Dezvoltarea personala vizeaza optimizarea capacitatilor de autocunoastere, de autoevaluare realista a propriilor aptitudini emotionale, intelectuale si comportamentale in vederea manifestarii plenare in situatii legate de viata si cariera. La grupurile de dezvoltare personala pot participa cei care doresc sa invete cum sa-si rezolve problemele existentiale si sa dezvolte relatii mai bune cu cei din jur prin corectarea problemelor de imagine de sine, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si adoptarea de comportamente relationale adecvate.
SfatulMedicului.ro: Ce reprezinta Dezvoltarea personala?
Psih. Catalin Andrei: Dezvoltarea personala inseamna descoperirea si exploatarea resurselor proprii pentru a-ti spori, astfel, calitatea vietii. Sa te dezvolti personal inseamna sa devii constient de tine, de cine esti, de ce poti si de ce vrei, de ceea ce iti place si de ceea ce nu iti place. Nu este usor, poate fi uneori anevoios, poate fi de lunga durata, dar este o calatorie cu tine, spre tine insuti, in care te regasesti, te accepti si inveti sa te placi.
Primul pas pe drumul spre dezvoltarea personala este constientizarea, autocunoasterea, adica intelegerea a ceea ce suntem la un moment dat. Daca autocunoasterea este insotita de dorinta de a ne dezvolta, ne putem decide sa urmam mai departe un program de dezvoltare personala. De ce am lua aceasta decizie? Pentru ca stim si simtim ca putem mai mult, pentru ca am constatat, observandu-ne comportamentul, emotiile, gandurile, ca unele lucruri care ni se intampla nu sunt exact asa cum ne-am dori si/sau sunt disfunctionale si ne aduc dezavantaje. Pe scurt, pentru ca vrem mai mult de la noi.
Dezvoltarea personala este legata de lucrurile de pret care se afla inlauntrul nostru, care, odata descoperite, prelucrate, exersate, slefuite ne pot ajuta sa putem mai mult.
Relatiile, experientele, scoala, lecturile, dezamagirile, bucuriile, despartirile, pierderile… toate contribuie la dezvoltarea noastra, insa, uneori, nu tragem cele mai bune invataminte… si repetam greseli, repetam moduri defectuoase sau inadecvate de a ne raporta la ceilalti. Atunci avem nevoie de putin ajutor pentru a "reconfigura" datele existente, pentru a intelege (constientiza) unde suntem, ce si cum facem, ce ne dorim sa schimbam si unde putem ajunge.
Avem in noi tot ceea ce este necesar pentru a fi mai mult decat suntem. Uneori intampinam blocaje, frici rezistente, moduri de a actiona/reactiona "setate" de timpuriu, in urma unor experiente care ne-au marcat profund, care ne impiedica sa fim la adevaratul nostru potential. Atunci, intrarea intr-un program de dezvoltare personala, intr-un grup in care intalnim problematici similare si sustinere, dar si un mediu sigur, in care putem experimenta si alte comportamente decat cele pe care le punem in mod obisnuit si, adesea, reflex in fapt - poate fi solutia depasirii acestor obstacole. In grup putem testa si intelege impactul comportamentelor noastre asupra altora, fara a suporta consecintele din viata reala si primind, permanent, feed-back.
SfatulMedicului.ro: Dezvoltarea personala ajuta pe plan profesional?
Psih. Catalin Andrei: Dezvoltarea personala nu este dezvoltare profesionala. Fac aceasta precizare pentru a delimita mai bine aceste doua forme de dezvoltare, desi prin asta nu vreau sa spun ca, investind in dezvoltarea personala, nu ai beneficii si in plan profesional. Prin cresterea capacitatii de comunicare, prin empatie, printr-o mai buna utilizare a resurselor individuale obtinute prin participarea la cursuri de dezvoltare personala, persoana va avea cu certitudine rezultate mai bune la munca si va sti mult mai bine sa-si prezinte aceste rezultate in fata celorlalti.
Sa luam exemplul unei persoane cu o imagine de sine scazuta, care participa la cursuri de dezvoltare personala si care ajunge sa-si corecteze aceasta problema. La munca va fi mai indrazneata, isi va asuma cu mai mult curaj sarcini si, foarte important, va avea grija de aceasta data sa-si asume si meritele, lucru pe care, inainte de rezolvarea problemei, nu il facea. Desigur ca in cadrul cursurilor de dezvoltarea personala nu va invata elemente tehnice ce tin de specializarea in care lucreaza, dar va invata sa foloseasca mai bine ce stie, pentru a obtine rezultate mai bune.
SfatulMedicului.ro: In ce masura, dezvoltarea personala poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii?
