Numarul infectiilor respiratorii inregistrate in a doua saptamana a anului a depasit 50.000 cazuri

Publicat: 22 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In perioada 12-18 ianuarie au fost inregistrate 50.586 cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, cu 2,5% mai putine fata de aceeasi perioada a anului 2008, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.

In aceasta perioada a anului 2009, Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat si 23 virusuri gripale (zece in municipiul Bucuresti, noua in judetul Cluj, doua in judetul Tulcea si doua in judetul Iasi).

Totodata, au fost inregistrate si 17.660 de pneumonii.

Ministerul Sanatatii recomanda continuarea vaccinarii antigripale dupa ce reprezentantii Centrului European pentru Controlul Bolilor a anuntat ca unele state din sudul si vestul UE au raportat infectii gripale peste nivelurile ultimelor sezoane si ca este probabila o raspandire catre tarile din nord si est.

Pana la la jumatatea lunii ianuarie, la nivel national, Ministerul Sanatatii a realizat, gratuit, vaccinarea antigripala a 3.046.103 de persoane, din grupele de risc, ceea ce inseamna aproximativ 98% din totalul dozelor de vaccin achizitionate de autoritatile sanitare.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie 2008, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3,1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii.


Citeste si despre:

Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute? Cum putem recunoaste infectiile respiratorii? Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli Legatura dintre aerul conditionat si infectiile respiratorii Infectiile streptococice Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Bronsiectazia - afectiunea cronica a sistemului respirator Cum arata o infectie cu stafilococ oral si cum o tratez? Raceala Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Pneumonia la copii Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon