Coroanele si puntile dentare - avantaje si dezavantaje

Actualizat: 31 August 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Coroanele dentare sunt lucrari protetice care acopera partea vizibila a unui dinte.

In plus, coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca intr-un mod cat mai adecvat dintii pe care ii invelesc, preluand functiile acestora.

Pentru ca medicul stomatolog sa le poata fixa pe dinte trebuie indeplinite anumite conditii:

• medicul va pregati dintele, il va slefui;

• dintele respectiv trebuie sa fie sanatos sau corect tratat si sa nu fie mobil;

• partea coronara a dintelui trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a sustine lucrarea.

Avantajele coroanelor dentare

• Dintele este refacut din punct de vedere estetic si functional. Persoana in cauza isi va relua functia masticatorie si pe cea fonetica. Astfel, dupa cimentarea definitiva a coroanelor, dintele va putea participa la procesul masticator la fel ca inainte de distructie.

Rezultatul estetic va depinde de materialul din care se va confectiona coroana.

• Timpul scurt de rezolvare a problemelor. Concret, sunt necesare putine sedinte pentru a fi confectionate coroanele. Acestea sunt lucrarile protetice care au nevoie de cel mai putin timp pentru a fi realizate.

In functie de tipul de coroana ales, durata executiei poate varia intre 2 si 4 sedinte.

• Pacientul se va obisnui cu coroanele dentare foarte repede.

Dezavantajele coroanelor dentare

Necesita slefuirea dintilor. Astfel, daca se confectioneaza coroana pe dinti naturali, este nevoie de slefuirea acestora in vederea adaptarii coroanelor.

Aceasta operatiune duce la pierderea unei mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.

Ce sunt puntile dentare

O punte dentara este o varianta protetica, foarte des utilizata in stomatologie, de restaurare a unei edentatii. Calitatile puntilor dentare constau in durabilitatea acestora, rezistenta la fortele masticatorii, dar si pretul accesibil.

Mai exact, o punte dentara creeaza asa cum se si numeste, un pod peste spatiul ramas in urma pierderii dintilor. Ancorata pe dintii restanti, puntea devine legatura dintre doi dinti, ce prezinta o spatiere variabila.

O punte dentara clasica este constituita din coroane care se angreneaza peste dintii restanti, preparati in prealabil si de un corp de punte cu rolul de acoperire a crestelor edentate.

Avantajele puntilor dentare

• Acestea nu prezinta riscul de a fi respinse de tesuturile pe care se aplica, situatia inversa se intalneste in unele cazuri de implanturi dentare.

• Timpul redus de realizare a acestora.

• Puntile asigura un confort masticator foarte bun.

• Sunt lucrari cimentate definitiv, care nu necesita indepartarea periodica pentru igienizare.

• Estetica realizata este foarte frumoasa si naturala, mai ales in cazul zirconiului, nuantele imitand foarte bine dintele natural.

• Daca sunt respectate igiena dentara si vizitele la medicul stomatolog, puntile dentare pot avea o durabilitate de pana la 10 ani.

Dezavantajele puntilor dentare

• Este un procedeu care necesita slefuirea dintilor stalpi. Prin comparatie, lucrarile pe implanturi au avantajul neafectarii dintilor vecini bresei edentate.

• Uneori, poate exista o sensibilitate la cald si la rece a dintilor slefuiti.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre puntile dentare Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare Coroane ceramica pe zirconiu si integral zirconiu Cum se pot realiza lucrari dentare ceramice intr-o singura sedinta cu ajutorul sistemelor CAD/CAM ? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sanatatea dintilor tai Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Coroanele de portelan Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre coroanele din portelan Top 5 probleme dentare Coroanele metalo-ceramice – pro si contra Importanta pastrarii integritatii arcadelor dentare Coroanele provizorii si importanta lor Fatetele dentare