Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii

Actualizat: 22 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Pe parcursul verii, majoritatea oamenilor isi petrec timpul liber afara, in razele mult asteptate ale soarelui.

Viata in aer liber poate presupune unele riscuri pentru sanatate, mai ales pe timpul verii.

Cancerul de piele

Cancerul de piele este una dintre formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer, din lume. Daca este depistat devreme, cancerul de piele, este de obicei tratat cu usurinta. Expunerea la radiatii ultraviolete ale soarelui (sau chiar lumina UV artificiala, cum ar fi cea din saloanele de bronzat) creste riscul dezvoltarii cancerului de piele.

Alti factori predispozanti includ:

Cremele protectoare aplicate periodic pe piele si alte masuri pot preveni aparitia cancerului de piele. Pentru o protectie suplimentara puteti purta palarie de soare, mai ales daca veti sta in aer liber perioade indelungate de timp. Evitati sa stati in soare intre orele 10-16.

Desi unii experti pledeaza pentru expunerea pentru perioade scurte in lumina soarelui, pentru asimilarea de vitamina D, solutia o reprezinta moderatia: nu se vor depasi 10-15 minute in care veti fi neprotejati de soare.

Afectarea ochilor


Razele UV ale luminii soarelui pot deteriora ochii. Daca stati in lumina soarelui pe timpul verii, asigurati-va ca purtati ochelari de soare care filtreaza lumina UV. Ochelarii de soare trebuie sa filtreze 100% din razele UV si trebuie sa-i purtati mai ales daca inotati, pentru a evita reflexiile periculoase ale apei.

Intoxicatia alimentara


Una dintre problemele de sanatate intalnite pe timp de vara este intoxicatia alimentara. La temperaturi ridicate, alimentele se pot deteriora destul de rapid. Cand va pregatiti pentru picnic, incercati sa tineti la temperaturi scazute produsele alimentare si acordati o atentie deosebita celor care contin de exemplu, maioneza, intrucat aceasta se strica destul de repede.

Inconvenientele cauzate de insecte


- Tantarii sunt unele dintre insectele care va pot crea neplaceri in timpul verii. Folositi repelente si luati masuri pentru alungarea acestora. Stati in zonele umbrite si folositi un ventilator cand stati pe terasa. La fel de benefice sunt si solutiile care se aplica pe piele, pentru a tine insectele la distanta.

- Intepatura de albina poate fi deoseibt de grava pentru persoanele alergice. Cand sunteti intepati de o albina, acul trebuie scos imediat. Daca vedeti un punct mic si negru in rana, acela poate fi acul. Pe rana poate fi aplicat antiperspirant, intrucat acesta contine clorohidrat de aluminiu, care ar putea reduce actiunea veninului. Curatati zona cu apa si sapun, apoi aplicati gheata. O actiune benefica o au si antiinflamatoarele, iar acetaminofenul poate fi utilizat pentru calmarea durerii.

- Muscaturi de gandaci - Acestea pot fi enervante si pot fi insotite de prurit. In anumite cazuri pot fi grave, mai ales daca se transmit prin muscaturile gandacilor unele boli infectioase, cum ar fi boala Lyme sau West Nile. Prevenirea muscaturilor de insecte si infectarea ranilor poate fi facuta prin aplicarea de spray-uri speciale pe piele si purtarea de pantaloni si bluze cu maneca lunga in zonele in care traiesc insectele.

Iedera otravitoare


Otravirea prin contact cu iedera otravitoare poate avea loc in numeroase moduri. Printre acestea se numara: atingerea directa a iederei, atingerea hainelor care au intrat in contact cu iedera sau chiar a unei zone din care iedera a fost proaspat taiata.

Fiecare persoana ar putea fi afectata in mod diferit de iedera otravitoare. Unele persoane pot manifesta mici eruptii in timp ce in cazul altora posibil sa apara manifestari severe pe tot corpul lor. Daca intrati in contact cu iedera otravitoare folositi lotiuni calmante pe zonele afectate. In cazul in care situatia este mai grava si implica o suprafata mai mare, consultati medicul.

Alergeni si infectii fungice


- Vara, cantitatea de polen este mai mare, ca si numarul poluantilor din aer, care sunt exacerbati de caldura. Aceasta este o veste rea pentru persoanele care sufera de astm, intrucat smogul si alti poluanti pot declansa o criza bronsica in doar cateva minute. Daca aveti astm, verificati intotdeauna calitatea aerului inainte de a merge in aer liber si, daca nu este una adecvata, incercati sa ramaneti in interior.

- Frecventarea piscinei si strandurilor in timpul liber poate duce la dezvoltarea de infectii fungice, cum ar fi piciorul de atlet, care poate determina mancarimi si descuamarea pielii. Pentru a preveni aceasta conditie, purtati atunci cand este posibil, pantofi inchisi sau sosete de bumbac, in jurul piscinei si a dusurilor publice.

Deshidratarea


Indiferent ca munciti sau va relaxati in timpul lunilor fierbinti de vara, organismul poate pierde cantitati mari de lichid. Daca acestea nu sunt acoperite, se va ajunge la deshidratare. Fluidele sunt necesare pentru sange, ca acesta sa ajunga la organele importante. Simptomele de deshidratare includ slabiciune, dureri neobisnuite de cap, crampe musculare, confuzie si pierderea brusca a constientei.

Cand sunt prezente aceste manifestari, victima ar trebui sa mearga la camera de urgenta a celui mai apropiat spital. Deshidratarea poate fi unul dintre factorii de risc care afecteaza sanatatea, cel mai des, pe timp de vara.

Expunerea la soare


Desi multi oameni se bucura de lunile de vara, totusi expunerea la soare poate cauza probleme grave, cum ar fi insolatie sau eruptii cutanate provocate de caldura. Insolatia apare atunci cand organismul se supraincalzeste. Aceasta poate provoca temperaturi periculos de ridicate ale corpului, care pot duce la lesin si, eventual, chiar deces.


Iritatia cutanata cauzata de caldura este caracteristica unei situatii mai putin grave si este declansata de glandele sudoripare blocate. Umflaturi mici, insotite de mancarime se formeaza pe piele si pot fi iritate de frecarea cu imbracamintea, de umiditate si de caldura. Daca sunteti predispusi la dezvoltarea iritatiei cauzata de caldura, purtati tesaturi usoare, pentru ca pielea sa poata respira, atunci cand mergeti la soare si evitati utilizarea unui ecran solar cu un contintinut ridicat de grasime.


Insolatia si eruptiile cutanate provocate de caldura nu sunt singurele conditii cauzate de soare. Expunerea prelungita poate duce la dezvoltarea cancerului de piele. Totusi, boala poate fi prevenita prin masuri de precautie, cum ar fi purtarea de imbracaminte de protectie si utilizarea de creme cu rol de ecran de protectie total cu SPF, de cel putin 15, atunci cand mergeti in aer liber.


Pielea nu este decat o parte a corpului care trebuie protejata de soare. Inclusiv ochii pot suferi daune provocate de razele UV ale soarelui. Pentru a preintampina aceste neplaceri, purtati ochelari de soare care au lentile ce filtreaza razele UV.


Citeste si despre:

Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele? Cancerul de piele sau melanomul Cancerul de piele - melanomul 10 modalitati de a preveni cancerul de piele Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cauze ascunse ale cancerului de piele Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Factorii care influenteaza aparitia cancerului de piele