Termenul de folosire al produselor de ingrijire

Actualizat: 15 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Produsele cosmetice, produsele de ingrijire a pielii, machiajul, articolele de toaleta si chiar produsele de ingrijire a parului nu au un termen nelimitat de garantie. In cel mai bun caz, ele devin ineficiente, iar in cel mai rau caz, pot provoca iritatii sau chiar diferite infectii.

Cosmeticele nu sunt ieftine, dar exista intrebare la care multi consumatori nu stiu sa raspunda: cand e timpul sa aruncam produsele cosmetice?

Din pacate, toata industria aceasta a cosmeticelor este reglementata de administratia alimentara si a medicamentelor, astfel ca nu veti gasi foarte multe date de expirare pe produsele cosmetice.

Produsele care trebuie sa contina date de expirare sunt medicamentele, cele de protectie solara sau cele anti-matreata. Multi producatori de produse cosmetice fac publica o data de expirare sau o perioada de consum considerata a fi potrivita dupa deschidere.

Termenul de garantie pentru produsele cosmetice

Cand trebuie sa renuntati la mascara dumneavoastra?

Machiajul ochilor este deosebit de vulnerabil la bacterii, asa ca trebuie sa fiti foarte atenta la datele de expirare de pe produse.

Riscuri pentru sanatate: rimelul pentru ochi este lichid si tinde sa creasca numarul de bacterii. Riscul de infectie la ochi creste si in momentul in care reintroduceti peria in tub.

Cand sa il inlocuiti: Mascara are cea mai scurta durata de depozitare a tuturor produselor cosmetice si trebuie aruncate dupa doua-trei luni de la desfacere. Creioanele de ochi au un termen de valabilitate mai lung – aproximativ un an.

Cand sa renuntati la glossul dumneavoastra?

Riscuri pentru sanatate: Ranile sunt unul dintre cele mai importante riscuri pentru sanatate asociate produselor vechi sau contaminate pentru buze.

Cand sa il inlocuiti: ca si rimelul, luciul de buze este un produs de frumusete, asa ca maxim dupa sase luni de la prima utilizare ar trebui inlocuit. Puteti vedea, de asemenea, daca luciul de buze a expirat daca miroase ciudat sau daca observati modificari de culoare. Pastrati rujurile si creioanele maxim un an, iar daca vedeti ca miros urat sau vedeti mucegai, aruncati-le.

Cum sa il pastrati mai mult timp : Puteti pastra viata unui luciu de buze prin utilizarea cu moderatie si evitarea schimbului cu alte persoane.

Cand sa renuntati la aparatele de ras?

Indiferent daca folositi aparate de unica folosinta sau cartuse de unica folosinta care se ataseaza la un maner, lamele pot aduce bacterii.

Riscuri pentru sanatate: aparatele de ras vechi prezinta un risc pentru sanatate prin aparitita pe suprafata pielii a unor umflaturi rosii. De asemenea, cu aparatele vechi va puteti si taia.

Cand le inlocuiti: Aparatele de ras ar trebui inlocuite saptamanal sau daca nu, cel putin la doua saptamani, in functie de cat de des il folositi. In cazul in care produsele sunt ruginite sau corodate, acestea prezinta un risc extrem de crescut pentru sanatate si trebuie aruncate.

Cand sa renuntati la fondul de ten?

Multe femei cheltuie foarte multi bani pe produsele de infrumusetare, mai ales pe fonduri de ten. Din fericire, aceste produse au o valabilitate indelungata.

Riscuri pentru sanatate: in termen de doar cateva luni, pe suprafata tenului pot incepe sa creasca bacterii ce prezinta riscuri de sanatate pentru piele. Unele analize au scos la iveala ca fondurile de ten contin stafilococ si streptococ, ambele cunoscute ca provoacand infectii grave. Spre exemplu, streptococul sparge straturile superficiale ale pielii, astfel ca poate pune viata in pericol, ajungadu-se pana la soc toxic.

Cand sa il inlocuiti: daca fondul de ten este gros sau subtire si incepe sa curga, se pare ca este expirat si trebuie schimbat. Fondul de ten lichid poate fi folosit de la sase luni pana la un an.

