Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este vindecabila infectia cu HPV

Actualizat: 08 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Tiberiu Daia
Consultant medical:

Dr. Tiberiu Daia
Medic specialist obstetrica-ginecologie

Nativia

Care sunt pasii urmatori, daca rezultatul testului Babes Papanicolau indica suspiciuni?

Dr. Tiberiu Daia, Medic specialist obstetrica-ginecologie:

In cele mai multe situatii, cand avem un rezultat citologic Babes Papanicolau altfel decat negativ, este important sa stim daca la nivelul organismului este prezent virusul HPV; ne intereseaza in special tulpinile virale cu risc oncogenic crescut astfel ca este indicata genotiparea virala.

Colposcopia reprezinta o alta metoda foarte utila in evaluarea potentialei leziuni a colului uterin astfel ca este indicata frecvent. In timpul acesteia, in cazul detectiei unor anomalii specifice se pot efectua biopsii tintite din zona respectiva pentru evaluare histopatologica.

Care sunt simptomele infectiei HPV?

Dr. Tiberiu Daia, Medic specialist obstetrica-ginecologie:

In cazul in care vorbim de tulpini HPV care dau condilomatoza, leziunile sunt vizible, pot deranja sau nu in functie de marimea si numarul acestora, dar de cele mai multe ori pacientele se prezinta la ginecolog din cauza aspectului inestetic.

In celelate cazuri infectia cu HPV este asimptomatica.

Este posibil protejarea partenerului sexual de infectia HPV ?

Dr. Tiberiu Daia, Medic specialist obstetrica-ginecologie:

Cea mai buna metoda de protectie este reprezentata de vaccinarea impotriva HPV. Aceasta protejeaza impotriva tulpinilor care cauzeaza majoritatea cazurilor de cancer de col si a altor tipuri de cancere genitale dar si impotriva celor cauzatoare de condiloame

Din pacate, nu exista o alta modalitate de protectie eficienta impotriva infectarii cu HPV a partenerului sexual. Folosirea prezervativul ofera o oarecare protectie dar nu completa.

Complicatii si riscuri ale infectiei HPV

Dr. Tiberiu Daia, Medic specialist obstetrica-ginecologie:

Complicatiile infectiei cu HPV pot fi benigne - condiloamele (care pot fi genitale dar nu numai), sau maligne - in principal cancerul de col uterin ( dar si de vagin, vulva, anus sau oral) cauzat de tulpinile HPV cu risc oncogenic crescut, nedepistat si tratat in stadiile precursoare cancerului.

Optiuni terapeutice existente pentru infectia cu HPV

Dr. Tiberiu Daia, Medic specialist obstetrica-ginecologie:

Nu exista un tratament tintit impotriva infectiei cu HPV. Majoritatea acestora nu cauzeaza nicio problema, fiind tranzitorii, organismul avand capacitatea sa il “elimine” intr-un interval de pana la 2 ani.

Accentul trebuie pus pe preventie si anume pe vaccinul impotriva HPV. Acesta nu trateaza impotriva tulpinilor deja contactate, dar poate proteja de celelalte tulpini cu care persoana in cauza inca nu a intrat in contact.

Exista optiuni terapeutice impotriva complicatiilor cauzate de infectia cu HPV. In cazul verucilor / condiloamelor exista optiuni medicamentoase sau chirurgicale. In cazul leziunilor de la nivelul colului uterin, judicios selectat, se pot indeparta chirurgical.

Cum prevenim infectia cu HPV? Masuri pentru a reduce riscul de infectare

Dr. Tiberiu Daia, Medic specialist obstetrica-ginecologie:

Preventia se realizeaza prin vaccinare impotriva virusului HPV.

Optim, vaccinul trebuie efectuat inainte de debutul vietii sexuale, atat populatia feminina cat si cea masculina, pentru a putea beneficia de protectia lui impotriva tuturor celor 9 tulpini HPV pentru care este destinat vaccinul (exista peste 200 de tipuri de HPV).

Ca masuri de reducere a riscul de infectare putem mentiona debutul vietii sexuale mai tardiv, numar redus de parteneri sexuali si folosirea barierelor mecanice. Nici una dintre aceste masuri nu garaneaza eficienta.De aceea, indiferent de statusul vaccinarii HPV, screeningul periodic nu trebuie omis.


Citeste si despre:

11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic