Vaccinul impotriva hepatitei B se administreaza bebelusilor in primele 24 de ore de la nastere, pentru a-i feri de temuta boala. Sunt situatii in care acest vaccin obligatoriu nu le este administrat bebelusilor din diverse motive, insa parintii trebuie sa stie ca acest fapt le pune in pericol copiii.
Nevaccinarea impotriva hepatitei B poate degenera in insuficienta hepatica, ciroza sau chiar in cancer hepatic, astfel ca inca de la varsta de 4-5 ani parintii vor incepe sa se intreseze de un transplant de ficat pentru copilul nevaccinat.
Bebelusii ar trebui imunizati in termen de 24 de ore de la nastere. Daca nu se face aceasta vaccinare se va ajunge ca inainte de '89, cu copii cu hepatita clasa I. Exista riscul sa faca hepatita B, iar aceasta poate degenera intr-un cancer hepatic sau intr-o ciroza, iar la varsta de 4-5 ani umbla parintii dupa transplant, a declarat seful Sectiei Neonatologie de la Maternitatea Brasov, dr. Ioan Oprea, pentru Mediafax.
Bebelusii care nu au fost imunizati impotriva hepatitei B in primele 24 de ore de la nastere si sunt externati fara imunizare, pot fi vaccinati ulterior, la medicul de familie. Parintii responsabili au obligatia de a-si duce copilul la doctor pentru vaccinare, tocmai pentru a evita imbolnavirea lui mai tarziu in viata. Vaccinarea se poate realiza la varsta de 2 luni, odata cu vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP) si vaccinul antipoliomielitic viu atenuat (VPOT).
Incidenta de hepatita B, ridicata in Romania
Hepatita B este cauzata de infectia ficatului cu virusul hepatitic B. Boala poate fi acuta sau cronica. In primul caz, ea poate fi tratata, insa in cel de-al doilea, nu exista tratament.
In Romania, incidenta bolii infectioase este ridicata. De exemplu, in anul 2011, Romania ocupa locul 6 in Uniunea Europeana la riscul imbolnavirii populatiei cu hepatita B.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa