Siguranta alimentelor la gratar

Actualizat: 08 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta.

Intoxicatia alimentara


Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia.

Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele.

Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant pentru maini. Cel mai sigur este sa gatiti alimentele cu ajutorul cuptorului si sa adaugati apoi mancarea gatita pe gratar, pentru a-i oferi aroma specifica preparatelor la gratar.

Daca pregatiti mancarea pe gratar cele doua riscuri majore sunt:

Pregatirea carnii pe gratar


Cand ati gatit orice fel de carne pe gratar, cum ar fi carnea de porc, pui, hamburger sau carnati, asigurati-va ca:

Carnea este gata pentru a fi servita doar atunci cand:

Carnea cruda


Germenii din carnea cruda pot fi transferati cu usurinta de pe mainile dumneavoastra pe orice altceva atingeti, inclusiv produse alimentare care sunt deja preparate si gata pentru mancat. Acest proces se numeste contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata poate avea loc in cazul in care o persoana atinge intai carnea cruda si apoi alimentele sau vesela.

Pentru a preveni contaminarea incrucisata trebuie sa:

Printre alimentele care trebuie sa le pastrati la rece pentru a preveni intoxicatiile alimentare si a evita multiplicarea germenilor se numara:

Nu lasati alimentele din frigider fara sa le consumati mai mult de cateva ore si evitati pastrarea acestora in soare.


Citeste si despre:

Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive? Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii 10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar Somon la gratar II Somon la gratar I Salata de ardei preparati pe gratar 6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Endocrinologie si hipotiroidism: care policlinica din Suceava este alegerea de top pentru tratament? File de cod la gratar cu sos de rosii coapte Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara Somon pe gratar cu garnitura de orez brun Cat de nociva poate fi carnea la gratar? Intoxicatia alimentara Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?