Diagnosticele pentru care a fost solicitat formularul E 112

Actualizat: 09 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform art. 22 din Regulamentul (CEE) Nr. 1408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, o persoane care intra in campul personal de aplicare al acestuia se poate deplasa pe teritoriul unui alt stat membru pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii sale de sanatate. Aceasta deplasarea trebuie aprobata de institutia competenta, in cazul Romaniei de catre Casa de Asigurari de Sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata.

Autorizarea formularului E 112 nu poate fi refuzata de catre Casa de Asigurari de Sanatate in cazul in care tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale acordate in baza legislatiei care reglementeaza sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania (pachetul de servicii de baza), dar acest tratament nu i se poate acorda persoanei in cauza intr-un intervalul de timp necesar in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate si evolutia probabila a bolii, conditii prevazute in art. 22 alin. (2), teza a doua, din acelasi regulament.

De asemenea, conform legislatiei in vigoare eliberarea formularului E 112 se face de catre institutiile competente in urma analizei documentatiei depuse de asiguratul solicitant care trebuie sa contina dosarul medicala care sa includa pe langa inscrisuri medicale si raportul medical (prevazut in anexa Nr. 10A din actul normativ specificat anterior) din care sa rezulte diagosticul si recomandarea medicala pentru efectuarea tratamentului, precum si o confirmare scrisa a unitatii sanitare din statul mebru UE/SEE cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivului serviciu medical in baza formularului E 112.

Din raportul medical trebuie sa rezulte ca serviciile medicale de care asiguratul are nevoie se regasesc in pachetul de servici de baza (servicii decontate de Fondul National de Asigurari sociale de Sanatate din Romania) si faptul ca aceste servicii nu se pot acorda in Romania in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului, luand in considerare starea lui curenta de sanatate si evolutia probabila a bolii. De asemenea, in raportul medical intocmit de medicul curant trebui specificat in mod explicit si argumentat motivul pentru care serviciul medical nu poate fi acordat intr-un interval de timp rezonabil in nici o unitate sanitara din Roamnia.

In concluzia prevederilor legale expuse anterior este de precizat faptul ca formularul E 112 pote fi eliberat asiguratilor romani daca afectiunile pentru care il solicita pot fi tratate in tara, dar aceste serviciile medicale de care are nevoie nu i se pot acorda pacientului in Romania, intr-un interval de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv, luand in considerare starea curenta de sanatate si evolutia probabila a bolii.

In acelasi context trebuie mentionat ca nu exista o lista cu serviciile medicale pentru care se poate obtine formularul E 112 avand in vedere ca tratamentul si necesitatea obtinerii lui sunt aspecte hotarate in functie de anumite conditii cumulative care au fost expuse anterior.

In ceea ce priveste necesitatea avizului unei comisii din cadrul Ministerului Sanatattii, acesta este necesar in situatia in care tratamentul de care pacientul are nevoie nu se regaseste in pachetul de servicii de baza decontat din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si nu poate fi efectuat in Romania, dar poate fi solicitat pe Programele Ministerului Sanatatii in Baza Ordinului 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.


In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai frecvente afectiuni pentru care asiguratii romani au fost tratati in UE, pe baza formularului E112.


1. Limfom malign non-Hodgkin cu celula medie precursoare T;
2. Paralizie bilaterala de plex brahial;
3. Reconstructie microchirurgicala;
4. Metaplazie mieloida cu mielofibroza faza hipercelulara - prelungirea celui initial;
5. Malformatie arterio-venoasa cerebrala parasagitala occipitala;
6. Tumora craniana;
7. Hipertensiune arteriala pulmonara severa, postromboembolica, clasa functionala III NYHA;
8. Neoplasm ovarian cu metastaze peritoneale;
9. Keratoiridociclita ac. Recidivanta dupa atac de paianjen tarantula;
10. Hipertensiune pulmonara severa, defect septal atrial, angina acuta;
11. Fractura pe os patologic (osteosarcom condroblastic) 1/3 superior humerus drept;
12. Limfedem unilateral membru inferior;
13. Edem pulmonar acut de origine necunoscuta;
14. Defect osos extensie fronto-parieto-temporal drept, dupa craniotomie pentru hematoame intracraniene postraumatice;
15. Hemoragie subrahnoidiana spontana verosimil prin ruptura de anevrism intracranian;
16. Neoplazii;
17. Tumora preauriculara dreapta;
18. Fistula arterio venoasa;
19. Canal artioventricular comun forma completa hipertensiune pulmonara;
20. Boala Basedow-Graves exoftalmie evolutiva-strabism convergent;
21. Osteosarcom osteolitic;
22. Stenoza laringiana prin neurofibromatoza tip 1;
23. Insuficienta cardiaca, biscupidie aortica;
24. Rabdomiosaicom occipital cu metastaza bulboprotuberentuala;
25. Sarcom Ewing localizat 1/3 inferioara a femurului stang;
26. Anevrism gigant art. Vertebra stg. Tetrapareza spastica, sindrom de neocerebel bilateral;
27. Tumora bilaterala san;
28. Tumora pulmonara;
29. Sarcom.

*Informatii furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.


Citeste si despre:

Formularul E 112 - emitere si conditii de emitere Formularul E112 - documente necesare PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro Diagnosticul imagistic al osteoporozei Diagnosticul infertilitatii masculine Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Amniocenteza – metoda invaziva de diagnostic Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Cancerul de colon - simptome si diagnostic Principii si metode de diagnostic in cancer Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect Erorile de diagnostic - o realitate tot mai crunta RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar