5 simptome ale hemoroizilor care nu trebuie neglijate

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Ghita
Consultant medical:

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Fortius Medical

Generalitati


Cu toate ca sunt extrem de comuni, hemoroizii sunt inca un subiect tabu. Pacientii se feresc sa vorbeasca despre aceasta problema, de teama ca ar putea fi judecati sau ca ceilalti ar rade de ei.

Din pacate, jena resimtita de catre pacientii cu hemoroizi ii impiedica pe acestia sa vorbeasca si cu medicul avizat, singurul care le poate oferi tratamentul adecvat.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vasele de sange care vascularizeaza canalul anal si care au fost dilatate din cauza unor factori precum: constipatia, statul pe scaun pe perioade foarte lungi, sarcina, sedentarismul, obezitatea, alimentatia incorecta.

Acestia pot fi de doua feluri:

- Hemoroizi interni - se afla in interiorul canalului anal si nu provoaca dureri;

- Hemoroizii externi – se afla si ei in interiorul anusului, dar se pot exterioriza si in acest caz sunt durerosi.

Vizita la medicul specialist este primul pas pe care trebuie sa il faci odata cu aparitia primului simptom al hemoroizilor.

Cele 5 simptome ale hemoroizilor care nu trebuie neglijate

1. Durere

Durerea apare la defecare, mers si stat pe scaun. Acestea este principalul simptom al inceputului de criza acuta de hemoroizi, adica de strangulare a acestora. Pentru ca in jurul orificiului anal se afla o multime de receptori senzitivi, senzatiile dureroase pot fi foarte puternice.

Durerea presanta in anus devine mai puternica in timpul mersului si la defecare, iar uneori devine insuportabila, astfel incat bolnavul nu poate sa stea jos sau sa mearga.

2. Senzatia de arsura in zona anala

Senzatia de arsura in zona anala este unul dintre simptomele principale ale hemoroizilor. Aceasta apare din cauza iritatiei din zona anala. Arsurile rectale pot fi ameliorate prin mentinerea unei bune igiene in jurul anusului si a unei diete echilibrate pentru evitarea constipatiei.

3. Senzatia de mancarime in zona anala

Senzatia de mancarime apare datorita iritatiei pielii aflate la deschiderea canalului anal, prin care se elimina scaunul. Cu toate ca mancarimea poate fi o reactie la substantele chimice din scaun, aceasta apare ca urmare a inflamatiei zonei anale, cauzata de aparitia hemoroizilor.

Intensitatea pruritului si a inflamatiei creste odata cu lezarea zonei (prin zgariere) si prezenta umiditatii in zona afectata. Atunci cand pacientul intervine si zgarie zona afectata poate crea un disconfort mai mare ce cauzeaza durere si arsuri.

4. Sange in scaun

Stagnarea sangelui in hemoroizi inrautateste alimentarea peretilor venosi cu oxigen, iar umplerea cu sange prelungita dilata venele. in consecinta, peretii hemoroizilor se subtiaza, iar in vene se formeaza mici eroziuni si rupturi, care duc la aparitia hemoragiilor.

O trasatura distinctiva a hemoragiei datorata hemoroizilor este ca aceasta apare doar in timpul, inainte sau imediat dupa defecatie.

Adesea, bolnavii observa pete de sange pe lenjerie sau pe hartia igienica, iar cateodata se scurge un firicel de sange la sfarsitul defecarii. Hemoragiile hemoroidale pot fi destul de intense, ceea ce de multe ori duce la anemie.

5. Senzatia de corp strain in anus

Pacientii diagnosticati cu hemoroizi se plang de senzatii neplacute de corp strain in anus ori de greutate in zona inghinala in timpul mersului. Acest simptom se explica prin umflarea nodulilor hemoroidali umpluti in exces de sange.

Tratament

Odata cu aparitia primului simptom, vizita la medicul proctolog este primul pas in tratamentul hemoroizilor. Pentru cazurile avansate ale hemoroizilor, cea mai indicata metoda de tratament este interventia chirurgicala.

In faza incipienta, tratamentul recomandat de medic este urmarea unui stil de viata sanatos prin:

- evitarea alimentatiei ce poate duce la constipatie;

- limitarea alcoolului si alimentelor condimentate;

- igiena corecta a zonei anale.

In unele cazuri, medicii specialiti vor prescrie ca tratament unguente antiinflamatoare, analgezice si laxative (pentru evitarea constipatiei).


Citeste si despre:

Cum sa tratati hemoroizii Hemoroizii - remedii naturiste Hemoroizii – Informarea pacientului Hemoroizi Hemoroizii externi trombozati Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Constipatia si hemoroizii Cauzele hemoroizilor Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare Simptomele hemoroizilor Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi