Albirea dentara

Actualizat: 07 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Alexandra Mircea
Medic dentist parodontologie, protetica si estetica dentara

Velvet Dental

Zambetul este cel care ne atrage intotdeauna atentia. Zambetul lumineaza fata, confera expresivitate si de cele mai multe ori este cel care incepe o conversatie, inainte ca orice cuvant sa fie spus.

Albirea dentara este cea mai frecventa si rapida metoda de a imbunatati zambetul dumneavoastra.

Primul pas pentru dinti mai albi este vizita la medicul stomatolog. Un consult riguros va poate spune daca sunteti candidatul potrivit pentru aceasta interventie.

Exista situatii in care o pigmentare a dintilor poate ascunde alte probleme; de exemplu, nervul unui dinte afectat iremediabil duce la modificarea coloristica a acestuia, si netratarea afectiunii poate duce la complicatii - infectie, abces si eventual extractia dintelui.
De asemenea, sunt pacienti cu o substanta dentara atat de puternic pigmentata (coloratii tetraciclinice sau dentina inchisa la culoare), incat albirea nu va aduce mari modificari dintilor lor.

Medicul stomatolog este cel care va poate aduce la cunostiinta daca sunteti intr-una dintre situatiile de mai sus si va poate oferi solutiile terapeutice potrivite. Daca nu exista nicio contraindicatie la albirea dintilor, este important sa faceti mai intai o igienizare a cavitatii bucale, pentru ca dintii sa fie perfect curati inainte de inceperea tratamentului.

Substantele folosite sunt peroxidul de hidrogen si peroxidul de carbamida, utilizate in concentratii diferite in functie de procedeul folosit.

Albire acasa - folosind gutiere sau benzi impregnate cu gel:
-substanta activa este in contact cu gingia, putand aparea sensibilitate si senzatIe de arsura;
-benzile nu patrund interdentar - albirea poate fi neuniforma;
-gelul de albire poate fi inghitit - posibil iritatie gastrica;
-durata tratamentului este mai lunga, pana la 3 saptamani;
-restrictiile alimentare sunt si ele pe o perioada mai lunga, conform cu durata tratamentului.

Albirea in cabinetul stomatologic:
-gelul este aplicat uniform pe toata suprafata dentara, iar gingiile sunt protejate printr-o bariera, iritatia si sensibilizarea fiind mai putin probabile;
-substanta activa are o concentratie mult mai mare decat in cazul produselor pt albire la domiciliu - rezultate mai bune, mai intense, mai rapide!
-medicul stomatolog va este alaturi pe toata durata tratamentului, venind in rezolvarea oricaror probleme ce pot aparea;
-in cabinet sunteti sigur ca veti beneficia de tratamentul care se potriveste cel mai bine situatiei dvs clinice;
-dupa albire, veti primi tratament desensibilizant, pentru a evita aparitia sensibilitatii ulterioare.

Avantajul major al albirii sunt estetica mult imbunatatita si efectele secundare ale acesteia asupra vietii pacientului: zambeste mai mult, are un aspect mai prietenos. Este mai relaxat, cu mai multa incredere in sine. Viata sociala este imbunatatita, precum si cea profesionala - cu un zambet perfect esti mai aproape de jobul dorit :)

Sensibilitatea aparuta in urma albirii este singurul dezavantaj; dar aceasta problema a fost rezolvata prin tratamentele de desensibilizare realizate in cabinetul stomatologic, combinate cu utilizarea acasa a unei paste de dinti cu nitrati de potasiu. Cantitatea de substanta activa din produsele disponibile NU afecteaza smaltul dentar, daca utilizarea lor este corecta (ca metoda, durata si frecventa - albiri la interval de cel putin un an)!!!

Trebuie de stiut ca tratamentul de albire este exclusiv pentru dinti, nefiind eficient pentru plombe sau coroane de acoperire. In consecinta, este indicat realizarea lui la inceperea oricaror reabilitari orale, pentru ca restul lucrarilor realizate ulterior sa aiba culoarea nou obtinuta dupa tratament.

Ca medic stomatolog, recomand cu incredere albirea dentara. Beneficiile aduse pacientilor sunt evidente. De asemenea, recomand un consult de specialitate la inceperea oricarui tratament, pentru a va afla varianta potrivita dvs.


Citeste si despre:

Albirea dentara, indicatii si contraindicatii Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor Sensibilitatea dentara Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Necroza dentara Fluoroza dentara Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la igiena dentara 20 de factori care iti ruineaza zambetul!