Socul te ajuta sa lupti eficient cu alergiile de primavara

Actualizat: 09 Februarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alergiile sunt rezultatul unui sistem imunitar care interpreteaza drept agenti patogeni particulele inofensive din diverse substante, numite generic, alergeni.

Reactia imunitara este cea care genereaza simptomele alergiilor: ochii rosii, nasul care curge, durere la nivelul sinusurilor si congestie nazala, dureri de cap si respiratie dificila.

Toate aceste reactii sunt, de fapt, simptome ale inflamatiei din corp.

Ce poti face?

Evita pe cat posibil expunerea la agentii alergeni, adica la acele substante despre care stii ca iti provoaca reactiile alergice si fa tot posibiliul sa-ti mentii sistemul imunitar in echilibru, astfel incat sa reduci din inflamatia specifica reactiilor alergice si sa atenuezi simptomele neplacute.

Socul, o planta care contine vitaminele A si C, cruciale pentru mentinerea sistemului imunitar intr-un echilibru optim si bioflavonoide cu efect antioxidant, este recomandat de specialistii naturopati pentru atenuarea tuturor simptomelor specifice alergiilor de primavara si nu numai.

Benefic datorita efectului antiinflamator

In mod traditional, socul este utilizat pentru ameliorarea simptomelor care apar in raceli si gripe si pentru efectul antiinflamator. Dar acelasi efect antiinflamator, benefic in cazul gripelor actioneaza in mod benefic si in cazul alergiilor.

Prin urmare, socul ajuta la calmarea conjunctivitelor alergice, a rosetei ochilor, reduce din gravitatea congestiei sinusurilor si reduce cantitatea de mucus care blocheaza caile respiratorii. Mai mult, durerile de cap, care apar tot pe fondul inflamatiei se reduc si ele, la fel si durerile musculare care se pot asocia cu alergiile.

La acest efect antiinflamator, de mare ajutor organismului vulnerabil la alergii se adauga si efectul puternic antioxidant. Mai exact, antioxidantii din soc au rolul de a sustine sistemul imunitar, fiindca un aport optim introdus in organism protejeaza celulele de procesele inflamatorii.

In plus, asigurarea unei doze zilnice optime te ajuta sa eviti atat episoadele acute de boala, cat si aparitia multor afectiuni cronice.

Substantele din fruct grabesc recuperarea in gripe

Virusurile gripale, care circula primavara complica alergiile, dar substantele active din soc, in special cele din fructul si din florile de soc, ajuta la reducerea perioadei de recuperare.

Un studiu recent publicat in “Jurnalul de Cercetare Medicala Internationala” (Journal of International Medical Research) a demonstrat faptul ca administrarea siropului obtinut din fructe de soc, are capacitatea de a grabi recuperarea in caz de gripa, in medie cu patru zile.

De asemenea, teste de laborator au indicat si faptul ca substantele active din soc ofera protectie impotriva virusurilor gripei porcine si gripei aviare.


Citeste si despre:

Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Socul Socul cardiogen Sindromul de soc toxic Slabeste natural cu soc Sindromul de soc toxic Socul anafilactic - reactia alergica ce poate fi fatala 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece Sindromul de soc toxic, cauzat de folosirea tampoanelor. Cum se manifesta? Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Socul anafilactic - cauze, simptome, tratament Socul hipertermic - insolatia Socul anafilactic Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata