Starea de spirit dupa sarbatori

Actualizat: 09 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Odata ce entuziasmul de sarbatori dispare, restul sezonului rece poate fi mai putin agreat - mai ales daca temepraturile de afara sunt foarte scazute. Este posibil sa simtiti o oarecare anxietate.

Perioada sarbatorilor poate fi o perioada incarcata de intalniri si vizite de familie, distractie si divertisment, oboseala sau chiar agitatie, determinata de timpul sau bugetul insuficient pentru achizitionarea cadourilor.

Dupa vacanta de iarna, oricine poate resimti variate stari, precum anxietate, plictiseala sau nervozitate, atunci cand trebuie sa se reintoarca la rutina normala. Cei care sunt singuri, dupa ce au primit vizite si au avut ocazia sa socializeze mai mult, pot fi incercati de sentimente de tristete cand se vor reintoarce la viata de dinainte de sarbatori.

La alte persoane poate sa apara sentimentul de vinovatie, in cazul in care au facut excese alimentare si au acumulat mai multe kilograme. In cele mai multe cazuri, starile negative se fac prezente, deoarece dintr-o data viata nu mai pare la fel de vesela si luminoasa cum este in timpul sarbatorilor.

Sfaturi pentru a va bucura de perioada de dupa sarbatori

Pregatiti-va pentru un nou an calendaristic

Ianuarie este o luna unica, cea care marcheaza inceputul unui nou an. Aceasta luna semnifica un nou inceput cu noi perspective si scopuri. Este momentul sa va propuneti sa rezolvati probleme mai vechi sau sa va delimitati de obiceiuri rele. Unele persoane care au experimentat anxietate, senzatii de vinovatie sau regret, ca urmare a evenimentelor pe care le-au trait anul anterior, noul an ar putea sa le imbunatateasca perspectivele, dar si starea de spirit.

Eliminati sau restrictionati consumul de zahar

Majoritatea oamenilor nu fac de sarbatori concesii legate de consumul de dulciuri. Dupa ce sarbatorile s-au incheiat, ar trebui sa se excluda din dieta alimentele dulci, mai ales daca apare starea de depresie.

Zaharul afecteaza in mod negativ starea de spirit a unei persoane si suprima un hormon de crestere numit BDNF (situatie intalnita la persoanele care sufera de depresie). Consumul de zahar poate duce la inflamatie cronica in organism si creste riscul aparitiei depresiei. Chiar daca sunteti doar tristi si nu deprimati, veti descoperi ca eliminarea zaharului din dieta va duce la imbunatatirea semnificativa a starii dumneavoastra de spirit, iar nivelurile dumneavoastra de energie vor creste.

Exercitii fizice

Incercati sa rezistati tentatiei de a lenevi si faceti cat mai multa miscare. Cand faceti exercitii fizice, in creier se elibereaza endorfine, care sunt raspunzatoare de instalarea bunei dispozitii si pot diminua simptomele anxietatii.

Cercetatorii afirma ca antrenamentele sporadice nu au aceleasi rezultate benefice pentru organism ca activitatea fizica exercitata in mod regulat. Studiile au confirmat ca, somnul odihnitor pe timp de noapte alaturi de exercitiile fizice realizate in timpul zilei imbunatatesc starea de spirit a oricarei persoane.

Utilizarea de lumina artificiala

Zilele reci si intunecoase de iarna pot contribui la scaderea nivelurilor de serotonina si de vitamina D si, la inrautatirea starii de spirit. O sursa puternica de lumina, chiar si artificiala (daca este albastra, efectele vor fi si mai puternice) ar putea sa va tina departe de depresia sezoniera.


Citeste si despre:

8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar 7 surse ale starilor depresive de sarbatori 7 moduri prin care sa evitati durerile de cap de sarbatori 6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Partile pozitive ale menopauzei Detoxifierea Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood 10 tipuri de foame si cum sa le tineti sub control Dieta dinainte de nunta Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala Sindromul de oboseala cronica Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Oboseala si slabiciunea