Tehnici cosmetice pentru un machiaj rezistent

Actualizat: 07 Iunie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un machiaj rezistent presupune o pregatire temeinica a tenului inainte de aplicarea fardurilor.

Industria frumusetii a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie intreaga de tehnici cosmetice menite sa creasca rezistenta machiajului, fara supraincarcarea lui prin reaplicarea produselor pe parcursul zilei.

Specialistii recomanda mai multe trucuri eficiente care mentin forma ideala a machiajului, chiar si in conditii dificile de temperaturi ridicate si umiditate crescuta.

Pregatirea tenului pentru machiaj

Inainte de aplicarea machiajului, este importanta pregatirea tenului pentru absorbtia optima a fondului de ten si a fardului de ochi sau de obraz. Un prim pas in acest proces este exfolierea tenului, cu un gel cu particule grunjoase sau chiar cu o carpa abraziva, astfel incat sa se indeparteze eficient celulele moarte de la suprafata pielii.

Urmeaza apoi hidratarea tenului cu o crema sau un ser adaptate tipului de piele. Este foarte important ca produsul hidratant sa nu fie aplicat in exces si sa se evite zona T (fruntea, nasul si barbia), cele trei zone ale chipului care tind sa devina frecvent uleioase. De asemenea, este important sa aplicati crema cu aproximativ 15 minute inainte de inceperea machiajului, pentru a nu ramane la suprafata pielii si a afecta rezistenta produselor dupa aplicare.

Un ten mixt sau gras poate fi pregatit eficient pentru machiaj, prin tamponarea fetei cu un prosop de hartie sau un servetel matifiant, care absorb sebumul si transpiratia de pe chip. Pasul final in pregatirea tenului este aplicarea unei baze de machiaj, numita si primer, cu rol in cresterea capacitatii pielii de a lasa machiajul sa adere optim, asadar sa reziste mai mult timp.

Baza de machiaj contine silicon, care umple liniile fine si porii dilatati, uniformizand suprafata pielii si ajutand fondul de ten sa aiba un aspect proportionat. Primerul se aplica inclusiv pe pleoape si sprancene.

Aplicarea machiajului

In privinta rezistentei machiajului, zicala mai putin este mai mult se aplica in mod desavarsit. Cu cat exista mai mult machiaj pe ten, cu atat mai repede se va intinde, scurge si deteriora. Regula se aplica in special in cazul fondului de ten, de aceea este recomandata aplicarea produsului cu o pensula speciala, ce depune un strat mai subtire de produs. Specialistii tamponeaza tenul cu un burete curat imediat dupa aplicarea fondului de ten, tocmai pentru a indeparta excesul.

O tehnica folosita deseori de experti este cea a aplicarii machiajului in straturi. Cu alte cuvinte, aplicarea a doua straturi mai subtiri de fond de ten, in locul unuia mai gros, este mai eficient in cresterea durabilitatii machiajului.

Dupa intinderea fondului de ten, pentru o fixare optima a produselor aplicate anterior, este recomandata folosirea unei pudre translucide, cruciala pentru un aspect bine definit al chipului si pentru o rezistenta maxima a produselor.

Persoanele cu ten foarte uscat ar putea inlocui fondul de ten (ce tinde in cazul lor sa nu fie complet absorbit de piele si sa se adune in pete), cu o crema intens hidratata pigmentata.

Urmatorul pas in realizarea unui machiaj rezistent este aplicarea corectorului cu doua nuante mai inchis decat tonul pielii, in zona cearcanelor si a altor pete existente pe chip. Pentru machiajul ochilor si al obrajilor, folositi un fard-crema, apoi aplicati deasupra un fard pudra, in aceeasi nuanta! Cele doua texturi fac o echipa excelenta impreuna, crema tinand pudra bine fixata, iar pudra impiedicand crema sa se intinda.

Conturul ochilor este ideal sa fie realizat cu un creion dermatograf rezistent la apa. Acelasi lucru este valabil si pentru rimel, care trebuie sa fie aplicat in maximum doua straturi (in caz contrar, pasta se usuca si apar mici puncte negre in colturile inferioare ale ochilor, dupa uscarea produsului).

Pentru machiajul buzelor, hidratarea si exfolierea sunt doua etape cruciale pentru un rezultat satisfacator si cu rezistenta optima. Dupa aplicarea unui exfoliant pentru buze, folositi un strat gros de balsam intens hidratant si asteptati cateva minute, pentru a-i da ragazul necesar sa intre in piele. Utilizati apoi un contur de buze in aceeasi nuanta cu cea a rujului, pentru evidentierea formei buzelor.

Aplicati un strat de ruj, estompati nuanta cu un servetel uscat, aplicati pudra translucida, apoi inca un strat de ruj. Pentru mai mult volum, puteti acoperi centrul buzelor cu un luciu transparent sau in aceeasi nuanta cu cea a rujului.

Fixarea machiajului

Toti specialistii in arta machiajului folosesc pudra translucida pentru un ultim retus, atunci cand realizeaza un machiaj profesionist. Acestia utilizeaza o pensula moale si subtire, pentru a acoperi cele 3 zone ale chipului susceptibile aparitiei sebumului si transpiratiei nasul, barbia si centrul fruntii.

Industria de profil ofera si un spray special pentru finisare, conceput pentru mentinerea nuantelor fardurilor aplicate pe tot parcursul zilei. Produsul protejeaza machiajul de efectele negative ale caldurii excesive, umiditatii si atingerilor accidentale cu degetele.

Retusarea machiajului

Servetelele matifiante sunt accesoriile portabile cele mai pretioase pentru retusarea machiajului atunci cand este cazul, deoarece absorb sebumul si redau aspectul catifelat fetei, fara sa fie nevoie de reaplicarea unei pudre.

De asemenea, un baton corector de mici dimensiuni, impreuna cu cateva betisoare de urechi, sunt alte arme secrete pentru retusarea machiajului. Aceasta este cea mai buna cale de a sterge machiajul care curge imediat sub ochi sau de a acoperi roseata din jurul nasului. Pentru situatii de urgenta, in lipsa altor accesorii care sa poata curata scurgerile machiajului, un sevetel uscat, acoperit cu un strat de balsam de buze, inlatura cu succes fardul ajuns in zone nepotrivite pe ten.

Pentru retusarea machiajului buzelor, o pensula retractabila pentru aplicarea rujului tinuta in geanta este ideala, intrucat permite o intindere mai precisa a produsului.


Citeste si despre:

Cum sa faceti machiajul sa reziste mai mult pe un ten gras 10 secrete de machiaj pe care ar trebui sa le cunoasteti Ingrediente toxice din trusa de machiaj Impactul tatuajelor asupra sanatatii Beneficiile uleiului de argan Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare 9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice Cum sa va mentineti ochii sanatosi Cum sa scapati de pungile de sub ochi