Ficatul este un organ de marimea unei mingi de fotbal, situat sub rebordul costal drept. Ficatul este un organ digestiv esential, cu rol in digestia alimentelor si indepartarea substantelor toxice pentru organism.
Afectiunile hepatice pot fi dobandite genetic, dar pot fi declansate si/sau agravate de anumiti factori ai stilului de viata, precum consumul de alcool, obezitate si infectii repetate. Cu timpul, bolile hepatice distrug tesutul si duc la complicatii precum ciroza si insuficienta hepatica, afectiuni amenintatoare de viata.
Afectiunile hepatice au numeroase cauze, dintre care cele mai comune sunt:
1. Infectiile. Numerosi paraziti si virusuri pot afecta ficatul, cauzand inflamatie si alterarea structurii si functiei. Infectiile ficatului se numesc hepatite si sunt impartite in hepatita A, hepatita B si hepatita C.
2. Boli autoimune. Bolile autoimune sunt acele boli in care propriul sistem imunitar ataca organismul. Astfel de boli sunt: hepatite autoimune, colangita biliara primara, colangioscleroza primara.
3. Boli genetice. Bolile hepatice genetice includ: hemocromatoza, boala Wilson, deficitul de alfa-1 antitripsina.
4. Cancer si alte tumori(benigne sau maligne) ale tesutului hepatic sau ale caii biliare
5. Alte cauze: consumul cronic de alcool, steatoza hepatica (acumulare de lipide), hepatotoxicitate data de medicamente
Pentru a preveni afectiunile hepatice, se recomanda:
- Limitarea consumului de alcool. Alcoolul trebuie consumat in cantitati moderate, ocazional. Acest lucru inseamna un pahar pentru femei, 2 pahare pentru adulti. Desigur, tipul bauturii alcoolice este important si din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ
- Evitati comportamentul riscant. Comportamentul sexual riscant, dar si cel ce tine de injectarea de substante de abuz, de tatuaje si piercing-uri, poate influenta starea hepatica. Utilizati prezervativ intotdeauna si ingrijiti-va corespunzator tatuajele si piercing-urile.
- Vaccinati-va. Din fericire, exista vaccinuri impotriva hepatitei A si hepatitei B. Faceti-va aceste vaccinuri in special daca sunteti la risc pentru a face hepatita sau daca ati avut aceasta infectie anterior.
- Luati medicamentele cu atentie. Nu va administrati medicamente inutil, daca nu va sunt prescrise pentru o anumita afectiune. Luati medicamente in doza potrivita, doar atunci cand este nevoie. Nu amestecati medicamentele cu bauturile alcoolice.
- Evitati contactul cu lichide biologice. Virusurile se pot raspandi atat prin sange, cat si prin saliva sau urina. Nu va apropiati de aceste fluide fara echipament de protectie, intrucat riscul de contaminare este foarte mare.
- Pastrati igiena alimentara. Spalati-va mereu pe maini inainte de prepararea mancarii si inainte de masa. Atunci cand calatoriti in tari straine, folositi doar apa imbuteliata pentru igiena mainilor, fetei si dintilor.
- Folositi echipamente de protectie. Daca sunteti expus frecvent la substante toxice precum insecticide sau alte chemicale, folositi echipament de protectie: manusi, bluze sau halate cu maneci lungi, masca, ochelari. Astfel substantele nu vor patrunde in organism prin piele.
- Mentineti o greutate sanatoasa. Obezitatea cauzeaza frecvent steatoza hepatica non-alcoolica.
Descoperirea cauzei exacte a distructiei hepatice este esentiala pentru instaurarea unui tratament potrivit. Dupa anamneza si examen obiectiv, doctorul va efectua cateva analize, multe dintre ele fiind analize de sange.
- Analize de sange. Analizele de sange folosite in diagnosticului bolilor hepatice sunt numeroase, multe dintre ele urmarind markeri specifici hepatici.
- Teste imagistice. Ecografia, CT sau RMN sunt cele mai comune teste imagistice, utile pentru diagnosticul unor formatiuni hepatice.
- Biopsie hepatica. Biopsia hepatica consta in prelevarea unui mic fragment de tesut hepatic, in vederea analizei sale la microscop. Procedura se realizeaza cu ajutorul unui ac lung, introdus prin piele si muschi, pana la nivelul ficatului.
In sange se pot doza cantitativ si calitativ anumiti markeri si enzime, analizele de sange fiind impartite in teste functionale si teste pentru enzime hepatice.
Testele functionale:
- Bilirubina serica. Bilirubina este o substanta produsa in ficat si excretata in bila. Niveluri crescute de bilirubina in sange indica obstructia caii biliare sau o problema in producerea hepatica a acesteia.
- Albumina serica. Albumina este o proteina produsa in ficat. Niveluri scazute de albumina in sange indica o disfunctie hepatica.
- INR. Acesta indica timpul de coagulare a sangelui. intrucat factorii coagularii sunt produsi in ficat, atunci cand exista o afectiune hepatica, timpul de coagulare va fi mult crescut.
- Fosfataza alcalina serica. Aceasta enzima se dozeaza atunci cand se suspecteaza o obstructie biliara, din cauza unei tumori sau abces.
- Alanin-transaminaza serica. Aceasta enzima este produsa in ficat si eliberata in sange atunci cand exista o afectiune hepatica acuta.
- Aspartat transaminaza serica. Fiind gasita in numeroase tesuturi, precum ficatul, miocardul, rinichii, pancreasul si oasele, aceasta enzima intra in sange in afectiuni hepatice, dar si in afectiuni ale altor organe. Astfel, cel mai des indica o boala hepatica sau cardiaca acuta.
- Gamma-glutamil transpeptidaza. Enzima indica afectiuni hepatice, dar si consumul recent de alcool.
- Lactat dehidrogenaza serica. Lactat dehidrogenaza este o izoenzima implicata in metabolism. Desi nu este un marker specific hepatic, nivelul lactat dehidrogenazei indica distructii tisulare, fiind astfel util si in diagnosticul afectiunilor hepatice.
- 5-nucleotidaza serica. Aceasta enzima este crescuta in sangele persoanelor cu boli hepatice cronice, in special in cele asociate cu colestaza.
- Alfa-fetoproteina. Alfa-fetoproteina este o proteina specifica din sange, produsa de catre celulele tumorale. Astfel, aceasta va fi crescuta in sange atunci cand exista o proliferare celulara benigna sau maligna.Este utilizata si pentru a verifica eficienta tratamentului anticanceros in tumorile hepatice.
- Anticorpii mitocondriali. Prezenta acestor anticorpi poate indica ciroza primara, hepatita cronica activa, sau boli autoimune hepatice.
- Alfa-1-antitripsina serica. Este o enzima rar utilizata, intrucat ajuta la diagnosticarea unei forme rare de ciroza hepatica, ce afecteaza copiii si adultii.
Afectiunile hepatice sunt numeroase si pot interesa tesutul hepatic sau cala biliara. Acestea se pot complica cu ciroza si chiar insuficienta hepatica, fiind astfel periculoase. Bolile hepatice pot fi prevenite prin cateva metode recomandate de catre specialisti. Totusi, in cazul in care preventia este depasita, boala hepatica poate fi, de regula, tratata, daca este descoperita si diagnosticata la timp.
Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/common-liver-tests
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-function-tests/about/pac-20394595
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.