Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului, functiile sale fiind foarte importante: arde grasimile, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, preia substantele nutritive din hrana si le transforma in energie.
De aceea mentinerea sanatatii ficatului este esentiala.
Ca sa previi aparitia bolilor de ficat trebuie sa acorzi o mare importanta alimentatiei. Nu face exces de grasimi, care trebuie sa nu depaseasca 20% din dieta zilnica.
Mananca proteine, in principal din surse vegetale, concentreaza-te pe produsele alimentare naturale si alege legume, fructe si cereale integrale in fiecare zi. Bune pentru ficat sunt fasolea, lintea, orezul.
Opteaza pentru grasimi mononesaturate, cum ar fi cele care se gasesc in avocado si nuci, cat si pentru alimente care contin acizi grasi Omega 3, precum pestele gras, semintele de in si semintele de dovleac.
Risc de imbolnavire, la persoanele obeze
Cu toate ca dieta echilibrata este cheia unui ficat sanatos, la fel de importanta este si pastrarea greutatii sub control. Sa mancam putin si des si sa facem sport in mod regulat, este sfatul pe care ni-l dau medicii.
De ce? "Obezitatea este strans legata de boala ficatului gras", spune Timothy Nostrant, profesor emerit de medicina interna la Universitatea din Michigan.
Boala ficatului gras poate duce la ciroza hepatica, cancer hepatic si chiar la insuficienta hepatica. In cazul in care ai probleme cu excesul de kilograme, stabileste un obiectiv, astfel incat sa pierzi aproximativ 20% din greutatea pe care o ai. Astfel, scade considerabil riscul de a avea leziuni hepatice.
O alta masura pe care trebuie sa o iei este limitarea consumului de alcool, pentru a reduce riscul de ciroza, la un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati. De asemenea, trebuie sa renunti la fumat, caci este unul dintre factorii de risc care duc la aparitia unor boli de ficat.
Limitarea consumului de cofeina si de bauturi carbogazoase este o alta masura pe care o poti lua. Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste miscarea, trebuie sa stii ca trebuie sa exersezi cel putin 30 de minute in fiecare zi. Poti opta pentru o plimbare in aer liber, pentru jogging sau pentru practicarea unui sport.
Ce simptome voi observa daca ficatul meu nu functioneaza corect?
Oboseala este cel mai intalnit simptom la persoanele care sufera de o afectiune a ficatului. Mai pot aparea manifestari precum greata, varsaturile, scaderea poftei de mancare, urina de culoare bruna, sau chiar icter, care provoaca ingalbenirea albului ochilor si dureri in partea dreapta, sub coasta.
In cazul hepatitei, pot aparea febra si durerile musculare. In cazul ficatului gras simptomele sunt aproape inexistente.
In cazul in care suferi de ciroza hepatica, pot aparea, in afara de greata, oboseala accentuata si varsaturi, dureri de burta si cresterea in volum a abdomenului. Un alt semn al bolii este dat de umflarea picioarelor.
Pentru a verifica starea ficatului, sunt recomandate analize de sange, ecografie abdomninala, dar si o tomografie computerizata, in functie de recomandarile medicului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.