Fumam sau nu in locurile publice?

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In urma dezbaterii publice lansata de Comisia Europeana privind interzicerea sau nu a fumatului in locurile publice si a solicitarii de opinii privind solutiile ce se impun – la nivel local si comunitar – pentru reglementarea prin lege a acestei probleme, Ministerul Sanatatii a realizat un studiu pe baza caruia va pleda in intalnirea ministrilor sanatatii de la Bruxelles.
Exista deja tari – Irlanda, Italia, Norvegia, Noua Zeelanda, Uruguay – in care a fost interzis fumatul la locul de munca si in spatiile publice, inclusiv in restaurante , cafenele si baruri. In 2007, multe dintre tari, Anglia este un exemplu, au anuntat ca vor extinde legislatia care interzice fumatul in toate locurile publice.

In perioada 30-31 mai, ministrii sanatatii din tarile comunitare se reunesc la Bruxelles pentru a prezenta Comisiei raspunsul lor la intrebarea: Ce masuri privind fumatul in locurile publice se considera a fi cele mai eficiente si mai adecvate, si la ce nivel ar trebui luate – national sau comunitar?

Pentru a formula un raspuns in raport cu realitatea romaneasca, Ministerul Sanatatii Publice a lansat pe 11 mai 2007, pe site-ul ministerului, o consultare publica cu privire la interzicerea fumatului in locurile publice.

Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat a finalizat centralizarea urmatoarelor rezultate:

- 82,2% dintre cei care au completat chestionarul au considerat ca fumatul ar trebui interzis in toate spatiile publice inchise;
- De asemenea, 53,85% considera ca NU ar trebui acceptata nici o derogare cu privire la aceasta decizie. Doar 36,59% doresc sa existe anumite spatii pentru fumat in unele locatii (baruri, cluburi, cofetarii, aeroport, trenuri etc.);
- 76,7% vor ca aceste masuri sa fie introduse chiar de la 1 iulie 2008;
- cei mai multi dintre cei care au completat chestionarele sunt tineri intre 21-30 de ani (39,8%), urmati de cei din categoria de varsta 31-40 de ani (33,5%);
Majoritatea respondetilor provin din mediu urban si au studii superioare.

Au participat la consultarea publica exact reprezentantii grupului tinta vizat de legislatie, adica persoanele tinere (grupa de varsta 20-40 de ani) care isi petrec mult timp in spatii inchise, fie ca este vorba de activitatea profesionala ( birouri etc.), fie ca este vorba de timpul liber (restaurante, cluburi, baruri etc.).

Ministerul va sustine la Bruxelles ca fumatul trebuie interzis in toate spatiile publice si locurile de munca inchise, dar cu acordarea unei perioade de tranzitie – de cinci ani - in care sa fie permisa existenta spatiilor pentru fumat, separate si ventilate in zonele semirezidentiale, baruri si cluburi. De asemenea, apreciem ca aceasta chestiune ar trebui reglementata printr-o Directiva noua a Comisiei europene, pe care Romania o va respecta.
La Bruxelles, delegatia romana va prezenta masurile luate pana acum pentru diminuarea fumatului:
- Cresterea fiscalitatii pentru produsele din tutun prin introducerea taxei pe viciu;
- Reclama negativa prin adoptarea hotararii de introducere a pictogramelor de avertizare pe pachetele de tigari de la 1 iulie 2008.

In ceea ce priveste Fumatul in locurile publice, delegatia romana va propune interzicerea, cu aplicare de la 1 iulie 2008. Bineinteles, Romania va respecta prevederile finale din directivele europene.


Citeste si despre:

Influenta poluarii asupra sanatatii Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos Fobia sociala la adolescenti Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor Cum sa va protejati auzul? Gonartroza #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Operatia pentru epilepsie Fractura de rotula, de la accident la recuperare Beneficiile somnului din timpul zilei Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 Endometrioza – cauza de infertilitate Cancerul vulvar - tipuri, simptome si tratament Stenoza spinala: cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×