Cum sa il pastrati mai mult timp: puteti extinde durata de viata a fondului de ten cu ajutorul mainilor curate, un burete sau o perie. De asemenea, asigurati-va ca il pastrati intr-un loc racoros si uscat.

Cand sa renuntati la crema de protectie solara?

Acest produs este foarte des folosit si prezinta avantaje asupra sanatatii dumneavoastra.

Riscuri pentru sanatate: produsele de protectie solara nu va protejeaza la fel de bine odata ce ajung la data de expirare, producand diverse probleme de sanatate pentru sexul feminin, de la imbatranirea prematura pana la forme de cancer mai grave.

Cand sa il inlocuiti: cele mai multe produse de protectie solara au date de expirare, care variaza in functie de ingredientele produsului si sunt imprimate pe etichete. Odata ce aceste date de expirare au trecut, protectia solara ar trebui inlocuita.

Cum sa il pastrati mai mult timp: pentru a prelungi durata de viata a unei protectii solare, se sugereaza stocarea intr-un loc racoros si uscat.

Cand sa renuntati la produsele de ingrijire a parului?

Deoarece multe produse de ingrijire a parului contin alcool, nu trebuie sa va faceti foarte multe griji la data de expirare a sampoanelor sau a produselor speciale pentru par.

Riscuri de sanatate: produsele pentru ingrijirea parului nu prezinta riscuri majore pentru sanatate, dar ele pot contine alergeni ce pot irita pielea si scalpul.

Cand sa le inlocuiti: daca un produs pentru par arata sau miroase ciudat, acesta trebuie inlocuit cat mai repede posibil.
Cum sa le pastrati mai mult timp: aceste produse vor dura mai mult daca se pastrati intr-un loc racoros si uscat.

Cand sa renuntati la produsele pentru ingrijirea unghiilor?

Fie ca optati pentru un aspect stralucitor al unghiilor, alegeti instrumente si produse care sa va mentina unghiile mereu sanatoase.

Riscuri pentru sanatate: produsele de ingrijire a unghiilor care au depasit data de expirare pot raspandi infectii bacteriene si fungice.

Cand sa le inlocuiti: cele mai multe lacuri de unghii si alte produse cosmetice pentru unghii au termen de valabilitate, in general, un an sau mai mult.
Cum sa le pastrati mai mult timp: pastrati aceste produse in locuri racoroase si uscate si asigurati-va ca sunt stranse capacele produselor. Unghiera trebuie curatata periodic, iar daca este ruginita, aruncati-o.

Cand sa renuntati la buretele de baie?

Riscuri de sanatate: riscurile de sanatate a produselor cosmetice din dus, cum ar fi buretele, provin din faptul ca ele sunt in mod constant umede, ceea ce le fac sa produca bacterii.

Cand sa il inlocuiti: daca observati orice decolorare a buretelui sau mucegai, aruncati-l.
Cum sa il pastrati mai mult timp: dupa spalare, acesta ar trebui pus sa se usuce, astfel nu ar mai aparea diverse riscuri de sanatate.

Cand sa renuntati la cremele de corp?

Riscuri de sanatate: spre exemplu, un tratament pentru acnee expirat nu este la fel de bun ca si atunci cand acesta a fost cumparat. In plus, prezinta riscuri pentru sanatate prin expunerea la bacterii si diversi germeni.

Cand sa le inlocuiti: verificati intotdeauna datele de expirare ale cremelor si inlocuiti-le cu promptitudine.
Cum sa le pastrati mai mult timp: depozitati cremele in medii racoroase si uscate.

