Procesul de colectare si depozitare al celulelor stem placentare

Actualizat: 28 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Recoltarea si pastrarea sangelui din cordonul ombilical este o procedura simpla si nedureroasa care poate avea loc dupa o nastere vaginala sau dupa cezariana. Dupa ce se va face un contract cu o companie specializata, veti primi un kit cu tot ce aveti nevoie atat dumneavoastra, cat si medicii, pentru ca operatiunea sa inregistreze succesul asteptat. Kitul respectiv il veti transporta cu dumneavoastra alaturi de bagajul de maternitate, atunci cand veti naste.


Dupa ce copilul se naste, obstetricianul va taia cordonul ombilical si apoi se va colecta sange din acesta. In general, sangele va curge direct intr-o punga, cu ajutorul gravitatiei, spontan, pana cand se va opri. Colectarea efectiva va dura intre doua-patru minute.


Dupa ce sangele din cordonul ombilical a fost recoltat, punga cu sange va fi apoi sigilata si etichetata clar, pentru a fi usor de identificat. Sangele bebelusului va fi transportat la banca de celule stem pentru prelucrare si depozitare.

Procedura colectarii celulelor stem din cordonul ombilical


Pentru colectarea celulelor stem din cordonul ombilical se utilizeaza, de obicei doua metode:


Medicul va decide care dintre aceste proceduri este de preferat in situatia dumneavoastra. Metoda gravitationala presupune sa se astepte oprirea pulsului de la nivelul cordonului ombilical (mai putin de 5 minute dupa o nastere naturala si peste 15 minute, in cazul unei nasteri care a implicat utilizarea de medicamente, inclusiv cezariana). Apoi se va fixa cordonul ombilical si va fi taiat. Mai departe, placenta si cordonul ombilical vor fi ridicate si se va utiliza forta gravitatiei pentru ca sangele sa se scurga din placenta in punga de recoltare.


Metoda care implica folosirea unei seringi pentru recoltare presupune ca medicul trebuie sa astepte cateva minute sa se opreasca pulsul de la nivelul cordonului ombilical, apoi il va taia. Cu o procedura similiara recoltarii sangelui dintr-o vena, se va utiliza o seringa goala, pentru a se recolta sangele din placenta si cordonul ombilical.

In oricare dintre aceste metode, punga sau seringa vor fi marcate cu un cod numeric special. Colectarea sangelui va avea loc in primele 15 minute dupa nastere. Laboratorul trebuie sa proceseze proba de sange in maxim doua zile. Ambele metode trebuie sa dureze mai putin de cinci minute si ar trebui sa nu cauzeze mamei si copilului vreun disconfort. Procedura de colectare nu trebuie sa interfereze cu procesul nasterii si poate fi efectuata, atat dupa cezariana, cat si dupa nastere vaginala.

Importanta celulelor stem


Celulele stem stau la baza constructiei organelor, tesuturilor si sangelui si au capacitatea de a se multiplica si diferentia in diverse tipuri de celule din organism.

Celulele stem furnizeaza energia celulara de care are nevoie orice persoana pentru o viata normala, prin inlocuirea celulelor vechi care imbatranesc si mor in mod natural. Acestea inlocuiesc celulele pierdute prin uzura normala, prejudiciu sau boala.

De-a lungul vietii noastre, celulele stem actioneaza ca un sistem intern de reparare. Celulele stem din cordonul ombilical sunt folosite pentru tratarea in mod eficient a aproximativ 80 de boli, care pun in pericol viata unei persoane. Pana in prezent au fost utilizate in aproximativ 15.000 de transplanturi. Printre bolile pe care le pot vindeca se numara variate tipuri de cancere, boli genetice, deficiente ale sistemului imunitar precum si tulburari ale sangelui.


Citeste si despre:

Celulele stem si incontinenta urinara Afectiuni tratate cu celule stem Transplantul de celule stem Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Celulele stem - informatii generale Celulele stem adulte Tipuri de celule stem Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Transplant autolog de celule stem Transplantul de celule stem hematopoietice Transplant alogen de celule stem Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului Cum functioneaza transplantul de celule stem Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem
Cere sfatul medicului ×