Cum sa va comportati cu o persoana gripata

Actualizat: 13 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In sezonul infectiilor respiratorii, modul in care va comportati in prezenta unei persoane gripate este foarte important in prevenirea raspandirii racelii si a gripei. Specialistii au formulat o serie de recomandari utile prin care va puteti proteja de o eventuala imbolnavire.

Preventia este un pas esential de limitare a cazurilor de infectii ale tractului respirator. Expertii sustin ca persoanele din jurul unui bolnav au responsabilitatea de a limita pe cat posibil riscul de contaminare.

Astfel, sfatuiti persoana gripata sa se izoleze de colectivitate inca de la primele simptome. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun si igienizati-va mainile cu un gel dezinfectant in special dupa ce ati intrat in contact cu bolnavul (sau cu obiectele atinse de acesta).

Incurajati persoana gripata sa isi acopere nasul si gura atunci cand tuseste si stranuta, pentru reducerea riscului de transmitere a agentului patogen in jur. Aerisiti locuinta cat mai des si dezinfectati suprafetele din casa cu solutii speciale. In sezonul rece, spalati frecvent textilele si ustensilele de bucatarie, acestea avand un grad ridicat de contaminare.


Citeste si despre:

Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul unei persoane dragi Cum poti incuraja o persoana care sufera de cancer? Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile Abilitatea de a sofa la persoanele in varsta Autismul si remediile florale Bach Comportamentul suicidal si autovatamarea Tulburarea de depersonalizare/derealizare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dezvoltarea personala: interviu cu Dl. Psih. Catalin Andrei Depresia - tristetea patologica 7 modalitati de prevenire a pierderilor de memorie 7 boli care vorbesc despre caracterul oamenilor! Somnul si parasomniile Tulburarile de somn: hipersomnia Depresia: sprijinirea persoanei iubite