Efectele cafelei asupra pielii: Cofeina este buna pentru pielea ta?

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unor medici, cofeina ca ingredient in produsele cosmetice nu este daunatoare pentru piele. Ea poate ajuta la reducerea aparitiei celulitei, a semnelor de acnee si exista dovezi in acest sens. Daca este aplicata local pe piele (prin tratamente cosmetice ce contin cafea), aceasta poate aduce anumite beneficii corpului si pielii. In prezent, cofeina este utilizata in numeroase produse cosmetice si preparate utilizate pentru tratamentele de impachetari corporale, cum ar fi o masca de piele ori un scrub cu cafea.

Cofeina – avantaje pentru corp si piele

Principalul avantaj al consumului de cofeina este efectul sau stimulator, pentru combaterea senzatiei de somnolenta si letargie. Cafeaua afecteaza adenozina din creier, ceea ce determina cresterea dopaminei si norepinefrinei. Multe studii arata asocierea dintre consumul constant de cofeina si arderea grasimilor.

Cofeina are beneficii asupra starii de spirit si asupra functiei creierului, imbunatateste vigilenta si puterea de concentrare. Efectul cofeinei ajunge la apogeu dupa o ora de la consum, deci atunci se simt efectele stimulative ale cafelei.

Un studiu realizat de cercetatori arata ca oamenii, care sunt consumatori de cafea, au un risc cu 13% mai mic de a suferi de depresie.

Cofeina poate atenua ridurile

Unii dermatologi recomanda cofeina in produsele de ingrijire a pielii, pentru prevenirea aparitiei ridurilor. Despre cofeina, ei precizeaza ca are un puternic efect antioxidant si de aceea poate ajuta in protejarea pielii impotriva deteriorarii produse de radiatiile ultraviolete. Asta poate ajuta si in prevenirea imbatranirii premature a organismului, ce apare din cauza expunerii exagerate la soare.

Cofeina reduce celulita

Exista studii care arata efectul pozitiv al cofeinei impotriva celulitei. Cofeina este utilizata din acest motiv si in productia de produse cosmetice. Ea are proprietati stimulante asupra tesutului adipos si asupra circulatiei sangelui, imbunatateste circulatia sangelui, accelereaza metabolismul si imbunatateste fluxul limfatic, ceea ce ajuta la descompunerea depozitelor de celulita.

Despre cofeina s-a spus ca stimuleaza in mod eficient procesul de lipoliza, deci descompunerea grasimilor in acizi grasi si in glicerol. Cofeina previne si acumularea de grasimi, deci si acest lucru ajuta in tratamentul celulitei. Datorita ei, pielea isi recapata finetea si stralucirea de odinioara.

Cofeina ajuta la eliminarea toxinelor

Despre cofeina se stie deja ca are efect diuretic, deci promoveaza si eliminarea toxinelor din organism.
Cofeina reduce cearcanele si pungile de sub ochi
Exista creme pentru ochi care contin cofeina si care ofera rezultate bune in combaterea cearcanelor si a pungilor de sub ochi, desi acest efect este de scurta durata. Dermatologii spun despre cofeina ca are proprietati antiinflamatoare, calmante si vasoconstrictoare pentru piele.
Cafeaua nu mai este doar o bautura tentanta in fiecare dimineata, ea este apreciata si pentru efectul cofeinei in scaderea in greutate sau in combaterea celulitei.

Cofeina sustine pierderea in greutate

Bauturile care contin cofeina au efect diuretic si ajuta la scaderea in greutate. Cofeina se gaseste in cafea, ceai, anumite bauturi carbogazoase si energizante. Ea este folosita si in anumite preparate de slabit si in plus ajuta in combaterea oboselii si accelerarea metabolismului.

Cofeina imbunatateste si circulatia sangelui in straturile superficiale ale pielii si deci si in tesutul adipos, iar in plus sunt stimulate si celulele sa arda grasimi.
Sportivii tin cont de efectul stimulant al cofeinei, o folosesc pentru ca le creste forta contractiei musculare si evident le imbunatateste performanta. Prin aportul de cofeina, sportivii rezista mai mult la eforturi intense si pot face fata oboselii. Cofeina are si un efect termogenic, creste productia de caldura a corpului.

Un lucru important este ca oamenii sa tina cont si de efectele secundare ale cofeinei, deci consumul de cafea in exces nu este recomandat. Cofeina in cantitate mare poate provoca insomnie, aritmie, dureri de cap, tremuraturi musculare.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Efectele divortului asupra copiilor Fumatul si efectele sale asupra longevitatii Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Motive pentru care sportul este esential pentru sanatate Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii Este pregatit pentru gradinita? Ce efecte are stilul de viata asupra pielii Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare Sensibilitatea la cofeina
Cere sfatul medicului ×