Cercetatorii au descoperit un nou tip de gripa aviara la om

Actualizat: 18 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O noua tulpina a virusului gripei aviare a fost descoperita si la om, confirma cercetatorii din Taiwan.

Prima persoana la care s-a descoperit tulpina A H6N1 este o tanara de 20 de ani, care s-a prezentat la spital in luna mai cu simptome clasice de gripa. Dupa un control amanuntit, medicii si-au dat seama ca, de fapt, este vorba despre gripa aviara.

Femeia nu fusese in vacanta in strainatate si nici nu intrase in contact cu pasari, astfel ca oamenii de stiinta nu au putut stabili de unde a luat virusul. Din cele 36 de persoane cu care tanara a intrat in contact dupa imbolnavire, 6 au dezvoltat infectii ale tracturi respirator, dar in niciunul dintre cazuri nu a fost vorba despre infectia cu virusul gripei aviare.

O analiza a virusului H6N1 ne arata ca virusul a evoluat si poate tinti un receptor care se afla in tractul respirator uman, a declarat Dr. Ho-Sheng Wu, unul dintre cercetatorii care au analizat noua tulpina a virusului gripei aviare.

"Desi in lume sunt mai putin de 1.000 de cazuri cunoscute la om, fiecare persoana infectata cu un virus al gripei animale este o posibila amenintare la sanatatea publica, intrucat toate pandemiile de gripa din ultimii 100 de ani au plecat de la animale", a declarat Marion Koopmans, specialist la National Institute for Public Health and the Environment, din Olanda.

Specialistii mai precizeaza faptul ca noua tulpina a virusului gripei aviare este o mutatie. Deocamdata, nu exista riscul declansarii unei epidemii, asa cum s-a intamplat in anii trecuti, insa tulpina H6N1 poate deveni usor transmisibila omului, ceea ce creste sansele unei posibile inmultiri a cazurilor de gripa aviara.

Femeia careia in luna mai i-a fost descoperita infectia cu noua tulpina a virusului gripei aviare a urmat un tratament, iar acum este complet vindecata.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Gripa Aviara Gripa - cum separam mitul de adevar Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Socul te ajuta sa lupti eficient cu alergiile de primavara