Procedee cosmetice: ingrijirea tenului uscat

Actualizat: 02 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea uscata este intalnita mai frecvent pe talpi, maini si partile laterale ale abdomenului. Apare mai frecvent in lunile de iarna, atunci cand umiditatea este scazuta. Unele persoane au o predispozitie genetica sau ereditara (mostenita) de a avea pielea uscata.

In plus, persoanele in varsta au tendinta de a avea probleme mai mari din cauza modificarilor de la nivelul pielii care survin odata cu inaintarea in varsta. Tratamentul este important deoarece pielea foarte uscata poate cauza aparitia eczemelor sau a altor tipuri de dermatita.

Uscarea pielii poate fi prevenita sau tratata prin:
- dusuri sau bai cu apa calduta (in locul celor fierbinti);
- limitarea bailor sau dusurilor la 5-10 minute;
- aplicarea unei creme hidratante imediat dupa dus sau dupa spalarea pe maini;
- utilizarea unui sapun de corp sau de maini hidratant;
- folosirea cremelor sau unguentelor mai puternic hidratante pe perioada iernii si mai putin hidratante in perioada estivala.

Cum se recunoaste dermatita?

Pielea uscata este cea pe suprafata careia se formeaza scuame (cojite) si care se descuameaza (elimina cojile formate), care poate determina sau nu mancarime, in cazul in care nu exista semne de inflamatie sau dermatita. Cu toate acestea, unele scuame pot fi un semn de dermatita la acel nivel.
Exista cateva tipuri diferite de dermatita care pot cauza piele uscata, pruriginoasa (care determina mancarime) sau descuamare.

Acestea includ:


- dermatita seboreica: aceasta consta din zone eritematoase (rosiatice), pruriginoase si care se descuameaza, situate in diferite regiuni ale corpului, mai ales in zonele care sunt bogate in glande sebacee (care secreta sebum). Zonele cel mai frecvent afectate sunt scalpul (pielea capului), pleoapele si pielea din jurul nasului;
- dermatita alergica de contact: aceasta survine atunci cand pielea vine in contact cu diferite substante care determina o reactie imuna ca de exemplu iedera otravita. Dermatita alergica de contact a mainilor determina de obicei descuamare la nivelul degetelor;
- dermatita atopica: cunoscuta si sub denumirea de eczema atopica, are transmitere familiala si o evolutie indelungata. Aceasta poate determina uscare excesiva a pielii si prurit cutanat;
- piciorul de atlet: este o afectiune produsa frecvent de o infectie fungica (micotica, ciuperca), determinand ingrosarea si descuamarea pielii de la nivel plantar (talpa).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Peelingul chimic Cancerul de piele sau melanomul Marirea buzelor Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Cancerul glandei mamare la barbat Endoscopia digestiva superioara Homeopatie versus medicina alopata Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Amigdalita Spermograma: utilizari, procedura si rezultate Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Cerclajul de col uterin, o interventie care iti poate salva sarcina Reducerea costurilor serviciilor medicale Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan