente in cazul sciaticii. Acetaminofenul si antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofen si napraxen, pot fi alte optiuni de tratament medicamentos.

- Gheata si caldura. Exista masuri pe care le puteti lua chiar la domiciliu pentru a usura durerile, amorteala si slabiciunea, caracteristice sciaticii. Un tampon incalzit sau pungile cu gheata asezate local pot fi utile in ameliorarea simptomelor. Aplicati fie caldura, fie gheata in zona afectata timp de 20 de minute, la fiecare doua ore.

- Intinderi usoare. Pentru accelerarea vindecarii trebuie sa ramaneti activi. Miscarea poate ajuta la reducerea inflamatiei si durerii. Un fizioterapeut va poate arata cum sa faceti intinderi usoare, care presupun utilizarea muschilor din zona inferioara a spatelui. In functie de starea dumneavoastra de sanatate, fizioterapeutul va poate interzice efectuarea anumitor exercitii. Pe langa exercitiile specifice pentru tratarea conditiei puteti face plimbari scurte, pentru a ramane in forma si pentru a accelera vindecarea.

- Injectii. In cazurile severe, medicul va recomanda injectarea de steorizi in zona dureroasa a coloanei vertebrale, pentru a reduce inflamatia. Metoda permite injectarea directa a medicamentelor in zona din jurul nervului sciatic.

- Chirurgie. In cazul in care sciatica este cauzata de o hernie de disc si sunt prezente dureri severe mai mult de 4-6 saptamani, va fi necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea unei parti din discul intervertebral ce preseaza nervul sciatic. Alte proceduri chirurgicale pot fi utile atunci cand sciatica are la baza steonoza spinala.

Preventie

Exista unele masuri pe care le puteti lua pentru a evita aparitia manifestarilor sciaticii:

Acesti pasi va pot ajuta sa evitati aparitia simptomelor de sciatica sau, pot duce la recidiva acestora, in cazul in care ati experimentat anterior unele manifestari caracteristice sciaticii.


Citeste si despre:

Urzica in tratarea anemiei Beneficiile ultrasunetului in fracturi Durerile localizate la nivelul piciorului Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei) Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Declansarea durerilor - cauze nebanuite Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu? Anatomia soldului Acupunctura Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei