Producatorii de tigari incearca sa abata atentia cercetatorilor de la efectele nocive ale fumatului

Publicat: 30 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Doua studii realizate la cererea Institutului National de Cancer din SUA arata ca doua mari companii producatoare de tigari s-au implicat in actiuni stiintifice pentru a distrage atentia cercetatorilor de la efectele nocive ale fumatului, potrivit presei americane.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Sydney, compania Philip Morris ar fi trimis un angajat al companiei printre cercetatorii de la Institutul de Cercetare Chulabhorn din Bangkok, Thailanda, pentru a le abate atentia de la efectele fumatului pasiv catre alte surse de poluare a aerului.

De asemenea, un alt studiu efectuat de cercetatorii americani arata ca reprezentantii companiei British American Tobacco ar fi platit una dintre campaniile Fundatiei Ficatului de la Beijing, China, pentru a distrage atentia de la legatura dintre fumat si bolile de ficat.

"Avand in vedere ca tarile cu o economie dezvoltata pun tot mai multe obstacole in calea companiilor producatoare de tutun, ele trebuie sa se orienteze spre alte piete", a spus epidemiologul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Edouard Tursan d'Espaignet.

Desi ambele companii au negat rezultatele studiilor, organizatiile impotriva fumatului au cerut public institutiilor stiintifice sa renunte la cooperarea cu producatorii de tutun care incearca sa se infiltreze pe piata in Asia, Africa si America Latina. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 80% dintre cele opt milioane de decese cauzate de fumat vor avea loc pana in anul 2030.


Citeste si despre:

Beneficiile muzicii pentru sanatate Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar Exercitiul fizic ajuta la acomodarea femeilor cu simptomele menopauzei 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Hipotiroidismul: cand este momentul sa consultati medicul endocrinolog Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor Alergia la materialele dentare Dextrometorfan Cum se transmite infectia cu rotavirus?