Un grup de detinuti din Botosani s-a inscris intr-un plan de abandonare a fumatului

Publicat: 31 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Botosani organizeaza, in aceasta saptamana, in colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica, un plan de abandonare a fumatului in cinci zile dedicat detinutilor, transmite corespondentul NewsIn.

Dupa ce actiunea organizata de conducerea penitenciarului in colaborare cu ASP a fost mediatizata prin intermediul postului de televiziune cu circuit intern, dar si al afiselor, au fost depuse 15 solicitari, pentru ca in final sa se inscrie in plan 12 detinuti. Planul de abandonare a fumatului se va incheia la sfarsitul acestei saptamani.

Doctorul Corneliu Saradan face zilnic vizite la inchisoare pentru a-i sprijini cu sfaturi si regimuri pe detinuti, astfel incat acestia sa renunte la fumat. "Cei inscrisi sunt barbati si au intre 20 si 40 ani. Au fost testati inainte. Sunt din randul persoanelor care fumeaza de la varsta de 10 ani. Unii aveau o experienta de peste 20 ani in ale fumatului. Nu stiu daca toti 12 vor reusi, dar macar si unul-doi daca ar fi sa se lase de fumat e un lucru extraordinar. si ceilalti le vor lua exemplul. Actiunea e binevenita in randul lor. A fost o surpriza pentru noi ca s-au inscris atatea persoane pentru ca multi fumeaza sau se apuca de acest obicei aici”, a precizat, miercuri, Constantin Alexa.

Anul trecut a mai fost o incercare in acest sens in penitenciarul botosanean, insa nu au fost solicitari.

In Romania, peste 40% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani fumeaza, potrivit ultimelor statistici prezentante, luna aceasta, de presedintele Retelei pentru Prevenirea Fumatului din Romania, prof. dr. Florin Mihaltan, cu ocazia incheierii campaniei europene "HELP - Pentru o viata fara tutun".

Campania "HELP- Pentru o viata fara tutun" s-a desfasurat in peste 20 de tari europene, unde sute de mii de persoane si-au putut masura gradul de monoxid de carbon din plamani. "Atat fumatorii activi, cat si cei pasivi, sunt supusi acestui gaz extrem de toxic. Rezultatele campaniei dovedesc ca, in Romania, fumatorii pasivi si cei activi au un grad de monoxid de carbon in plamani mai mare decat ceilalti europeni", a mai spus prof. dr. Mihaltan.

Campania europeana impotriva fumatului a fost initiata de Comisia Europeana in anul 2005, pentru a atrage atentia asupra efectelor fumatului activ si pasiv. Peste 650.000 de europeni mor, anual, din cauza complicatiilor cauzate de fumat, potrivit datelor statistice.


Citeste si despre:

Schizofrenia Ingrijirea tenului Cancerul cervical Trucuri pentru a pacali foamea Vaccinarea antipneumococica (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Simptome cancer de plamani Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Legatura dintre emotii si starea noastra de sanatate Tot ce trebuie stiut despre subluxatia de umar Dieta in functie de grupa sanguina Alergenii din aer Grupele de sange si personalitatea Anemia din ciroza hepatica Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale