Matreata este, de departe, una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului atat la femei, cat si la barbati, indiferent de varsta. Aproape jumatate din populatia adulta se confrunta cu matreata, care desi nu este o afectiune grava si nici contagioasa, este destul de neplacuta, mai ales daca este insotita de mancarimi.
Afla care sunt cauzele matretii, cate tipuri de matreata exista, dar si care sunt cele mai eficiente solutii pentru tratarea acestei probleme care nu te lasa sa iesi din casa cu capul sus!
Ce este matreata
Cunoscuta si sub denumirea de dermatita seboreica, matreata este una dintre cele mai comune afectiuni ale scalpului, care se manifesta printr-o descuamare exagerata a pielii capului si mancarimi. Chiar daca poate aparea la orice varsta, inclusiv in primele saptamani de viata (din cauza hormonilor pe care bebelusul ii mosteneste de la mama), matreata debuteaza, cel mai frecvent, in perioada adolescentei, cand glandele sebacee isi incep activitatea pe scalp, si continua la varsta adulta.
Tipuri de matreata. Care este diferenta dintre matreata grasa si matreata uscata?
Exista doua tipuri de matreata, cu caracteristici si tratamente diferite. Este vorba despre matreata uscata si matreata grasa:
• Matreata uscata apare in randul persoanelor cu o piele uscata, care este mai sensibila si mai expusa matretii mai ales in sezonul rece, cand temperaturile sunt foarte scazute. Insa matreata uscata mai poate aparea si din cauza folosirii unor produse inadecvate, cu ingrediente care agreseaza scalpul. Recunosti matreata uscata prin cojitele mici si albe care se desprind de scalp si sunt insotite de senzatie de mancarime la nivelul capului. Apare, de asemenea, si senzatia de piele care se strange si are nevoie de hidratare.
• Matreata grasa, in schimb, apare atunci cand glandele sebacee produc sebum in exces care intra in contact cu ciuperca Malassezia. Scuamele de matreata grasa sunt mari, de culoare galbuie si cu un aspect solzos, uleios. Spre deosebire de cojitele uscate, care cad de pe cap si din par, scuamele specifice matretii grase se lipesc de scalp si de par.
Cauzele matretii. De ce apare matreata?
Este foarte important sa cunoastem cauzele aparitiei matretii, pentru a reda sanatatea scalpului! Matreata apare atunci cand porcesul de regenerare a scalpului este perturbat sau accelerat. Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei matretii se numara dermatita seboreica (sau eczema seboreica), o afectiune des intalnita a pielii care, in principal, afecteaza scalpul, dar si zonele uleioase ale corpului precum spatele, partea superioara a pieptului ori fata.
Cauzele matretii provocate de dermatita seboreica pot fi multiple, printre cele mai frecvente fiind:
- deraglarile hormonale, intrucat productia de sebum este reglata de hormoni;
- infectia cu ciuperca Malassezia Furfur, care se regaseste pe scalpul oricarui om. Aproape jumatate din populatie se confrunta cu o sensibiltate a scalpului la aceasta ciuperca ce duce la aparitia matretii.
Practic, ciuperca Malassezia Furfurtransforma uleiurile de la nivelul scalpului in acid oleic si determina, astfel, o reactie nedorita, cauzand accelerarea procesului de regenerare a pielii;
- folosirea unor produse de ingrijire a parului care agreseaza scalpul (sampon nepotrivit tipului de par, fixativ, spuma de par, vopsea de par, sampon uscat si alte produse de stilizare);
- modificari imunologice;
- stresul si oboseala, responsabile pentru multe afectiuni ale pielii, printre care si matreata;
- schimbarile anotimpurilor;
- un raspuns inflamator legat de psoriazis;
- sexul, matreata cauzata de dermatita seboreica fiind mai frecventa la barbati decat la femei.
Pe langa dermatita seboreica, matreata mai poate fi cauzata si de:
- dermatita de contact, care se manifesta sub forma unei alergii produsa de sampon, bentite si clame de par sau diverse alte obiecte si produse care intra in contact cu podoaba capilara. De obicei, matreata cauzata de dermatita de contact dispare daca factorul care i-a determinat aparita este indepartat;
- psoriazisul scalpului, care afecteaza inclusiv scalpul si favorizeaza aparitia cojilor in cap. Psoriazisul scalpului este usor de recunoscut prin crustele gri-argintii, groase care apar pe intreaga suprafata a pielii capului. sampoanele speciale pot fi solutia daca psoriazisul se manifesta intr-o forma usoara, in timp ce in cazurile mai avansate se recomanda consultul unui medic specialist.
- microbiom, ecosistemul invizibil de microorganisem ce este o parte integrala a scalpului.
Ce este microbiomul si cum influenteaza aparitia matretii
Fiecare persoana are are propriul microbiom al scalpului, care se poate modifica in functie de anotimpuri sau chiar pe parcursul unei zile - atunci cand ne spalam pe cap, spre exemplu.
Rolul microbiomului este sa protejeze scalpul de microorganismele patogene. Potrivit studiilor stiintifice de specialitate, microbiomul scalpului este un ecosistem invizibil alcatuit din microorganisme vii, ce face parte din suprafata scalpului si care este alcatuit in special din bacterii si din enzime. Ca in orice ecosistem, aceste organisme traiesc in echilibru unele cu celelalte, precum si cu pielea scalpului, care le asigura nutrienti esentiali, in special prin intermediul transpiratiei si al sebumului.
Aproape jumatate din totalul microorganismelor este reprezentat de o specie de ciuperca, Malassezia, care este prezenta pe toate zonele grase ale pielii noastre, inca de cand ne nastem. Fiind acoperit de un strat cu lipide (in special sebum), scalpul este un mediu propice pentru inmultirea acestor microorganisme. Sub influenta mai multor factori, flora care traieste pe scalp poate fi afectata. Unele afectiuni ale scalpului sunt asociate cu tulburari ale microflorei: Malassezia spp se inmulteste uneori prea mult si aceasta raspandire excesiva declanseaza o afectiune a scalpului cunoscuta sub numele de matreata.
Care sunt cele mai frecvente mituri despre matreata?
Este matreata contagioasa? Este cauzata de lipsa de igiena a scalpului? Doar femeile au matreata? Trebuie sa folosesti toata viata sampoane anti-matreata? Fiindca este una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului, matreata este un subiect in jurul caruia s-au format numeroase mituri. Iata care sunt cele mai cunoscute mituri despre matreata si realitatea din spatele lor:
1. Matreata apare doar pe pielea capului
Nu. Matreata se dezvolta, de regula, pe zonele grase ale corpului, nu numai la nivelul scalpului, ci si pe fata (in sprancene sau pe pleoape, unde pot aparea cojita galbene intre gene), pe torace, axila sau in zona inghinala. Barbatii, de exemplu, pot avea matreata si in barba, iar pentru a scapa de aceasta problema trebuie sa foloseasca acelasi sampon anti-matreata pe care il utilizeaza pentru par.
2. Doar adultii au matreata
Nu. Si bebelusii pot suferi de matreata cauzata de dermatita seboreica, afectiune a scalpului, cunoscuta si sub denumirea de cruste de lapte. Aceasta se manifesta prin aparitia unor fulgi mari si lipiciosi, localizati pe pielea capului, care provin din excesul de sebum cu care bebelusii se confrunta in aceasta perioada a vietii.
3. Matreata poate avea cauze genetice
Da. Aparitia matretii poate reprezenta o mostenire genetica de la unul sau de la ambii parinti, desi nu se cunosc, deocamdata, genele implicate.
4. Anotimpurile sau schimbarile bruste de temperatura influenteaza aparitia matretii
Da. Variatiile climatice sau sezonalitatea pot influenta aspectul si severitatea matretii. Asta pentru ca factorii externi, dar si obiceiurile pe care le avem in raport cu vremea, pot amplifica matreata. De exemplu, purtarea unei palarii sau a unei caciuli cu care vrem sa ne protejam capul de frig ar putea accelera fenomenul, pe masura de microorganismele de la nivelul scalpului se vor inmulti mult mai rapid din pricina caldurii de la nivelul scalpului.
5. Matreata este contagioasa
Nu. Aparitia matretii poate avea legatura cu un dezechilibru aparut la nivelul scalpului din cauza Malazzesiei, o modificare a compozitiei sebumului si a unei bariere microbiene a scalpului dezechilibrate.
6. Femeile sunt mai predispuse la aparitia matretii decat barbatii
Fals. Din contra! Numarul barbatilor care au avut probleme cu matreata este mult mai mare decat cel al femeilor care s-au confruntat cu aceeasi afectiune a scalpului. Barbatii au asociat aparitia matretii cu uscarea scalpului, prezenta mancarimilor si iritatia scalpului.
7. Matreata are cauze hormonale
Da. Exista o legatura intre dereglarile hormonale si aparitia matretii, de aceea cei mai afectati de aceasta conditie par sa fie adolescentii aflati in perioada pubertatii. Hormonii sunt cei care controleaza cantitatea de sebum eliminata de piele in general, deci si de scalp, iar matreata este determinata de cresterea productiei de sebum. Totul incepe atunci cand sebumul se degradeaza in mai multe substante iritante, asa cum este, de exemplu, acidul oleic.
8. Unele boli pot provoca dermatita seboreica a scalpului
Da. Anumite boli, precum HIV sau de afectiuni neurodegenerative, pot duce la instalarea dermatitei seboreice a scalpului.
9. Femeile la menopauza sunt mai predispuse la aparitia matretii
Da. Exista o legatura stransa intre secretiile hormonale si dermatita seboreica a scalpului. Tocmai de aceea, femeile aflate la menopauza se pot confrunta mai des cu aceasta afectiune, din cauza schimbarilor hormonale care au loc in organism.
10. Folosirea contraceptivelor poate influenta aparitia matretii
Da. Anumite pilule contraceptive pot creste secretia sebacee si pot induce sau agrava matreata si dermatita seboreica a scalpului.
Ce solutii avem pentru tratarea matretii?
Matreata este afectiunea ce tinde sa revina datorita factorilor predispozanti, cum ar fi microbiomul si sebumul. Poate fi vindecata, iar recidiva poate fi prevenita utilizand o rutina de intretinere folosind sampoane impotriva matretii.
Gama Dercos de la Vichy este gama expert pentru tratarea problemelor scalpului! Produsele au la baza ingrediente active recunoscute de dermatologi, iar eficacitatea acestora este masurata clinic si instrumental.
Sampoanele si tratamentele din gama Dercos Technique elimina cu pana la 100% matreata vizibila* si au o eficacitate clinica dovedita in 6 saptamani!
Samponul tratament impotriva matretii pentru parul normal pana la gras actioneaza impotriva matretii intr-o formula de curatare profunda pentru par normal si gras. Actioneaza asupra matretii vizibile de la prima utilizare, avand in acelasi timp actiune anti-recidiva de 6 saptamani** pentru controlul si confortul de matreata de lunga durata.
Samponul tratament impotriva matretii pentru parul uscat actioneaza impotriva matretii, avand grija de scalpul uscat. Actioneaza asupra matretii vizibile de la prima aplicare, avand actiune anti-recidiva pana la 6 saptamani** pentru controlul si confortul de matreata de lunga durata.
Samponul tratament impotriva matretii pentru scalp sensibil calmeaza scalpul in timp ce actioneaza asupra eliminarii matretii de la prima utilizare, cu actiune anti-recidiva de 6 saptamani**
Samponul Antimatreata Purificator indeparteaza matreata, excesul de sebum si impuritatile, chiar si pe cele aderente.
Samponul tratament keratoreductor pentru scalpul cu tendinta de psoriazis, calmeaza senzatia de mancarime de la nivelul scalpului si are actiune anti-scuame. Parul devine mai hidratat si mai matasos.Potrivit pentru scalpul sensibil.
Formula hipoalergenica, testata pe scalp sensibil. Potrivit pentru utilizare zilnica. Formula cu pH 5,5 (pH-ul natural al scalpului) ajuta la reechilibrarea microbiomului scalpului.
Pentru a trata matreata, expertii Dercos de la Vichy recomanda sa se foloseasca samponul impotriva matretii, de 2 pana la de 3 ori pe saptamana. Pentru a preveni reaparitia, se recomanda utilizarea samponului impotriva matretii o data pe saptamana in alternanta cu samponul calmant.
*Test consumatori, 262 de persoane, dupa 2 saptamani de utilizare regulata- Italia.
**Studiu clinic, 45 de persoane dupa 4 saptamani de utilizare si 6 saptamani de remanenta.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.