Sfaturi utile pentru produsele cosmetice pe care le folositi

-Produsele care contin apa ca unul dintre primele ingrediente au cea mai scurta durata de conservare dupa deschidere, deoarece apa incurajeaza dezvoltarea bacteriilor sau a altor microbi;

-Daca pe produsul dumneavoastra exista eticheta ”fara conservanti”, ar trebui sa fiti foarte prudenti, pentru ca intr-un produs fara niciun fel de conservant, bacteriile se pot dezvolta cu usurinta;

-Cu cat produsul este mai natural, cu atat are valabilitatea mai mica, din pacate;

-Produsele trebuie stocate in dulapuri sau in sertare;

-Inainte de a utiliza diverse produse de frumusete, spalati-va pe maini;

-Dupa fiecare utilizare a unui produs, strangeti capacul bine;

-Conditiile climatice si umiditatea vor scurta termenul de valabilitate al unui produs cosmetic;

-Nu lasati machiajul in masina, deoarece se poate strica sau topi de la caldura si lumina soarelui;

-Pastrati instrumentele, cum ar fi pensula de machiaj sau ascutitoarea de creioane mereu curate;

-Cand achizitionati un produs cosmetic, scrieti pe el data de cand ati inceput sa il folositi;

-In cazul in care ati avut o infectie la ochi, aruncati acele produse pentru ochi;

-Respectati datele de expirare de pe produsele de protectie solara sau produsele impotriva acneei;

-Evitati produsele ambalate in borcane. Borcanele implica un risc foarte mare de contaminare bacteriana, datorita faptului ca folosim degetul sau mana;

-Folositi un tampon de bumbac curat pentru a indeparta produsul de pe suprafata corpului dumneavoastra;

-Nu pastrati produsele in frigider. Formulele de ingrijire a pielii sunt proiectate pentru a rezista la diverse fluctuatii de temperatura medie, dar nu la temperatura mica sau mare;

-Evitati depozitarea produselor in lumina directa a soarelui;

-Nu faceti schimb de produse de frumusete cu alte persoane;

-Nu adaugati apa sau saliva pentru a subtia sau a umezi diverse produse cosmetice;

-In cazul in care, din neatentie, scapati capacul pe jos, curatati-l. Folositi apa si sapun sau alcool prin frecare, apoi uscati bine capacul.

Ultimele studii au dat fiecarui produs de frumusete diverse perioade de folosire a acestora. Astfel, pentru produsele de ingrijire a pielii si a parului, cum ar fi cremele de fata, cremele pentru pleoape pot dura de la sase luni pana la un an. Protectia solara se poate folosi timp de un an, lichidul facial la fel, un an, produsele antiimbatranire sau pentru acnee se pot utiliza pana la un an. Sampoanele si balsamurile se pot folosi intre un an si doi de la data din care din care a fost inceput.

In ceea ce privesc articolele de toaleta, perioadele propice de folosire sunt: deodorantele sau antiperspirantele se pot utiliza pana la trei ani, cremele de ras pana la doi ani (daca sunt depozitate corect), pasta de dinti pana la doi ani de la data fabricatiei, apa de gura pana la trei ani de la data fabricatiei, sapunul sau sapunul lichid se pot folosi trei ani, iar un parfum pana la doi ani, daca este depozitat departe de lumina soarelui si a caldurii.

Pentru produsele de make-up: fondul de ten de la sase luni pana la un an, machiajul pulbere sau sub forma de minerale intre sase luni si douasprezece, rimelul si dermatograful lichid pana la trei luni, rujurile se pot utiliza intre doi si trei ani, creioanele de ochi si buze intre trei si cinci ani, iar un lac de unghii poate tine pana la doi ani.

Astfel ca, pentru fiecare produs de sanatate si frumusete folosit in aceasta dimineata, exista probabil alte cinci care stau in asteptare spre a fi folosite. Cele mai multe produse de frumusete sunt concepute pentru a ramane in stare buna de folosire doar pentru o perioada limitata de timp.

De aceea, unele produse nu se folosesc foarte mult timp pentru ca au un termen de valabilitate, iar dupa ce acestea expira pot dauna sanatatii dumneavoastra prin aparitia unor infectii sau bacterii la nivelul corpului. Asa ca mare atentie la ce folositi si pentru ce perioada de timp.


Citeste si despre:

Obiceiuri de ingrijire prin care va puteti pune in pericol pielea 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare Elemente esentiale pentru ingrijirea aspectului fizic Cum ingrijim ranile cronice Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile 10 greseli in ingrijirea pielii Legea privind produsele cosmetice Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si stralucitor Ingrijirea prenatala Beneficiile produselor cosmetice pe baza de peptide
Cere sfatul medicului ×