Operatia pentru epilepsie este o procedura chirurgicala, o operatie pe creier, a carui scop este excizarea si indepartarea portiunii din creier responsabile de aparitia epilepsiei.
Operatia este cea mai eficienta atunci cand crizele convulsive apar intr-un singur loc din creier, ci nu in locuri multiple, diseminate. Aceasta nu este prima linie de tratament, dar se ia in considerare atunci cand medicamentele anticonvulsivante nu isi mai fac efectul. Cazurile de epilepsie ce nu raspund la medicatie se numesc epilepsie refractara la medicatie.
Este important ca orice caz de epilepsie sa fie tratat, intr-un fel sau altul, caci atunci cand ramane netratata, aceasta afectiune duce la complicatii si riscuri pentru sanatate:
- Traume in timpul unei crize convulsive
- Inec
- Depresie si anxietate
- Intarzieri in dezvoltarea copiilor
- Pierderea progesiva a memoriei, a abilitati de vorbire si a altor functii cerebrale
Crizele epileptice rezulta din activitatea anormala a unor celule din creier (neuroni) dintr-un anumit loc. Tipul de operatie va depinde de multi factori, precum localizarea focarului epileptic in creier si varsta pacientului. Operatia poate fi:
Operatie de rezectie. Aceasta este cea mai comuna operatie pentru epilepsie, in care este indepartata portiunea de creier bolnava. Operatia de rezectie se efectueaza cel mai des la nivelul lobilor temporali, in zona ce controleaza memoria, limbajul si emotiile.
• LITT. Aceasta este o operatie mai putin invaziva, realizata cu ajutorul unui laser. Laserul va localiza exact focarul epileptic si va distruge acea portiune
• Stimularea cerebrala consta in implantarea unui dispozitiv care va emite semnale electrice regulate, programate. Acestea vor intrerupe activitatea epileptica. Dispozitivul nu este implantat in creier, ci la nivelul pieptului.
• Hemisferectomia este o procedura de indepartare completa a unei emisfere. Fie ca se indeparteaza emisfera stanga sau dreapta, intreaga substanta cenusie de la acel nivel va fi rezecata. Aceasta se alege in special in cazul copiilor cu epilepsie infantila.
Diferite zone din creier controleaza, in mod normal, diferite functii. Astfel, riscurile variaza in functie de locul din creier asupra caruia va fi efectuata operatia. Echipa chirurgicala va va explica toate aceste riscuri, precum si metodele pe care acestia le folosesc pentru a minimiza riscul. Eventualele probleme includ:
Afectarea memoriei si a limbajului, care va poate altera abilitatea de a intelege si utiliza limbajul
• Tulburari de vedere
• Depresie, anxietate si alte modificari psiho-emotionale ce pot altera viata sociala
• Dureri de cap
• Accident vascular cerebral
Daca sunteti un candidat pentru operatia de epilepsie, veti lucra impreuna cu o echipa medicala la un centru specializat in epilepsie. Echipa va conduce cateva teste si examinari, pentru a stabili aspecte precum focarul de epilepsie din creier, functiile ce pot fi alterate in timpul operatiei, precum si pentru a stabili care este tehnica chirurgicala cea mai potrivita.
Urmatoarele proceduri sunt teste de evaluare standard a activitatii anormale de la nivel cerebral. Cu ajutorul lor, medicii vor gasi locul exact (sau locurile) din care porneste epilepsia.
• EEG de baza (electroencefalograma). Se vor folosi electrozi plasati pe scalpul pacientului, fara manevre invazive, iar analiza dureaza un anumit timp.
• Video-EEG. Are acelasi principiu ca si testul de baza, dar analiza este continua si ceva mai exacta.
• RMN. Test imagistic ce utilizeaza un camo magnetic pentru a reda imagini detaliate ale creierului. In aceste imagini, medicii vor identifica celulele distruse, tumorale sau orice alta anormalitate organica
Odata stabilit locul de incizie si portiunea din creier ce trebuie operata, medicii vor face aceste teste pentru a gasi locurile exacte ce controleaza limbajul, functia senzoriala, functia motorie, memoria, etc. Avand aceste informatii, chirurgul va putea minimiza contactul cu acele zone si astfel va fi redus riscul de pierdere a unor functii cerebrale.
Aceste teste includ:
• RMN functional. Fiind tot un test RMN, principiul este acelasi. Diferenta este ca acesta se va realiza in timp ce pacientul are anumite activitati, precum ascultatul, vorbitul sau cititul. Medicul va surprinde in imagini neuronii responsabili de fiecare functie.
• Testul Wada. Acest test presupune injectarea unei substante intr-una dintre cele doua emisfere, substanta care adoarme acea jumatate din creier. Pacientul este supus apoi unor activitati simple precum utilizarea limbajului sau ridicarea unor obiecte. Medicii pot astfel vedea diferenta dintre cele doua emisfere cerebrale.
• ,,Mapping’’ cerebral. In cadrul acestui test, mici electrozi sunt plasati pe suprafata creierului. Acestia vor realiza o harta a activitatii cerebrale, indicand locurile responsabile de epilepsie.
Pentru a evita infectia, parul de pe cap va trebui ras sau tuns foarte scurt, in portiunea in care se va efectua incizia si scalpul va fi indepartat. Veti avea, de asemenea, montat un cateter venos periferic (o branula) cu ajutorul caruia va vor fi administrate fluide, medicamentele anestezice si alte substante. Majoritatea operatiilor se vor efectua cu pacientul anesteziat complet, in anestezie generala.
Frecventa cardiaca, tensiunea arteriala si saturatia de oxigen vor fi primele semne vitale monitorizate continuu in timpul operatiei. S-ar putea sa va fie monitorizata si activitatea cerebrala prin intermediul EEG.
Operatia de epilepsie se efectueaza de obicei sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca veti fi adormit pe tot parcursul interventiei. In circumstante rare, medicul chirurg va va trezi pentru o parte din operatie, pentru a verifica functiile cerebrale in timp real. In acest timp veti primi medicatie analgezica pentru controlul durerii.
Chirurgul va face o mica incizie in craniu, intr-un loc bine determinat in functie de fiecare caz. Dupa operatie, osul va fi replasat si intarit catre restul cutiei craniene. Astfel poate incepe vindecarea.
Imediat dupa operatie veti fi plasat intr-o camera de recuperare, cel mai probabil pe sectia de terapie intensiva, unde veti fi monitorizat si trezit din anestezie. Timpul total de spitalizare dupa aceasta operatie este de 3 pana la 5 zile.
Atunci cand veti fi trezit, veti observa tumefiere si durere la nivelul capului. Va vor fi administrate medicamente analgezice. Puteti sa tineti o punga cu gheata pe zona inflamata. Majoritatea edemelor post-operatorii trec in cateva saptamani, de la sine. Veti avea nevoie de o oarecare limitare a activitatii, ceea ce inseamna ca nu va veti putea intoarce la munca pentru urmatoarea perioada. Perioada poate varia de la o luna la 3 luni. Se recomanda odihna pentru imediata perioada, cu cat mai putin stres si activitati cotidiene.
Este putin probabil sa aveti nevoie de reabilitare intensa, in conditiile in care operatia a fost facuta cu succes si nu au aparut complicatii intre timp. Urmariti recomandarile medicului si luati doar medicamentele prescrise de catre acesta
Rezultatele operatiei pentru epilepsie variaza in functie de tipul de operatie ales, in functie de varsta pacientului si de numarul de focare de epilepsie prezente. Dat fiind faptul ca operarea mai multor focare de epilepsie implica multe riscuri si un prognostic slab, aceasta nu se realizeaza. Pentru operatiile asupra unui singur focar, rezultatul este de obicei un control bun al crizelor convulsive, la doua treimi dintre pacienti. Este nevoie si de anticonvulsivante pentru un control maxim al epilepsiei.
Probabilitatea ca pacientii sa fie vindecati de epilepsie, fara crize convulsive in ultimii 2 ani, este de 87% catre 90%. Daca nu veti avea crize in primii 2 ani de la operatie, inseamna ca aceasta a fost cu adevarat eficienta si nu va mai fi nevoie de alte interventii sau de adaugarea medicatiei.
Epilepsia este o boala neurologica in care un loc sau mai multe locuri din creier emit o activitate cerebrala anormala, care duce la crizele convulsive. Operatia este de mai multe tipuri si rezultatele depind de mai multi factori. Primii doi ani sunt critici, timp in care daca nu aveti crize convulsive, inseamna ca rezultatele sunt intradevar bune.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/epilepsy-surgery/about/pac-20393981
https://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/surgery/types-epilepsy-surgery
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.