Psih. Catalin Andrei: Parcurgerea unui program de dezvoltare personala aduce multumire de sine, incredere in fortele proprii, cresterea gradului de confort in cadrul relatiilor, asumarea si afirmarea ca o persoana valoroasa. Toate acestea insa implica determinare, efort sustinut si dorinta de a te transforma in ceea ce poti sa fii... Nu este usor, nu se intampla cat ai bate din palme, nu e suficient sa fii prezent in grup. Nu e ca si cum ai lua o pilula, apoi astepti sa isi faca efectul. Trebuie sa fii prezent, constient si dispus sa risti... sa risti sa afli ce se ascunde dincolo de ceea ce faci, dincolo de ceea ce le arati altora si, uneori, si tie. Poate sa si doara, uneori pot curge lacrimi, poti restructura dramatic aspecte esentiale ale vietii tale, insa iti garantez ca merita tot efortul, pentru ca astfel poti ajunge la tine cel adevarat, iar intalnirea va fi tulburatoare.
SfatulMedicului.ro: Ce presupune un curs de dezvoltare personala? Care sunt cele mai utilizate tehnici de dezvoltare personala?
Psih. Catalin Andrei: Cand vorbim de activitati de dezvoltare personala vorbim de activitati conduse de un specialist care faciliteaza acest proces in beneficiul participantului. Ne referim in special la activitati formale, de tip individual sau de grup, prin care se corecteaza si se optimizeaza diferite capacitati si abilitati care nemultumesc persoana si care, odata corectate, permit acesteia sa-si manifeste, in totalitate, toate calitatile sale. Sunt activitati de autocunoastere, de autoevaluare corecta a resurselor emotionale si intelectuale, de dezvoltare a capacitatii de comunicare, de relationare, de rezolvare a problemelor, de respect de sine si de incredere in sine.
Tehnic vorbind, procesul se poate derula atat individual, cat si in grup. In cadrul Centrului de Dezvoltare Relational Comportamentala Equilibrium propunem derularea acestui proces in cadrul grupurilor de dezvoltare personala.
De ce in grup?
In viata cotidiana, oamenii pun in aplicare automatisme. Intr-un grup de dezvoltare personala insa, cu ajutorul specialistului care conduce grupul, participantii au ocazia sa identifice clar sursele dificultatilor lor si pot face noi alegeri care sa le schimbe viata. Grupul este un mediu sigur in care, o data constientizat modul in care se comporta de obicei, persoanele pot experimenta conduite noi sau pe care nu ar risca sa le puna in practica in viata reala. Tot in grup primesc permanent feed-back in legatura cu comportamentul lor, putand astfel sa inteleaga efectul acestuia asupra celorlalti.
SfatulMedicului.ro: Cui se adreseaza cursurile? Pot fi aplicate si in cazul copiilor sau doar la nivel de adult?
Psih. Catalin Andrei: Cursurile se adreseaza si sunt utile oricarei persoane care, la un moment dat, observandu-se si punandu-si intrebari despre sine, devine constienta de faptul ca poate mai mult, ca merita mai mult, dar… nu prea stie cum sa o faca. La grupurile de dezvoltare personala pot participa cei care doresc sa invete cum sa-si rezolve problemele existentiale si sa dezvolte relatii mai bune cu cei din jur prin corectarea problemelor de imagine de sine, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si adoptarea de comportamente relationale adecvate.
Dezvoltarea capacitatilor si abilitatilor de care dispunem poate fi facuta oricand, iar daca acest lucru se intampla mai de timpuriu, adica in copilarie sau in adolescenta, nu poate insemna decat ca acei copii sau tineri vor dispune mai devreme de instrumente care-i vor ajuta de-a lungul vietii sa fie mai eficienti si mai multumiti de ei, sa schimbe acele lucruri care stau in puterea lor si sa nu-si risipeasca resursele cu acelea pe care nu le pot influenta.
As putea spune ca adultii care, inca din copilarie sau adolescenta, au facut exercitiul explorarii personale, al introspectiei, al exprimarii autentice in relatii, al valorizarii de sine, in contextul educatiei pe care au primit-o sau in cadrul unui program/curs de dezvoltare personala, vor avea un mod de raportare la mediul relational, familial, profesional mult mai adecvat, intelegandu-se pe sine, dar si pe celalalt, vor putea fi in armonie cu sine si cu lumea.
SfatulMedicului.ro: La nivel individual, ce obiective pot fi atinse in urma dezvoltarii personale?
Psih. Catalin Andrei: Vreau sa enumar in incheiere 4 beneficii majore:
• Cunoasterea de sine, implicand cunoasterea atuurilor personale, dar si a slabiciunilor, a autolimitarilor, dar si a limitelor personale.
• Accesarea si intelegerea conduitelor interne de relationare si interrelationare, accesarea si dezvoltarea propriei spontaneitati si a propriei creativitati.
• Dezvoltarea capacitatii reflexive si autoreflexive.
• Dezvoltarea capacitatii empatice si intuitive.
Persoana de contact
Catalin Andrei, Psiholog si formator autorizat CNFPA cu o experienta de peste 10 ani in formare
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.