Fumatorii sunt mai predispusi la infectia cu HPV

Actualizat: 09 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fumatorii sunt mai predispusi riscului de contractare orala a virusului HPV si la dezvoltarea cancerului bucal sau al gatului, potrivit ultimului studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea John Hopkins.

Oamenii de stiinta americani atrag atentia asupra faptului ca fumatul vulnerabilizeaza persoanele la contractarea orala a uneia dintre cele mai periculoase tulpini a virusului HPV (16), care creste riscul de cancer bucal si de la nivelul gatului.

Potrivit cercetatorilor, persoanele care fumeaza de la trei tigari in sus prezinta un risc cu o treime mai mare de a contracta tulpina 16 a virusului HPV in urma practicarii sexului oral. Ingrijorator este faptul ca nu doar fumatorii activi sunt mai predispusi la contractarea infectiei, ci si cei pasivi, care inhaleaza cantitati crescute de fum de tigara.

Tulpina 16 a virusului HPV este cauza a peste 80% dintre cazurile de cancer aparute la nivelul gatului.


Citeste si despre:

Cancerul de piele nemelanomatos Virusurile si cancerul Cum recunoastem simptomele cancerului esofagian? Semne ale cancerului cavitatii bucale ce nu trebuie ignorate 7 lucruri mai putin cunoscute despre virusul HPV Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este vindecabila infectia cu HPV De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. HPV Virusul Papiloma Uman - generalitati 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat